Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εγώ είμαι εσύ» δηλώνουν γυναίκες πρόσφυγες σε έκθεση στο Μουσείο Προσφύγων Δ. Νεάπολης - Συκεών

«Εγώ είμαι εσύ» δηλώνουν γυναίκες πρόσφυγες σε έκθεση στο Μουσείο Προσφύγων Δ. Νεάπολης – Συκεών

«Please let us go to school» (Παρακαλούμε, αφήστε μας να πάμε σχολείο), «please stop oppressing girls» (Παρακαλούμε, σταματήστε να καταπιέζετε τα κορίτσια) έγραψαν σε μάσκες γυναίκες πρόσφυγες

Βλέμματα γυναικών, πορτρέτα, εικαστικά έργα με απεικόνιση των φόβων τους αλλά και όσων τις γεμίζουν χαρά και αγάπη, «πλημμύρισε» το Μουσείο Προσφύγων Δήμου Νεάπολης-Συκεών όπου εγκαινιάστηκε έκθεση με τίτλο «εγώ είμαι εσύ».

Τα έργα δημιούργησαν μέλη της Ίριδας-Κέντρου Γυναικών στο πλαίσιο δράσεων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, ενώ σε ειδική ενότητα παρουσιάζονται καλλιτεχνικές δημιουργίες των γυναικών-μελών της ουκρανικής κοινότητας της Ίριδας με τον συντονισμό της Olena Moskvinova.

Σύμφωνα με την Λυδία Σιαπαρδάνη από την Ίριδα, περισσότερες από 100 γυναίκες συμμετέχουν με έργα, είτε συλλογικά είτε ατομικά που είναι αποτέλεσμα δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης.

«Please let us go to school»

Όπως τα έργα που δημιούργησαν όταν τους ζητήθηκε να απεικονίσουν τον εαυτό τους ως λουλούδι, να βρουν τρόπο, γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, να εκφράσουν την αγάπη ή να πουν αντίο στους φόβους τους, ξορκίζοντάς τους με φράσεις πάνω σε μάσκες «Please let us go to school» (Παρακαλούμε, αφήστε μας να πάμε σχολείο), «please stop oppressing girls» (Παρακαλούμε, σταματήστε να καταπιέζετε τα κορίτσια).

«Η τέχνη χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να τεθούν διάφορα θέματα σε εργαστήρια με προσφύγισσες που υλοποιεί η Ιριδα» ανέφερε η κ. Σιαπαρδάνη προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των γυναικών είναι από το Αφγανιστάν.

«Ωστόσο», συνεχίζει, «αυξανόμενος είναι ο αριθμός των Ελληνίδων οι οποίες προσφεύγουν στην Ιριδα ζητώντας κυρίως νομική υποστήριξη για ποινικά θέματα ή ζητήματα αστικού δικαίου».

11 παλιά προσφυγικά σπίτια χώροι πολιτισμού

Στην Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Νεάπολης-Συκεών όπου φιλοξενείται η έκθεση και βρίσκεται κοντά στα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης -Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Ειρήνη Καγιαμπίνη.

Όπως εξήγησε, η Γειτονιά αποτελείται από 11 παλιά προσφυγικά σπίτια που αναπλάστηκαν και λειτουργούν ως χώροι πολιτισμού.

Η Ίριδα-Κέντρο Γυναικών είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ενδυναμώνει οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας και να εκπληρώσουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους.

Info: Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος AIR: Προωθώντας τη Συμπερίληψη των Προσφύγων που υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης – Συκεών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ( UNHCR GREECE).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024