Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυανόκρανος σκοτώθηκε σε επίθεση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Κυανόκρανος σκοτώθηκε σε επίθεση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τουλάχιστον 32 στρατιωτικοί και αστυνομικοί που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε διεθνή κλίμακα το 2022

Κυανόκρανος, μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Ρουάντας, σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον περιπόλου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία χθες Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διευκρινίζοντας ότι τρεις από τους επιτιθέμενους επίσης σκοτώθηκαν.

«Νωρίτερα σήμερα, κυανόκρανος από τη Ρουάντα σκοτώθηκε όταν η μονάδα του δέχτηκε επίθεση από μέλη άγνωστης ένοπλης οργάνωσης» κατά τη διάρκεια περιπολίας στην πόλη Σαμ Ουαντζά, στον νομό Οτ Κοτό (ανατολικά), ανέφερε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως ο επικεφαλής της αποστολής «καταδικάζει σθεναρά» την ενέργεια αυτή.

Οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (MINUSCA) «ανταπέδωσαν» τα πυρά και «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες» τους, «τρεις επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν», πρόσθεσε. Άλλος ένας ένοπλος συνελήφθη.

Κυανόκρανοι αναπτύχθηκαν από τις αρχές του μήνα στη Σαμ Ουαντζά αντιδρώντας «σε επίθεση στην πόλη από ένοπλη οργάνωση που τράπηκε σε φυγή έπειτα από μια πρώτη επέμβαση» της ειρηνευτικής δύναμης, πάντα σύμφωνα με τον κ. Ντουζαρίκ.

Ο εμφύλιος, η εκεχειρία και η Wagner

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, η αποστολή έχει επεκτείνει την περίμετρο ασφαλείας της γύρω από την πόλη για να προστατεύσει την κοινότητα και να υποστηρίξει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας με κάθε ασφάλεια».

Οι κυανόκρανοι θα παραμείνουν εκεί, πρόσθεσε και διευκρίνισε πως η MINUSCA βρίσκεται επίσης σε επαφή με τις αρχές στην Μπανγκί για να ενισχυθεί η παρουσία των εγχώριων δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Τουλάχιστον 32 στρατιωτικοί και αστυνομικοί που συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε διεθνή κλίμακα το 2022, εκ των οποίων 4 στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σύμφωνα με τους αριθμούς συνδικάτου του προσωπικού του οργανισμού.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το 2013, όταν συμμαχία ένοπλων οργανώσεων στην οποία κυριαρχούσε το μουσουλμανικό στοιχείο, η Σελεκά, ανέτρεψε τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ. Κατόπιν ιδρύθηκαν κι εξοπλίστηκαν παραστρατιωτικές ομάδες, οι λεγόμενες αντιμπαλακά, με μέλη κυρίως χριστιανούς και ανιμιστές, με υποστήριξε από τον κ. Μποζιζέ, για την ανάκτηση της εξουσίας.

Η εύθραυστη εκεχειρία που υπογράφτηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και 14 ένοπλες οργανώσεις τον Φεβρουάριο του 2018 θεωρητικά τηρείται, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με μεγάλο μέρος της επικράτειας εκτός του ελέγχου των αρχών.

«Εκπαιδευτές» της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner είναι επίσης παρόντες στη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024