Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Το… μαγικό νερό του Κριστιάνο είναι ένα ψέμα»!

«Το… μαγικό νερό του Κριστιάνο είναι ένα ψέμα»!

«Τα οφέλη για την υγεία που διαφημίζει ότι έχει το URSU9, η μάρκα μεταλλικού νερού που χορηγεί ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής, είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολα: δεν είναι «αντιοξειδωτικό» και η αλκαλικότητά του είναι άχρηστη. Επιπλέον, το διαφημιστικό βίντεο χρησιμοποιεί ψευδείς εικόνες και το νερό κοστίζει διπλάσια από το κανονικό»!

Σάλο έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το δημοσίευμα του ενθέτου «Ελ Κομιδίστα» της ισπανικής El Pais για τα ανύπαρκτα οφέλη που διαφημίζει ότι έχει το εμφιαλωμένο νερό Ursu9 του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Πορτογάλος παγκόσμιος αστέρας του ποδοσφαίρου φροντίζει την επόμενη του μέρα και κάνει επενδύσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς χώρους.

Μια από αυτές είναι το νερό URSU, που πηγάζει από την Ισπανία. Κατά τις δηλώσεις του Κριστιάνο τη μέρα της παρουσίασης το νερό αυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλκαλικό, pH 9, που βοηθά στην εξουδετέρωση της οξύτητας στον οργανισμό, αλλά και στην αναζωογόνηση του οργανισμού και την ευεξία.

Με οσμή σκανδάλου το ισπανικό μέσο μιλά για ψέματα από τον Πορτογάλο και την εταιρεία εμφιάλωσης.

«Τα υποτιθέμενα ψέματα που κρύβει το νερό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Αμφισβητούν τα οφέλη του», τονίζει σχετικά η «Μάρκα» αναπαράγοντας το θέμα της ομόσταυλης El Pais:

«Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επιβεβαίωσε τις τελευταίες ημέρες την κυκλοφορία ενός νέου μεταλλικού νερού, μαζί με την εταιρεία «URSU9», που υποτίθεται ότι έχει ιδιαίτερα συνιστώμενα οφέλη για την υγεία.

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Al Nassr FC έχει αγκαλιάσει αυτό το έργο. Ωστόσο, από την «El Comidista», μια ιστοσελίδα εξειδικευμένη στη γαστρονομία (της εφημερίδας El País), επισημαίνουν αρκετές υποψίες που υπάρχουν πια για αυτό το εμφιαλωμένο νερό.

Σύμφωνα με τις προωθητικές ενέργειες, είναι ένα προϊόν που θέλει «να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού γενικότερα», και το ορίζουν ως «πολύ περισσότερο από νερό». Η αλκαλική του προέλευση, τονίζουν στην ιστοσελίδα του προϊόντος, το προστατεύει από οποιαδήποτε «εξωτερική βακτηριακή επίθεση» και δεν μπορεί να υποστεί ανθρώπινη ή χημική μόλυνση.

Ωστόσο, αυτά τα οφέλη για τα οποία γίνεται λόγος στο «URSU9» μπορεί να μην είναι τέτοια, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Μάλιστα, μιλούν ακόμη και για «ψέματα» πίσω από τη μάρκα και το πρώτο πράγμα που αμφισβητείται είναι τα οφέλη από την ύπαρξη αυτού του αλκαλικού νερού αφού, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Περισσότερες αμφιβολίες για το νερό του Ρονάλντο

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι το προϊόν συνεχίζει την πορεία του προς την αγορά, από αυτήν την εξειδικευμένη ιστοσελίδα επισημαίνουν ότι ούτε καν αντιοξειδωτικά οφέλη μπορεί να υπάρχουν».

To El Comidista ήταν ιδιαίτερα σκληρό με τον Πορτογάλο σταρ κι αυτό φάνηκε από τον ίδιο τον τίτλο του άρθρου:

«Τα ψέματα πίσω από το μεταλλικό νερό του Κριστιάνο Ρονάλντο»

Τα οφέλη για την υγεία που πουλάει η URSU9, η μάρκα νερού που χορηγεί ο ποδοσφαιριστής, είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολα: δεν είναι «αντιοξειδωτικό» και η αλκαλικότητά του είναι άνευ ουσίας.

Επιπλέον, το διαφημιστικό βίντεο χρησιμοποιεί ψευδείς εικόνες και το νερό κοστίζει διπλάσια από το κανονικό.

Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στις εμπορικές γελοιότητες των διασημοτήτων: όταν δεν το περιμένεις, εμφανίζεται ένας influencer ή ένας πρωτοεμφανιζόμενος σταρ με πολλή αυτοπεποίθηση – ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών των προφίλ – που χρησιμοποιεί τη δημοτικότητά του για να μας πουλήσει κάποιο βρώσιμο ή πόσιμο θαύμα που θα λύσει όλα ή ένα καλό μέρος από τα προβλήματα μας. Είναι τόσο συνηθισμένο που το θεωρούμε ως κάτι φυσιολογικό.

Τώρα ο Κριστιάνο προωθεί επίσης ένα νερό που είναι πιθανότατα εκτός νόμου. Αλλά αυτή η ερώτηση, ίσως η πιο προφανής, δεν είναι το μόνο φιάσκο του URSU9. Ας τα δούμε όλα.

Κανένα αλκαλικό νερό δεν κάνει τίποτα για την υγεία σας!

Το επιχείρημα για το URSU9 είναι ότι είναι αλκαλικό νερό, δηλαδή έχει αλκαλικό pH, πάνω από επτά (στη συγκεκριμένη περίπτωση εννέα – που είναι και ο αριθμός της φανέλας του Κριστιάνο). Αυτό τονίστηκε σε όλα τα μέσα που μετέδωσαν την προωθητική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Aitor Sánchez και ο διευθυντής της εταιρείας εμφιάλωσης, Francisco Ferreira.

Το θέμα της αλκαλικότητας του τι τρώμε και πίνουμε είναι στη μόδα εδώ και περίπου 10 χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες που επικεντρώνονται στα οφέλη της κατανάλωσης αλκαλικού νερού, είτε αυτό λαμβάνεται ως φυσικό νερό είτε αλκαλοποιείται με ηλεκτρόλυση. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι το επίπεδο των επιστημονικών στοιχείων και της αξιοπιστίας αυτών των μελετών είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Ακριβώς όπως αυτό που συμβαίνει στον τομέα της μόδας, της τεχνολογίας ή των εστιατορίων, όπου υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ποιότητας για το ίδιο αντικείμενο ή υπηρεσία, το ίδιο συμβαίνει και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τι γίνεται με τις μελέτες που επαινούν το αλκαλικό νερό για τις θετικές του επιπτώσεις στην υγεία;

Στην παρουσίαση του URSU9, ο Aitor Sánchez μίλησε για τα αλκαλικά νερά ως «υποσχόμενα» νερά. Ωστόσο, τι μπορεί ή δεν μπορεί να ειπωθεί στον τομέα της υγείας σχετικά με τις επιπτώσεις ενός συγκεκριμένου τροφίμου ή θρεπτικού συστατικού ρυθμίζεται στον κανονισμό RE 432/2012.

Αντιοξειδωτικό νερό, άλλη μια βλακεία!

Για άλλη μια φορά, περισσότεροι ισχυρισμοί για την υγεία, αυτή τη φορά σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη του URSU9 λόγω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας. Ένας άλλος σαφής και άμεσος ισχυρισμός για την υγεία χωρίς την υποστήριξη των κανονισμών και, επιπλέον, που ταιριάζει με τη θεραπευτική αξιοπιστία των δακρύων… μονόκερου.

Στο Πανεπιστήμιο San Jorge έχουμε ένα εργαστήριο που επισκέπτονται παιδιά και έφηβοι όταν έρχονται να δουν τις εγκαταστάσεις μας. Σε αυτό το εργαστήριο πηγαίνουμε και τους προτείνουμε μια μικρή κλινική δοκιμή: μέτρηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας διαφορετικών ουσιών. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούμε το DPPH για να μετρήσουμε τα αντιοξειδωτικά τριών ουσιών: πράσινο τσάι, το οποίο παρασκευάζουμε, επί τόπου, στο εργαστήριο με τα τυπικά μικρά σακουλάκια. μια αραίωση από χυμό λεμονιού (τον οποίο επίσης στύβουμε ακριβώς εκεί) και νερό.

Η μέτρηση προκύπτει όταν οι μαθητές προσθέτουν το DPPH σε καθένα από αυτά τα διαλύματα και το αποτέλεσμα μετράται με βάση την αλλαγή του χρώματος με περισσότερο ή λιγότερο έντονο τρόπο.

Αν χρησιμοποιήσουμε απεσταγμένο νερό, η αντιοξειδωτική ισχύς του νερού είναι μηδενική και πολύ κοντά στο μηδέν με οποιοδήποτε άλλο νερό, είτε είναι από τη βρύση, είτε εμφιαλωμένο, είτε έχει αυτό το pH είτε το άλλο.

Τόσο πολύ που σε αυτό το απλό πείραμα το νερό χρησιμοποιείται ως έλεγχος επειδή στερείται αντιοξειδωτικής δράσης. Πανεύκολο.

Οι φωτογραφίες είναι επίσης ψεύτικες.

Χωρίς να αφήνουμε στην άκρη το μότο «φαντασία στη δύναμη», είναι εντυπωσιακή η έλλειψη συνοχής κατά την κατασκευή του διαφημιστικού βίντεο του νερού URSU9, με εικόνες που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν το μέρος όπου πραγματοποιείται η συλλογή του νερού.

Οι εικόνες στο βίντεο, δεν έχουν καμία σχέση με το μέρος όπου υποτίθεται ότι συλλέγεται το νερό.

Αποδεικνύεται ότι ο βουκολικός τόπος των παρθένων νερών που ρέουν από έναν καταρράκτη βρίσκεται στην Πορτογαλία, συγκεκριμένα στο Serra do Açor, το οποίο φαίνεται να είναι το δάσος του Λέγκολας.

Ο καταρράκτης έχει όνομα: Cascata da Fraga da Pena, και ανήκει στον δήμο Arganil.

Καμία σχέση με τον Δήμο του Άβιλα στην Ισπανία όπου υποτίθεται ότι βγαίνει το νερό.

Πολλοί χρήστες του Instagram έχουν προσέξει το λάθος στον λογαριασμό URSU9 κι έχουν αντιδράσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Χωρίς συγγνώμη, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς διορθώσεις.

Οσο για την τιμή;

Μπορείτε να το αγοράσετε σε τιμή ευκαιρίας: Είναι αλήθεια ότι δεν θα έχει την εικόνα μιας αντρικής θυμωμένης αρκούδας στην ετικέτα, ούτε την αίγλη της Τζωρτζίνας (που πίνει URSU9 δίπλα στις πισίνες). Ούτε θα έχει κανέναν διάσημο διαιτολόγο-διατροφολόγο που να υποστηρίζει τις εκπληκτικές του ιδιότητες, αλλά αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να αγοράσετε το ίδιο νερό που βγαίνει από την αλυσίδα Auchan στην Πορτογαλία στη μισή τιμή. Σε μπουκάλια 1,5 λίτρου, στο Auchan κοστίζει 0,26 €/λίτρο.

Το ίδιο νερό, αλλά με περισσότερη… λάμψη, το URSU9 στο El Corte Inglés, στα 0,51€/λίτρο».

Μαγικό νερό, ε;

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024