Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανθρωπόκαινο: Η λίμνη που μαρτυρά την άφιξη της γεωλογικής εποχής του ανθρώπου   

Ανθρωπόκαινο: Η λίμνη που μαρτυρά την άφιξη της γεωλογικής εποχής του ανθρώπου  

Το Ανθρωπόκαινο προτείνεται ως νέα γεωλογική εποχή λόγω της σαρωτικής επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη,

Η λάσπη που έχει συγκεντρωθεί στον βυθό μιας μικρής λίμνης στον Καναδά προσφέρει τις αδιαμφισβήτητες ενδείξεις που απαιτούνται για να οριστεί το Ανθρωπόκαινο, η προτεινόμενη γεωλογική εποχή που διαμορφώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα ερευνητών.

Η Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου έχει αναλάβει να προτείνει έναν συγκεκριμένο γεωλογικό σχηματισμό ως επίσημο πειστήριο για τη μετάβαση στο Ανθρωπόκαινο, το οποίο ενδέχεται να αναγνωριστεί ως νέα γεωλογική εποχή από τον αρμόδιο διεθνή οργανισμό.

Τα πειστήρια αφθονούν στη λίμνη Κρόφορντ στο Οντάριο του Καναδά, στης οποίας τα ιζήματα ανιχνεύονται ραδιοϊσότοπα από τις πυρηνικές δοκιμές της δεκαετίας του 1950, αιθάλη από την καύση ορυκτών καυσίμων, ίχνη λιπασμάτων και ενδείξεις μείωσης της βιοποικιλότητας λόγω της βιομηχανικής γεωργίας, αναφέρει η ομάδα εργασίας.

Το Ανθρωπόκαινο προτείνεται ως νέα εποχή λόγω της σαρωτικής επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία άλλαξε το παγκόσμιο τοπίο και το κλίμα, εισήγαγε τα πλαστικά και άλλα νέα υλικά στο γεωλογικό προφίλ του πλανήτη, και έσπρωξε στα όρια της εξαφάνισης ένα μεγάλο μέρος των ζωντανών οργανισμών.

Σε περίπτωση που αναγνωριστεί επίσημα, το Ανθρωπόκαινο θα διαδεχόταν το Ολόκαινο, την εποχή που άρχισε με το τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Η λίμνη Κρόφορντ στον Καναδά έχει βάθος 24 μέτρα (Wikimedia Commons)

Ορόσημο η δεκαετία του 1950

Τα ιζήματα της λίμνης Κρόφορντ «είναι ενδεικτικά των αλλαγών που καθιστούν την περίοδο μετά τα μέσα του 20ού αιώνα διαφορετική από το παρελθόν» δήλωσε η Φρανσίν ΜακΚάρθι του Πανεπιστημίου Μπροκ στον Καναδά, μέλος της Ομάδας Εργασίας Ανθρωπόκαινου.

Άλλοι επιστήμονες πάντως έχουν διαφορετική γνώμη για το πότε άρχισε η νέα εποχή: άλλοι προτείνουν την επανάσταση της Γεωργίας πριν από 12.000 χρόνια, άλλοι την ανακάλυψη των πλαστικών στις αρχές του 20ού αιώνα, άλλοι τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα.

Το 2016 η Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου ψήφισε ότι ως αρχή πρέπει να αναγνωριστεί η δεκαετία του 1950, η οποία σημαδεύτηκε από ταχεία οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μετά τον πόλεμο.

Από τις 12 υποψήφιες τοποθεσίες που εξετάζει η νέα μελέτη, το Κρόφορντ επιλέχθηκε ως προτιμότερη.

Η λίμνη θα γινόταν έτσι επίσημο σύμβολο του Ανθρωπόκαινου, όπως ένα λεπτό στρώμα ιριδίου σε έναν γκρεμό του Μαρόκου, ίχνη από τον αστεροειδή που σκότωσε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατ. χρόνια, σηματοδοτεί το τέλος της Κρητιδικής Περιόδου.

Η πρόταση της Ομάδας Εργασίας θα υποβληθεί φέτος στην Διεθνή Επιτροπή Στρωματογραφίας, της οποίας η απόφαση θα εξεταστεί τελικά από την Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών.

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024