Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανικός με το νεοναζιστικό έμβλημα της Σπέτσια

Πανικός με το νεοναζιστικό έμβλημα της Σπέτσια

Το νέο logo της ιταλικής ομάδας παραπέμπει σε φασιστικό σύμβολο και στην Ιταλία έγινε χαμός!

Σπέτσια, το λογότυπο της διαμάχης: «Μοιάζει με νεοναζιστικό σύμβολο». Με αυτό τον τίτλο η ιταλική Gazzetta έβγαλε στον αέρα το θέμα που έχει προκύψει στην ομάδα των Aquilotti (μικροί αετοί) τονίζοντας:

«Τα νέα σύμβολα του συλλόγου της Λιγουρίας έκαναν έξαλλους πολλούς οπαδούς. Ηδη έχει γίνει αίτημα στο change.org για να αλλάξει το έμβλημα.

Εθνικοί και πολιτικοί οργανισμοί, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις, φίλαθλοι, αθλητές και καλλιτέχνες, αλλά πάνω από όλα χιλιάδες πολίτες. Όλοι (και όχι μόνο από τη Σπέτσια) είναι ενάντια στο νέο ποδοσφαιρικό logo της Σπέτσια, που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα του ιταλικού συλλόγου. Σύμφωνα με όλους αυτούς, η αναφορά σε νεοναζιστικά και φασιστικά σύμβολα είναι πολύ ξεκάθαρη.

Όπως αναφέρει και η Gazzetta Dello Sport «αυτός ο στυλιζαρισμένος αετός, που τοποθετείται στο ακρωνύμιο συγκεκριμένα, δεν άρεσε καθόλου. Όσον αφορά την αλλαγή των γραμμάτων από Asc σε Sc, είναι απλώς θέμα της επωνυμίας της εταιρείας, ωστόσο το μαύρο που υπερισχύει του λευκού, το επίσημο χρώμα της φανέλας, έχει προκαλέσει πραγματική αποστροφή σε πολλούς, τόσο ώστε να προωθήσει μια καμπάνια στο change.org, για την προώθηση της διαγραφής τους.

Υπάρχουν κι εκείνοι που αστειεύονται με αυτό λέγοντας: «Τότε θα υπάρχουν μόνο 88 (ο αριθμός που σημαίνει το Heil Hitler από τα αρχικά HH) οπαδοί στο στάδιο την επόμενη σεζόν» και εκείνοι που το παίρνουν πολύ σοβαρά με το «σε μια πόλη σαν τη δική μας, με μετάλλιο ανδρείας και νεκρούς κατά τους φασισμού, δεν το αξίζαμε. Μια τραγική κι απαράδεκτη προσέγγιση σε μια θλιβερή εποχή, ένα επεισόδιο που μας διασύρει σε όλη την Ιταλία».

Πέρα όμως από όλες τις προσβολές, προς τον γραφίστα που δημιούργησε το λογότυπο, υπάρχουν και εκείνοι που υπερασπίζονται το logo ως μια ιδιαίτερη στιλιστική επιλογή, ιδιαίτερα νεανική. Πώς θα τελειώσει όλο αυτό;

To σίγουρο πλέον είναι ότι η Spezia Calcio αντιμετωπίζει μια από τις πιο σημαντικές εσωτερικές κρίσεις στα 117 χρόνια ιστορίας της. Κρίση χειρότερη κι από τον πρόσφατο υποβιβασμό στη Serie B.

«Το νέο σήμα της Σπέτσια με κάνει να σκέφτομαι τους Μελανοχίτωνες και την άνοδο του Μπενίτο Μουσολίνι», «Μοιάζει με σύμβολο νεοναζί», «Φρικτό» ή «Είναι μια μίξη ενός τυχαίου ακροδεξιού συμβόλου και της Gucci» ήταν μερικά ακόμη από τα επικριτικά μηνύματα για την αλλαγή που προέκυψαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Η εξήγηση του συλλόγου;

Δεδομένων των πολλαπλών παραπόνων από τους οπαδούς της ομάδας, η Spezia Calcio εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας τους λόγους που την οδήγησαν στην αλλαγή και το νόημα του νέου logo: «Άγκυρα στο παρελθόν, πλώρη προς το μέλλον.

Η Spezia Calcio ανανεώνεται και παρουσιάζει τη νέα της οπτική ταυτότητα, η οποία εκφράζει τις αξίες της ταυτότητας του Club και ταυτόχρονα τον άρρηκτο δεσμό με την πόλη και την ιταλική επικράτεια. Το νέο λογότυπο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την αθλητική σεζόν 2023/2024, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ανανέωσης και ανάπτυξης της Σπέτσια, μια διαδικασία ενίσχυσης της ταυτότητας, η οποία βασίζεται στο σεβασμό στην παράδοση και τις αξίες που ήταν πάντα αρχή του συλλόγου, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον.

Το γραφιστικό περιβάλλον, καινοτόμο, μινιμαλιστικό, γεωμετρικό και μοντέρνο, αποτελείται κυρίως από τρία συστατικά στοιχεία: το όνομα «Spezia», τοποθετημένο στην κορυφή του λογότυπου, συμπληρώνοντας τη γεωμετρία της δομής, αντιπροσωπεύει το όνομα του Club ; ο αετός, ιστορικό σύμβολο της Spezia Calcio, σε δεσπόζουσα θέση στην κορυφή του λογότυπου και τέλος η τομή των γραμμάτων S και C, που αντιπροσωπεύουν την επίσημη ονομασία του Club «Spezia Calcio». Τα γράμματα S και C, που προέρχονται από τέσσερα γεωμετρικά σχήματα εμπνευσμένα από την πλώρη ενός πλοίου, σύμβολο νέων οριζόντων και προόδου, συγχωνεύονται για να σχηματίσουν μια άγκυρα στο κάτω άκρο, αντί για ένα σύμβολο σεβασμού και έναν σύνδεσμο με την παράδοση, όλα ενωμένα σε μια ασπίδα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το rebranding σχεδιάστηκε με στόχο το βλέμμα στο μέλλον, με σεβασμό στην παράδοση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ορατή και διαρκής ταυτότητα. Το νέο λογότυπο, λευκό σε μαύρο φόντο, στοχεύει να αντιπροσωπεύει τη ναυτική παράδοση της πόλης και των κατοίκων της, να διατηρεί στενούς δεσμούς με το παρελθόν και να θυμίζει, με τις έντονες γραμμές του, την υπερηφάνεια και το μεγαλείο του αετού.

Απλό και ξεκάθαρο, τολμηρό και ταυτιστικό, το νέο λογότυπο είναι εμπνευσμένο πάνω απ’ όλα από τους θαυμαστές της La Spezia, από τα σύμβολα, τα σχήματα και τις γραμματοσειρές που το χαρακτηρίζουν. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα έμβλημα που θα μπορούσε να φορεθεί με περηφάνια ενώ ταυτόχρονα εκφράζει δύναμη, πίστη, τιμή και ανήκουμε. Η άλλη μεγάλη πηγή έμπνευσης είναι η θάλασσα, η καρδιά της κοινότητας που χτυπά, μια πηγή ανάπτυξης και ικανοποίησης για χιλιάδες κατοίκους της La Spezia. Το νέο λογότυπο σκοπεύει πάνω απ’ όλα να μιλήσει στους ανθρώπους που αγαπούν και ζουν στον κόλπο της La Spezia, στο όνομα ενός άρρηκτου δεσμού με την πόλη και την περιοχή, που εδραιώνεται και ενισχύεται από τη νέα οπτική ταυτότητα του Club.

Από σήμερα, το νέο λογότυπο θα αντιπροσωπεύει όλα τα διαδικτυακά κανάλια της Spezia Calcio: από τον επίσημο ιστότοπο έως τα κοινωνικά δίκτυα, έως τον ιστότοπο του Spezia Store, για να επιτρέψει στους ακόλουθους της να αρχίσουν να ζουν πλήρως τη νέα οπτική ταυτότητα του συλλόγου, στο όνομα μιας νέας αρχής, που γνέφει στο μέλλον και που ταυτόχρονα σέβεται, ενισχύει και ενισχύει την ιστορία της Spezia Calcio».

Αυτά τα πολλά και μάλλον φλύαρα από την ίδια την ομάδα. Για τα όσα της καταμαρτυρούν οι οπαδοί και τη νεοναζιστική προσέγγιση που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται για το logo ούτε κουβέντα…

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024