Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Κουτσούμπας: Κύριε Μητσοτάκη έρχεστε με φόρα να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας

Δημήτρης Κουτσούμπας: Κύριε Μητσοτάκη έρχεστε με φόρα να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη κατηγορώντας πως «δεν κρατιέται να υλοποιήσει» το αντιλαϊκό του πρόγραμμα.

Συνεχίζεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι βιάζεται να υλοποιήσει το αντιλαϊκό του πρόγραμμα.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση θα βρει απέναντι της όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το κίνημα και πως το ΚΚΕ πιο δυνατό, μπαίνει μπροστά απέναντι σε αυτή την επίθεση.

Ακόμα, εξαπέλυσε «μομφές» κατά του πρωθυπουργού και αναφερόμενος στην ομιλία που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων δήλωσε «είχε λίγο από όλα και λίγο από Κένεντι και Μπάιντεν».

«Θα έλεγε κανείς πως δεν κρατιόσαστε. Έρχεστε και εσείς με φόρα για να υλοποιήσετε το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως στην ομιλία του την Πέμπτη, «παρουσιάστηκε περίπου σαν ένας νέος εθνάρχης».

«Κρατηθείτε λίγο κ. Μητσοτάκη. Δεν χρειάζεται τόση έπαρση. Είπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων», είπε ακόμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακόμα άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προσδοκίες που καλλιεργεί που μάλλον δεν ισχύουν και η εικόνα δεν είναι «καθόλου όπως θέλετε να τα παρουσιάζετε», κάτι που φαίνεται από τα «μηνύματα» από το εξωτερικό, όπως εξήγησε, «τα πράγματα στη διεθνή οικονομία και στην Ευρωζώνη, δεν είναι καθόλου όπως θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαμήνυσε πως ο λαός και εργαζόμενοι θα είναι απέναντι σε αυτή τη νέα αντιλαϊκά μέτρα. «Παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που ποτέ δεν αρνηθήκαμε, δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και του ταξικού χαρακτήρα της. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης μέσα από το συλλογικό, οργανωμένο αγώνα».

«Ξέρετε που έχουν βρεθεί κυβερνήσεις που μετά από τέσσερα χρόνια πήραν πάνω από 40%. Απέναντί σας θα μας βρείτε όλους. Πιο μαζικά, πιο μαχητικά. Με πιο δυνατό το ΚΚΕ να μπαίνει μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή είναι η πραγματική πρόοδος. Η προοπτική οι αγώνες αυτοί να δυναμώνουν, να μαζικοποιούνται, να αποκτούν συντονισμένο πανελλαδικό χαρακτήρα με πιο ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό» ανέφερε.

Μάλιστα υπενθύμισε κάποιες από τις μεγάλες μαζικές πορείες του εργατικού κινήματος και των φοιτητών την προηγούμενη τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Θυμάστε τι έγινε την περασμένη τετραετία. Τι στραπάτσο πάθατε και με την πανεπιστημιακή αστυνομία», είπε ακόμα.

Εμείς θα είμαστε εδώ για να σας κάνουμε πιο δύσκολο να προσχωρήσετε αυτό το αντιλαϊκό πρόγραμμα

Ακόμα ο γ.γ. σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν θα κάνει στη ΝΔ την κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ τι «καθυστερεί στην υλοποίηση του προγράμματός της». «Θα μας βρίσκετε παντού μπροστά σας, και εδώ μέσα, κυρίως όμως έξω στο πλάι των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.

«Σας καταλογίζουμε ακριβώς το αντίθετο ότι τρέχετε να υλοποιήσετε το πρόγραμμα. Εμείς θα είμαστε εδώ για να σας κάνουμε πιο δύσκολο να προσχωρήσετε αυτό το αντιλαϊκό πρόγραμμα, να πιάσετε τους στόχους του κεφαλαίου», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συνεργασίες για να ξεπεράσει τα εμπόδια του άρθρου 16. «Η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες και γι αυτό προκαλεί κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο της παιδείας».

«Το κράτος σας μπορεί, όμως, να πετάει σε χρόνο dt από τα σπίτια τους οικογένειες με ΑμΕΑ»

Πρόσθεσε ότι, το ΚΚΕ «δεν προσάπτει μομφή στην κυβέρνηση ότι δήθεν απέχει από τα ‘κανονικά’ ευρωπαϊκά κράτη» γιατί, όπως είπε «το «κανονικό» ευρωπαϊκό κράτος της Γερμανίας με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σολτς προχώρησε ήδη σε πρόγραμμα περικοπών μαμούθ των κοινωνικών δαπανών ύψους 31 δισ. ευρώ».

«Εμείς δεν είμαστε με τις κυβερνήσεις ούτε του Σολτς, ούτε του Μακρόν στη Γαλλία, είμαστε με τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των νέων που και στη Γερμανία και στη Γαλλία απαιτούν να ζήσουν όπως δικαιούνται», είπε ακόμα.

Ο κ. Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κυρίαρχης πολιτικής, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και οι μαθητές.

Ακόμα αναφέρθηκε στο περιστατικό με το beach bar στη Ρόδο, στο οποίο προκλήθηκε σάλος. «Λέτε ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι παντού, γι’ αυτό χρειάζεται και η ‘ατομική ευθύνη’. Μάλιστα. Όντως, το κράτος σας δεν μπορεί να είναι κάθε μέρα στην παραλία της Ρόδου, όπου μια επιχείρηση με άδεια παράκτιας καντίνας, ρίχνει πασσάλους στον βυθό, για πλεούμενες ξαπλώστρες και μετά βάζει το προσωπικό να βουτάει ‘εθελοντικά’ μέχρι τον λαιμό στο νερό για να σερβίρει… Το κράτος σας μπορεί, όμως, να πετάει σε χρόνο dt από τα σπίτια τους οικογένειες με ΑμΕΑ, να πηγαίνει ξανά και ξανά και να αλλάζει κλειδαριές στο σπίτι ενός 81χρονου ανάπηρου συνταξιούχου στη Χαλκιδική, αν και έχει κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στο fund, στο κοράκι, που του έβγαλε το σπίτι στον πλειστηριασμό! Το επισημαίνω επειδή αναφερθήκατε και στις ράμπες των αναπήρων για να μας μιλήσετε για την ατομική ευθύνη εδώ μέσα», είπε χαρακτηριστικά.

Το απρόοπτο με τη μέση που ανησύχησε τη Βουλή

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη μέση με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση και η Ολομέλεια να διακόψει για λίγα λεπτά.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επέστρεψε δριμύτερος και καταχειροκροτούμενος κι έχοντας διάθεση για χιούμορ.

«Η διάγνωση βγήκε, έχουμε και αρκετούς γιατρούς εδώ μέσα. Ήταν ένας σπασμός στη μέση και εντάξει θα δούμε το παρακολουθούμε. Η συμβουλή για να χάσω κιλά δεν γίνεται σ’ αυτό το πεντάλεπτο», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες. Υπάρχει στη χώρα μας οργανωμένο κίνημα και θα απαντήσει στα απαράδεκτα σχέδια που ορθώνουν νέους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας». «Το ίδιο και στην Υγεία που η πολιτική της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία συμπυκνώνεται στη φράση ‘λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους’» τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι αυτά που ονομάζει η κυβέρνηση «προκλήσεις» και «εξωγενείς κρίσεις», «δεν είναι τίποτε άλλο από τις αξεπέραστες αντιφάσεις του συστήματος που υπηρετεί».

Τόνισε ότι «σήμερα οι δυνατότητες για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών είναι μεγαλύτερες από ποτέ και όμως η ψαλίδα ανάμεσα σε αυτές τις δυνατότητες και στο πως ζουν οι πολλοί είναι επίσης μεγαλύτερη από ποτέ. Η Ελλάδα για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης όπου οι ατομικές φιλοδοξίες της καθεμιας και του καθενός θα συμβαδίζουν με τη συλλογικη πρόοοδο δεν πρόκειται να υπάρξει σε αυτό το σύστημα ό,τι κι αν του κάνει».

«Γιατί καπιταλισμός σημαίνει η κοινωνική πρόοδος να θυσιάζεται για τη μεγιστοποίηση του ατομικού κέρδους σε βάρος της ευημερίας των πολλών. Γιατί σε όσες πτώσεις και αν κλίνουν τον «εκσυγχρονισμό» το μόνο που προσφέρει αυτό το σύστημα είναι αναχρονισμός, βαρβαρότητα, οπισθοδρόμηση και σήψη στο επίπεδο των ιδεών, όπως φαίνεται και με μια ματιά εδώ μέσα στις διάφορες πτέρυγες αυτής της Βουλής» τόνισε.

«Τις καλύτερες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκλεισε με αναφορές στο Κεφάλαιο του Μαρξ και του Έγκελς σημειώνοντας πως ι καλύτερες μέρες είναι όντως μπροστά μας.

«Το έγραψαν ο Μάρξ και ο Ένγκελς στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο: Στη θέση της παλιάς αστικής κοινωνίας με τις τάξεις και τις ταξικές της αντιθέσεις έρχεται μια ένωση όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός και της καθεμιάς είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων. Σε πείσμα όλων σας θα το κάνουν πράξη, οπωσδήποτε οι ερχόμενες γενιές. Γιατί έχουμε πάθει και έχουμε μάθει. Την πείρα, και θετική και αρνητική, την έχουμε μελετήσει, δεν πρόκεται ξανά να υπάρξουν οι ίδιες αδυναμίες, ελλείψεις να γίνουν ίδια λάθη. Γιατί όντως οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, γιατί όντως τις καλύτερες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα. Και θα τις ζήσουμε, να είστε σίγουροι όλοι και όλες γι’αυτό. Κι αυτό θα είναι το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τέλος, λίγο πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής αστειεύτηκε και πάλι για την περιπέτεια με τη μέση του λέγοντας πως:

«Το χειροκρότημα ήταν για το πέσιμο και όχι για την ομιλία, ούτε για μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό».

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024