Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αισχύλεια 2023: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ

Αισχύλεια 2023: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ έρχεται για 49η χρονιά στην Ελευσίνα. Φέτος, «δραπετεύει» από το Παλαιό Ελαιουργείο και απλώνεται σε όλη την πόλη, που έχει την τιμητική της, αφού φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023.

Η καρδιά του πολιτισμού χτυπάει και φέτος το καλοκαίρι στην Ελευσίνα. Το Φεστιβάλ Αισχύλεια σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2023 έχουν ετοιμάσει ένα special edition πρόγραμμα με μουσική, θέατρο, χορό και εικαστικές εκθέσεις.

Η φετινή διοργάνωση είναι η 49η και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην Δημάρχου Ελευσίνας και ιδρυτή του Φεστιβάλ, Μιχάλη Λεβέντη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά κύριο λόγο στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, με φόντο την παραλία της Ελευσίνας, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το κοινό.

Στον ίδιο χώρο και στο X-Bowling Art Center, φιλοξενείται και η κεντρική έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Μυστήριο 3 «Ελευσίνα Mon Amour-Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο», που εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουλίου, και στην οποία συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες από εννέα χώρες, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου.

Πρόκειται για μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την υποστήριξη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και Στρατηγικό συνεργάτη το Φεστιβάλ Αισχύλεια.

«Το 2023 είναι μία χρονιά ορόσημο για την Ελευσίνα, η οποία γιορτάζει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Έναν θεσμό, το αποτύπωμα του οποίου δεν θα μπορούσε να λείπει και από το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια. Φέτος λοιπόν, είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για τη διοργάνωση, η οποία συνδυάζει τη διαχρονικότητα των Αισχυλείων με την πρωτοτυπία που συνοδεύει τις δράσεις της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Όλα αυτά, μαζί με το ποιοτικό πρόγραμμα που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι, θα έχουν ως σημείο αναφοράς όχι μόνο το εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο αλλά και τον Αρχαιολογικό χώρο, τον χώρο της Βλύχας και υπαίθριους, δημόσιους χώρους. Είναι γεγονός πως το πολιτιστικό καλοκαίρι έχει ως προορισμό την Ελευσίνα, η οποία κάθε χρόνο γίνεται τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, προσελκύοντας κοινό από όλη την Αθήνα και όχι μόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά για τα Αισχύλεια ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Η αυλαία ανοίγει την Κυριακή 27 Αυγούστου: Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς εγκαινιάζουν το Φεστιβάλ με μια συναυλία που θα δώσουν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, με τραγούδια κορυφαίων συνθετών σε μελοποιημένη ποίηση.

Opening act, ΜΥΣΤΗΡΙΟ 154, σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη 30 και 31 Αυγούστου η Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζει ένα νέο έργο στα όρια του θεάτρου και της μουσικής συναυλίας, σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και μουσική του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) με τίτλο «Μεγάλα & μικρά πλοία- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115» που θα φιλοξενηθεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο, το νεκροταφείο πλοίων γνωστό ως Βλύχα. Μια αλληγορία και ιστορία μυθοπλασίας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους και την πληγωμένη σχέση τους με το περιβάλλον, τη θάλασσα και το παρελθόν τους.

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Μυτακίδης (B.D.Foxmoor των Active Member) παρουσιάζει με την ομάδα «Ανάληψις» τα «Ελευσίνια Πειστήρια- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 202», ένα ιδιαίτερο project όπου η μουσική είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από ήχους της πόλης της Ελευσίνας, πλαισιωμένη από δραματοποιημένο κινηματογραφικό υλικό, δεμένο με μια ρυθμικά λυρική αφήγηση που θα συνδέει την ιστορία του ελευσίνιου τόπου με το σήμερα. Οι ηχογραφήσεις του έργου λαμβάνουν χώρα σε σημεία της πόλης: από τις βιομηχανικές περιοχές και την καρδιά της πόλης και τους συνοικισμούς της έως τη θάλασσα. Ένας ιδιαίτερος και πρωτόγνωρος τρόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσέγγισης και παρουσίασης αναδύεται και φιλοδοξεί να αναδείξει την ιερότητα και την ιστορία της Ελευσίνας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των νέων κατοίκων της.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ο κορυφαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα με την διακριτική και ακριβή ερμηνεία των τραγουδιστών Γιάννη Κότσιρα και  Ηρώς Σαΐα.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, έχοντας στο πλευρό του αυτούς τους δύο σπουδαίους τραγουδιστές  και διευθύνοντας ο ίδιος επί σκηνής  πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα χαρίσει στο κοινό ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.Σε αυτήν την μοναδική συναυλία θα ακουστούν τραγούδια όπως «Ήτανε μια φορά», «Το Δίχτυ», «Πως να σωπάσω», «Στη Σαλαμίνα», «φτωχολογιά», « Όνειρο δεμένο στο μουράγιο», «Μάτια βουρκωμένα», «Υπομονή», «Άπονη Ζωή», «Καίγομαι».

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου η Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα», της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, καθώς μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, το Σφάλμα και ο Frank the Zapper με full μπάντα, φέρνουν το hip hop στο Φεστιβάλ Αισχύλεια. Στον βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας, θα παρουσιάσουν σε εκδοχές που θα ακουστούν για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα από πρόσφατα αλλά και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια από το δικό τους hip hop, που δεν μοιάζει με κάτι άλλο στην ελληνική σκηνή.

Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει τη συναυλία, με φόντο το λιμάνι της Ελευσίνας, συνδυάζεται οργανικά με τη μουσική που μιλάει για τη σκέψη, τη βιοπάλη, την αλληλεγγύη, την επιμονή και τη μαχητικότητα, που πλαισιώνεται από ένα τρόπο ζωής και σε καλεί να πάρεις θέση.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνει ο «Ιππόλυτος», του Ευριπίδη μια παράσταση από το Εθνικό Θέατρο με την υπογραφή της διακεκριμένης σκηνοθέτιδας Κατερίνας Ευαγγελάτου. Αποτελεί μια από τις φετινές παραστάσεις του πρώτου κρατικού θιάσου, που ανεβαίνει στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ και έρχεται και στην Ελευσίνα, με ένα λαμπρό θίασο άξιων ηθοποιών.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μία από τις πιο σημαντικές αρχαίες τραγωδίες, ο «Οιδίπους Τύραννος», θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και την Άννα Μάσχα στο ρόλο της Ιοκάστης.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου μια ξεχωριστή παράσταση, μόνο για την Ελευσίνα με τίτλο «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113». Πρόκειται για μια πληθωρική όπερα δρόμου, που θα εξελιχθεί στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου στην Ελευσίνα και προϋποθέτει τη συμμετοχή του κοινού της πόλης. Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών αρχίζουν να στήνουν κάτι παράξενο στην άκρη της πόλης. Η ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o) αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα νταντά και την επανάσταση των σουρεαλιστών, χρησιμοποιεί κοινά εργαλεία, μεθόδους, στόχο και σκοπό. Με τεχνικές όπως το κολάζ, η ανασύνθεση και η ανασκευή μουσικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κείμενων, εικόνων και γεγονότων που προϋπάρχουν, δημιουργούν ενα νέο ενιαίο έργο που ονειρεύεται την αλλαγή του κόσμου.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που φέτος κλείνει 50 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία.

Μια συναυλία αναδρομή στο παρελθόν με την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από την πορεία του. Ένα ταξίδι στο χρόνο με πυξίδα τη  λυρική, δυναμική, βαθιά αισθαντική φωνή του Βασίλη και συνοδοιπόρους τους σπουδαιότερους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς που γέννησε αυτός ο τόπος: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Θάνο Μικρούτσικο, Τάσο Λειβαδίτη, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκο Καββαδία, Νικόλα Άσιμο, Σταμάτη Μεσημέρη, Κώστα Τριπολίτη, Γιάννη Νεγρεπόντη,  Άλκη Αλκαίο, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργο Κλεφτογιώργο, Απόστολο Μπουλασίκη, Λίνα Δημοπούλου και τόσους άλλους.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου θα πέσει η αυλαία του Φεστιβάλ, με τον 8ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού». Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που δεν το έχουν τολμήσει ως σήμερα. Μια διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού, που περιλαμβάνει είτε αγώνα 5 χλμ. με εκκίνηση από την Ελευσίνα, είτε αγώνα 21 χλμ. με εκκίνηση από τον Κεραμεικό. Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

Περισσότερα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε εδώ.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024