Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν στις 10 Ιουλίου – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν στις 10 Ιουλίου – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι εκτιμήσεις για τον τζίρο.

Στις 10 Ιουλίου 2023 ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται «από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου».

Την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων θα εκδώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) όπου θα αναλύεται και το ωράριο των καταστημάτων.

Ο τζίρος

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο σύνολο της χώρας, ότι ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα παρουσίασε αύξηση τον Απρίλιο κατά 38,2%, το λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα 29,7%, τα κοσμήματα και ρολόγια 33%, φέρνοντας αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα.

Μελέτη του ΣΕΛΠΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου, έδειξε ότι η εγχώρια δαπάνη για αγορές στις καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζει τα 400 εκατ. ευρώ, με τη μέση δαπάνη για τουριστικά είδη να υπολογίζεται στα 51,8 ευρώ και για άλλα είδη εκτός τροφίμων (ρούχα, είδη για το σπίτι, είδη τεχνολογίας κ.τ.λ.) στα 59,1 ευρώ.

Σε αυτήν την κατανάλωση μπορεί να προστεθεί και ένα μέρος από τις αγορές που έκαναν, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο τετράμηνο του 2023, οι 3,2 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα καταγράφοντας αύξηση κατά 52,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η εικόνα αυτή λοιπόν δημιουργεί προσδοκίες για τους έλληνες λιανεμπόρους που αναμένουν να έχουν μια καλύτερη σεζόν σε σχέση με την περσινή και με αυτή την προοπτική σχεδιάζουν τις προσφορές τους, με στόχο την προσέλκυση ελλήνων και ξένων καταναλωτών από τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

Μάλιστα, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων στις 16 Ιουλίου, ενώ οι μειώσεις τιμών αναμένεται να ξεκινήσουν από 30% έως 40% ανάλογα με τα είδη.

Τι να προσέξουμε

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται. Το ποσοστό της έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πηγή: ot.gr

inSports

Μέσι: «Λατρεύω το ποδόσφαιρο, δεν ήρθε η ώρα ακόμα για να αποσυρθώ»

Ο Μέσι ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024