NASA: Αποκαταστάθηκε έπειτα από δύο μήνες η επικοινωνία με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη
Ένας λόφος ανάμεσα στο ελικοπτεράκι και το ρομπότ Perseverance εμπόδιζε την επικοινωνία τους.
Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με την εξαφάνιση του ρομποτικού ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη.
Δύο μήνες αφότου έδωσε για τελευταία φορά σημεία ζωής, το ελικοπτεράκι επικοινώνησε τελικά με τον σύντροφό του, το τροχοφόρο ρομπότ Perseverance.
Ήταν η πρώτη επαφή από τις 26 Απριλίου, όταν το Ingenuity σταμάτησε ξαφνικά να επικοινωνεί την ώρα που ολοκλήρωνε την 52η πτήση του στον Κρατήρα Τζέζερο, ανακοίνωσε η NASA.
Το Perseverance ουσιαστικά λειτουργεί ως αναμεταδότης για την επικοινωνία του ελικοπτέρου με τη Γη.
«Η ομάδα του Ingenuity είχε προβλέψει την απώλεια επικοινωνιών λόγω ενός λόφου που βρίσκεται ανάμεσα στο σημείο προσγείωσης και τη θέση του Perseverance» εξηγεί η ανακοίνωση.

To Perseverance μόλις που διακρίνεται αριστερά στο φόντο σε αυτή την αεροφωτογραφία του Ingenuity (NASA/JPL-Caltech)
Το ελικόπτερο χρησιμοποιείται για αναγνωριστικές αποστολές σε σημεία που θα μπορούσε να εξερευνήσει στη συνέχεια το Perseverance, το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συλλογή των δειγμάτων που θα μεταφερθούν στη Γη με μελλοντική αποστολή την επόμενη δεκαετία.
Το Ingenuity κάλυψε απόσταση 363 μέτρων στην τελευταία πτήση του τον Απρίλιο και προγραμματίζεται να απογειωθεί και πάλι σε μερικές εβδομάδες.
Τα δύο ρομπότ έφτασαν μαζί στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 για να εξερευνήσουν τον κρατήρα Τζέζερο, μέσα στον οποίο υπήρχε κάποτε μια λίμνη και το δέλτα ενός μικρού ποταμού.
Ο σχεδιασμός της αποστολής προέβλεπε μόνο πέντε πτήσεις με το Ingenuity, βάρους 1,5 κιλών, όμως το ελικοφόρο ρομπότ ξεπέρασε τις προσδοκίες και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
- Τραμπ: Η εκεχειρία θα παραταθεί έως πέντε μέρες, λέει το Axios – Με τις βαλίτσες στο χέρι ο Βανς τελικά έμεινε σπίτι
- Στο 4,9% το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
- UEFA Champions League: Η ημιτελική φάση έρχεται στο MEGA
- Στην Ιταλία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον «Κήπο των Δικαίων» – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλάνου
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Αγωνία στο Μαξίμου
- Betsson: Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση για το στοίχημα ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Α1 Γυναικών: Απορρίφθηκε η ένσταση του Παναθηναϊκού, πρωταθλητής ο Αθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442