Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρομαχικά διασποράς: Οι γυναίκες που θέλουν να σταματήσουν τον Μπάιντεν

Πυρομαχικά διασποράς: Οι γυναίκες που θέλουν να σταματήσουν τον Μπάιντεν

Πριν αναχωρήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την Ευρώπη, κατόρθωσε να εξοργίσει στην χώρα του κάποιες γυναίκες, με τα πρόσφατα πολεμικά του «καμώματα».

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου την Πέμπτη 6 Ιουλίου να συμπεριλάβει πυρομαχικά διασποράς στο επόμενο πακέτο όπλων προς την Ουκρανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές Sara Jacobs και Ilhan Omar εισήγαγαν μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2023, που θα εμπόδιζε ουσιαστικά τη μεταφορά αυτών των πυρομαχικών.

«Με την επιφύλαξη οποιασδήποτε άλλης διάταξης νόμου, δεν θα παρέχεται στρατιωτική βοήθεια για πυρομαχικά διασποράς, δεν επιτρέπεται η έκδοση αμυντικής άδειας εξαγωγής για πυρομαχικά διασποράς και δεν θα πωλούνται ή μεταβιβάζονται πυρομαχικά διασποράς ή τεχνολογία πυρομαχικών διασποράς», αναφέρεται στην τροπολογία.

Η Ομάρ, η οποία ήρθε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 ως πρόσφυγας από τη Σομαλία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν όπλα διασποράς για χρόνια, αναφέρει.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να είναι ηγέτης στα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, δεν πρέπει να συμμετέχουμε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε μιλώντας στο Politico.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα για την ελευθερία του, ενώ ταυτόχρονα να αντιτιθέμεθα στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» προσέθεσε.

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Jacobs έγραψε πως «Τα πυρομαχικά διασποράς συνεχίζουν να σκοτώνουν πολύ καιρό μετά την αρχική τους χρήση με τη δυνατότητα να τραυματίσουν και να σκοτώσουν αμάχους για γενιές, κάτι που έχουμε δει σε πολλά άλλα μεταπολεμικά πλαίσια όπως η Καμπότζη και το Βιετνάμ».

Προσέθεσε ότι «τα πυρομαχικά διασποράς εμποδίζουν επίσης την επιτυχή ανοικοδόμηση και την οικονομική ανάκαμψη στις χώρες όπου χρησιμοποιούνται».

Sera Koulabdara: Κοντόφλαμη απόφαση

«Χαιρετίζω την τροπολογία NDAA που πρότειναν οι βουλευτές Jacobs και Omar», δήλωσε στη δεξαμενή σκέψης Responsible Statecraft η Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης Legacies of War Σερά Κουλαμντάρα.

«Προτρέπω αυτούς και άλλους ηγέτες να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ζήσουν απαλλαγμένοι από τον φόβο των πυρομαχικών διασποράς και να μιλήσουν δημόσια στους συναδέλφους τους και στον αμερικανικό λαό».

Η απόφαση να μεταφερθούν αυτά τα όπλα «δεν είναι μόνο λανθασμένη και κοντόφθαλμη, αλλά δείχνει πλήρη περιφρόνηση της διεθνούς συναίνεσης από περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 18 συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Κουλαμντάρα.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που πήραν αυτή την επαίσχυντη απόφαση, σαφώς δεν διδάχθηκαν από τα λάθη της Αμερικής στη χρήση πυρομαχικών διασποράς στους αμερικανικούς πολέμους στο Λάος, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν για να αναφέρουμε μόνο μερικά».

Bridget Moix: «Υπάρχει κάτι που να μην απαγορεύεται»

Η γενική γραμματέας της Επιτροπή Φίλων για την Εθνική Νομοθεσία -το λόμπι της ειρήνης των Κουκαέρων-Bridget Moix επεσήμανε πως «το να θέτεις σε κίνδυνο τα παιδιά για τις επόμενες γενιές δεν είναι πώς να τερματίσεις έναν πόλεμο».

Επιπλέον, η μεταφορά όπλων αύξησε τις προοπτικές μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης που οδήγησε τη Bridget Moix να ρωτήσει: «Εάν τώρα είμαστε εντάξει με την αποστολή απαγορευμένων πυρομαχικών σε μια ενεργό εμπόλεμη ζώνη, υπάρχει κάτι που να μην απαγορεύεται;»

Επομένως, εναπόκειται στα μέλη του Κογκρέσου να ενεργήσουν για να περιορίσουν μια κυβέρνηση που χαράσσει μια ανυπεράσπιστη πορεία.

Η κοινή δήλωση

Ωστόσο οι Sara Jacobs και Ilhan Omar, πέραν της τροποποίησης, συνυπέγραψαν και μια δήλωση μαζί με άλλους 16 συναδέλφους τους ενάντια στην απόφαση Μπάιντεν, στην οποία επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής βόμβα διασποράς – και η χρήση ή η μεταφορά τους για χρήση βλάπτει την παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη αυτών των επικίνδυνων πυρομαχικά, οδηγώντας μας σε λάθος δρόμο. Η ιστορία των ΗΠΑ στη χρήση πυρομαχικών διασποράς -ιδιαίτερα η κληρονομιά της μακροπρόθεσμης βλάβης σε αμάχους στη Νοτιοανατολική Ασία- θα πρέπει να μας εμποδίσει από το να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος μας».

Η Δημοκρατική γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, Barbara Lee -συνυπογράφουσα της δήλωσης- η οποία έχει από καιρό αναγνωριστεί ως η συνείδηση του Κογκρέσου για θέματα πολέμου και ειρήνης, υποστηρίζει: «Ο ουκρανικός λαός συμμετέχει σε έναν δίκαιο αγώνα για τα δικαιώματά του, την ελευθερία και την ανθρωπιά του. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν χρειάζεται να σκύψουν στο επίπεδο του Πούτιν».

Τζαγιαπάλ: Βάζουμε σε κίνδυνο τους ίδιους του Ουκρανούς

«Μπορούμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την άμυνα των Ουκρανών συμμάχων μας ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας», υποστήριξαν η πρόεδρος του Προοδευτικού Κογκρέσου του Κογκρέσου Πραμίλα Τζαγιαπάλ και οι άλλοι υποστηρικτές της δήλωσης.

«Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη δεν απαιτεί να υπονομεύσουμε την ηγεσία των ΗΠΑ στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, να επιτρέψουμε αδιάκριτη βλάβη που θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τους Ουκρανούς αμάχους ή να μας απομακρύνει από τους Ευρωπαίους εταίρους στη σύγκρουση που έχουν υπογράψει τον ΟΗΕ. Σύμβαση κατά των πυρομαχικών διασποράς».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024