Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιτηρά: «Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, λέει το Κρεμλίνο

Σιτηρά: «Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, λέει το Κρεμλίνο

Πότε αναμένεται να λήξει η συμφωνία για τα σιτηρά.

Η Ρωσία είναι απαισιόδοξη σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στην εφαρμογή των συνοδευτικών συμφωνιών που αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές, όπως ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πρόταση βάσει την οποίας η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα θα συστήσει θυγατρική για να επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο, προκειμένου να δοθεί κίνητρο προς τη Μόσχα για με την παράταση της συμφωνίας.

Η συμφωνία λήγει στις 18 Ιουλίου

Η συμφωνία, βάσει της οποίας η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων μεταφοράς σιτηρών  προς και από τα ουκρανικά λιμάνια που πλέουν σε ύδατα τα οποία ελέγχει η Μόσχα, αναμένεται να λήξει στις 18 Ιουλίου και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» ότι θα παραταθεί.

Όταν υπεγράφη η συμφωνία τον Ιούλιο του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης δεσμεύοντας τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν την πρόσβαση ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Προκειμένου να τηρηθεί το μνημόνιο, η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρέπει να ικανοποιηθούν πολλοί όροι, συμπεριλαμβανόμενης της επανεισδοχής της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) στο διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Έως τώρα δεν έχουμε τίποτα να αναφέρουμε στην εφαρμογή του μέρους της συμφωνίας που αφορά τη ρωσική πλευρά».

«Για την ώρα, δηλώνουμε ότι αυτό το μέρος των συμφωνιών ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να λήξει η προθεσμία, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024