Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βίλνιους: «Πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση» η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Βίλνιους: «Πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση» η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν μια προθέρμανση. Τώρα όμως ξεκινάμε μια νέα διαδικασία» δήλωσε ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Τα είπαν και όπως φαίνεται τα βρήκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος, που ικανοποίησε άπαντες δίνοντας το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογο του για το συγχαρητήριο μήνυμά του για την επανεκλογή του  στην τουρκική προεδρία και πρόσθεσε τα εξής:

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της ενίσχυσης του στρατηγικού μηχανισμού. Θεωρώ ότι αυτή η σημερινή συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν μια προθέρμανση. Τώρα όμως ξεκινάμε μια νέα διαδικασία».

Συγχαρητήρια και ευχές

«Φυσικά, αυτή η νέα διαδικασία για μένα είναι μια πενταετής και τώρα έχετε προεκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι καλή επιτυχία εκ των προτέρων στις προεκλογικές προετοιμασίες» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τον Ερντογάν για την ηγεσία του και τη διπλωματία στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ανυπομονεί να συναντήσει ξανά τον Τούρκο πρόεδρο.

«Άνοιγμα» και προς ΕΕ

Να σημειωθεί ότι προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο, ο Ερντογάν υπενθύμιζε ότι η χώρα του περιμένει 50 χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ και ότι η ευόδωση του αιτήματος της Σουηδίας πρέπει να συνδεθεί και με το αίτημα της Άγκυρας.

Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα αφού και η Σουηδία δήλωσε ότι θα στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο για επανεργοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε που άρχισε το 2005 έχει παγώσει από το 2018.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024