Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συντάξεις: Τι αλλάζει για επαγγελματίες με υψηλές οφειλές στον ΕΦΚΑ

Συντάξεις: Τι αλλάζει για επαγγελματίες με υψηλές οφειλές στον ΕΦΚΑ

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για ασφαλισμένους με υψηλά χρέη

Σύνταξη και σε ασφαλισμένους με υψηλά χρέη (πάνω από 20.000 ευρώ) θα δίνει ο ΕΦΚΑ μετά τη ρύθμιση του προβλήματος που θα έλθει στη Βουλή εντός των επόμενων μηνών.

«Πρόκειται για την άρση μίας ακόμη αδικίας» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι οι κατηγορίες αυτές των ασφαλισμένων θα πληρώσουν το επιπλέον τμήμα της οφειλής και θα μπορούν να ενταχθούν στην γενικότερη ρύθμιση.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Η ρύθμιση αγορά πάνω από 100.000 ασφαλισμένους κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους αλλά και αγρότες.

Με το υφιστάμενο καθεστώς οι κατηγορίες αυτές που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ (όταν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες) και έως 6.000 ευρώ (όταν πρόκειται για αγρότες), μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση των χρεών σε εξήντα δόσεις και να λάβουν την σύνταξή τους. Οι δόσεις εξοφλούνται με παρακράτηση από το ποσό της σύνταξης.

Εφόσον η οφειλή ξεπερνά τα όρια αυτά, ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και παραμένει χωρίς σύνταξη.

Με την νέα νομοθετική διάταξη ο υπουργός Εργασίας υπόσχεται ότι «κανείς δεν θα μείνει μόνος του πίσω».

Η λύση

Η λύση που προωθείται προβλέπει την παρακράτηση ολόκληρου του ποσού της σύνταξης, έως ότου η οφειλή μειωθεί κάτω από τις 20.000 ευρώ ή τις 6.000 ευρώ αντιστοίχως. Ακολούθως, θα παρακρατείται από την παρεχόμενη σύνταξη το – υπόλοιπο – ποσό της οφειλής σε 60 ισόποσες δόσεις. Κάτι που ισχύει και σήμερα.

Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση θα έχουν οφειλέτες μέχρι ένα συγκεκριµένο ύψος οφειλής, π.χ. 30.000, 40.000 ή και 50.000 ευρώ, καθώς στόχος δεν είναι να ωφεληθούν οι κακοπληρωτές, αλλά να διευκολυνθούν αυτοί που µε τις εισφορές τους όλα τα προηγούµενα έτη έχουν στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

«Ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν για πολλά χρόνια ασφαλιστικές εισφορές, όμως στο τέλος του εργασιακού τους βίου συσσώρευσαν χρέη άνω των 20.000 ευρώ, χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη. Θα παρουσιάσουμε λύση δίκαιη, ώστε να μπορούν να απολαύσουν αυτοί οι άνθρωποι ό,τι δικαιούνται», δηλώνει ο νέος υπουργός Εργασίας.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024