Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εργασία: «Προετοιμαστείτε για το χειρότερο» – 4 συμβουλές για «μαραθώνιες» συνεντεύξεις

Εργασία: «Προετοιμαστείτε για το χειρότερο» – 4 συμβουλές για «μαραθώνιες» συνεντεύξεις

Η οικονομική αβεβαιότητα δεν οδήγησε μόνο σε απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων, αλλά και σε μεγαλύτερες συνεντεύξεις για δουλειά

«Η πρόσληψη, η ενσωμάτωση και η εκπαίδευση είναι μια δαπανηρή διαδικασία και οι εταιρείες θέλουν να είναι σίγουρες ότι θα βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο από την αρχή», τονίζει ο Richard Lambert, ειδικός στα βιογραφικά και στην αγορά εργασίας.

Ενώ κάποτε χρειάζονταν τρεις έως πέντε γύροι συνεντεύξεων για μη διευθυντικές θέσεις, οι νέοι κανόνες είναι πολύ πιο απαιτητικοί. «Είχα πελάτες που είχαν πολύ άσχημες εμπειρίες σε συνεντεύξεις», επισημαίνει ο Lambert.

«Ήταν χαρούμενοι που δέχθηκαν κλήση πίσω αφού τα βιογραφικά τους λειτούργησαν στην αρχική διαδικασία, όμως μετά πέρασαν από τα πιο δύσκολα μονοπάτια με τον έναν γύρο συνέντευξης να διαδέχεται τον άλλο, δοκιμαστική περίοδος και τεστ πραγματικής εργασίας για μια δουλειά που δεν έχουν ξεκινήσει».

Καθώς οι «μαραθώνιες» συνεντεύξεις γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες, τα άτομα που αναζητούν εργασία πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη διαδικασία της υπερπήδησης περισσότερων εμποδίων.

«Να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Εάν αρχίσετε να λαμβάνετε κλήσεις για συνεντεύξεις, σας συνιστώ να υποθέσετε ότι θα εμπλακείτε σε μια μακρά διαδικασία με πολύ ανταγωνισμό», σημειώνει ο Lambert. «Είναι καλύτερα να εκπλαγείς από μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία συνέντευξης παρά να πιαστείς εξαπίνης από την πιο επίπονη διαδικασία».

Τέσσερις συμβουλές για τις… πολύπλοκες συνεντεύξεις

1. Ερευνήστε την εταιρεία και το ρόλο που προσφέρεται

Όταν αντιμετωπίζετε μια εκτεταμένη διαδικασία συνέντευξης, αφιερώστε χρόνο για να αξιολογήσετε την ευκαιρία με βάση τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σας στόχους, αναφέρει ο Steven Leitch, σύμβουλος καριέρας. Αυτό θα καθορίσει εάν αξίζει να επενδύσετε περισσότερη ενέργεια στη διαδικασία.

«Κοιτάξτε τη φήμη, την κουλτούρα και τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η εταιρεία ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας».

Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσετε τον ρόλο και τις δυνατότητες για ανάπτυξη, προσθέτει.

«Σκεφτείτε τις δυνατότητες της θέσης για μάθηση, εξέλιξη και πρόοδο. Αξιολογήστε εάν η ευκαιρία ευθυγραμμίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους σας και εάν η προσπάθεια θα αξίζει τον κόπο».

2. Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες

Οι «μαραθώνιες» συνεντεύξεις για δουλειά μπορεί να είναι απογοητευτικές, αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν πρώτα αναζητήσετε σαφήνεια στο δρόμο που ακολουθεί.

«Η ανοιχτή επικοινωνία με τον διευθυντή προσλήψεων ή τον εκπρόσωπο HR θα σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του τι να περιμένετε», σημειώνει ο Leitch.

«Αναζητήστε σαφήνεια σχετικά με τον αριθμό των γύρων συνέντευξης, τις δοκιμές και το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας».

Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε τη διάθεση να αντέξετε τη διαδικασία ως υποψήφιος.

«Όταν προετοιμάζεσαι για έναν μαραθώνιο, δεν εκνευρίζεσαι με το πόσο διαρκεί η πορεία του μαραθωνίου – εκπαιδεύεσαι για να ανταποκριθείς στην πρόκληση», αναφέρει ο Lambert.

Η Ayomi Samaraweera, πρώην σύμβουλος διαχείρισης και δημιουργός του TikTok που προσφέρει συμβουλές σταδιοδρομίας, έχει περάσει από εννέα γύρους συνεντεύξεων για δουλειά.

«Δεν θέλεις να βρεθείς σε μια θέση όπου έχεις κάνει επτά συνεντεύξεις, σου προσφέρουν τον ρόλο και ο μισθός δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου και το χάσμα είναι πολύ μεγάλο για να κλείσει».

3. Ζυγίστε άλλες επιλογές

Ενώ περνάτε από μια μακρά διαδικασία συνέντευξης, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να εξερευνάτε και άλλες ευκαιρίες.

«Μην βάζετε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Εξετάστε άλλες θέσεις εργασίας και συνεχίστε τη δικτύωση για να διατηρήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές», υπογραμμίζει ο Leitch.

«Ακόμα κι αν είστε πολύ πιο κάτω στη διαδικασία συνέντευξης για έναν ρόλο, θα πρέπει πάντα να ψάχνετε για άλλους ρόλους. Αυτό μπορεί επίσης να σας δώσει μόχλευση στη διαδικασία διαπραγμάτευσης εάν σας προσφερόταν ο ρόλος».

4. Να είστε συνεπείς

Εάν περνάτε από πολλούς γύρους συνεντεύξεων με διάφορα άτομα σε μια εταιρεία, είναι σημαντικό να παραμείνετε συνεπείς όταν απαντάτε σε παρόμοιες ερωτήσεις.

«Αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τις απαντήσεις τους στο συγκεκριμένο πλαίσιο και στα άτομα που εμπλέκονται», λέει ο Leitch.

Ο Lambert προσθέτει: «Κάποιος που διεξάγει μια συνέντευξη μπορεί να μην γνωρίζει τις προηγούμενες σημειώσεις της συνέντευξης — ή μπορεί να γνώριζε καλά την προηγούμενη συνέντευξη και να θέλει να δει πόσο συνεπής είστε στις απαντήσεις σας».

Δείτε πώς μπορείτε να προσεγγίσετε αποτελεσματικά κάθε γύρο, σύμφωνα με τον Leitch:

  • Ελέγξτε τις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις.
  • Προσαρμόστε τις απαντήσεις στο κοινό.
  • Επίδειξη ανάπτυξης και νέων γνώσεων.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνικές αφήγησης.
  • «Στο τέλος, εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Εάν αισθάνεστε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται πραγματικά και ο ρόλος ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες σας, ίσως αξίζει να περάσετε από τη διαδικασία μιας εκτεταμένης συνέντευξης».

Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να επανεκτιμήσετε την ευκαιρία, αν αισθανθείτε έλλειψη διαφάνειας ή ασέβεια προς τους υποψηφίους.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024