Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το ΔΝΤ η εκταμίευση δόσης 890 εκατομμυρίων δολαρίων

Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το ΔΝΤ η εκταμίευση δόσης 890 εκατομμυρίων δολαρίων

Τα 890 εκατομμύρια δολάρια που ενέκρινε το ΔΝΤ αποτελούν μέρος του δανειακού προγράμματος ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε χθες Πέμπτη την πρώτη επισκόπηση-αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος της Ουκρανίας, ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντας στο Κίεβο να εκταμιεύσει άμεσα 890 εκατομμύρια δολάρια ως δημοσιονομική υποστήριξη, εν μέσω της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των ρώσων εισβολέων.

«Σημαντική» πρόοδος

Ως εκ τούτου, τα συνολικά κεφάλαια που έχει λάβει η Ουκρανία από τις 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ, ανέρχονται σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η ουκρανική κυβέρνηση σημείωσε «σημαντική πρόοδο» σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, «υπό δύσκολες συνθήκες».

Παρά τον πόλεμο, η οικονομία έχει δείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απ’ ό,τι αναμενόταν μετά από μια απότομη συρρίκνωση το 2022, σημειώνει το Ταμείο.

Προσθέτει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναβαθμίστηκε σε 1–3% το 2023 καθώς η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και τα αποθέματα συναλλάγματος είναι ισχυρά εν μέσω μιας σταθερής συναλλαγματικής αγοράς.

Σταθερή η δέσμευση

Και συνεχίζει: Συνολικά, η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα διατηρήθηκαν, χάρη στη συνετή χάραξη πολιτικής καθώς και στη συνεχή και έγκαιρη εξωτερική υποστήριξη.

Οι αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο στις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος εν μέσω δύσκολων συνθηκών, εκπληρώνοντας όλους τους όρους των διαρκών και ποσοτικών κριτηρίων απόδοσης του τέλους Απριλίου.

Τηρήθηκαν επίσης όλα τα διαρθρωτικά κριτήρια αναφοράς έως το τέλος Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης του δεύτερου Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, της ενίσχυσης του Κώδικα Προϋπολογισμού και της ολοκλήρωσης των εισροών για την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Εσόδων. Η δέσμευση των αρχών στο πρόγραμμα παραμένει σταθερή.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024