Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελισσοκομία: Άσχημοι οιωνοί για τη φετινή χρονιά

Μελισσοκομία: Άσχημοι οιωνοί για τη φετινή χρονιά

Η αστάθεια του καιρού δεν ευνόησε τις μελιτοφορίες

Ως μια από τις πιο δύσκολες και απρόβλεπτες χρονιές χαρακτηρίζουν οι μελισσοκόμοι τη φετινή μελισσοκομική χρονιά, η οποία ξεκίνησε όχι και με τους καλύτερους οιωνούς. Ο χειμώνας ήταν ζεστός, με το βιολογικό κύκλο της μέλισσας να αποσταθεροποιείται.

Οι ελπίδες των μελισσοκόμων ήταν βασισμένες στην άνοιξη. Η περίοδος αυτή αποτελεί τη πιο κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό τομέα και για τη μέλισσα. Είναι περίοδος σποράς και επικονίασης των φυτών και των δέντρων. Για τις μέλισσες είναι η περίοδος της ανάπτυξης , όπου τα λάθη δεν συγχωρούνται και κοστίζουν. Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει συνεχώς τα δόντια της και τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, τα πράγματα φέτος ήταν πολύ δύσκολα.

Σύμφωνα με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας, τα δεδομένα του εθνικού αστεροσκοπείου, δείχνουν ότι ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ψυχρός κατά μέσο ορό τα 14 τελευταία χρόνια πανελλαδικά και στη Θεσσαλία με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας να έχουν αρνητικό πρόσημο μετά από 9 μήνες.

«Ερχόμαστε στο Μάιο, όπου σύμφωνα πάλι με το εθνικό αστεροσκοπείο, ήταν ο πιο βροχερός τα τελευταία 15 χρόνια. Εστιάζοντας στη Θεσσαλία, στα Τρίκαλα σημειώθηκαν 20 μέρες βροχοπτώσεων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη των μελισσιών καθώς και όποια ανοιξιάτικη νομή παραγωγής μελιού, χάθηκαν. Τα προβλήματα δε σταματούν εδώ, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τα μελίσσια οι μελισσοκόμοι, αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι αυξημένες απαιτήσεις σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμών εκτόξευσαν τα έξοδα σε επίπεδα μη συγκρίσιμα με οποιαδήποτε άλλη χρονιά», επισημαίνει.

Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο

Το καλοκαίρι που διανύουμε αποτελεί συνέχεια στο μοτίβο της ήδη κακής χρονιάς (με εξαίρεση μερικές εκλάμψεις σε κάποιες περιοχές): «Είναι η εποχή που οι πρώτες παραγωγές θα έπρεπε ήδη να έχουν βγει, η αστάθεια όμως του καιρού δεν ευνόησε τις μελιτοφορίες και το πρόσημο στο ταμείο είναι και εδώ αρνητικό προς το παρόν», εξηγούν οι μελισσοκόμοι.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και εκτός σοβαρού απροόπτου, όπως εκτιμά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος –  η παραγωγή μελιού για το έτος 2023 θα είναι μειωμένη.

Μάλιστα, αναφέρεται στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 15,77 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε η Κομισιόν για την Ελλάδα, ζητώντας «με την έγκριση  του πακέτου, δεν πρέπει και δε μπορεί να μείνει εκτός η μελισσοκομία. Με τις διαμορφωθείσες συνθήκες ο κλάδος μας πρέπει να ενισχυθεί, αν θέλουμε να μιλάμε για βιωσιμότητα και να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα», τονίζοντας ότι ήδη πολλοί μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όπως η κλιματική αλλαγή, οι μειωμένες παραγωγές, η δυσκολία διάθεσης του προϊόντος λόγω μειωμένης αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών καθώς και στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Τέλος, οι μελισσοκόμοι υπενθυμίζουν για μία ακόμη φορά τη σημαντική θέση που έχει η μέλισσα στη φύση, καθώς είναι ο βασικότερος επικονιαστής των καλλιεργειών και της άγριας φύσης, που εξασφαλίζει την επάρκεια των αγροτικών προϊόντων: «Εκεί λοιπόν βασικό ρόλο πέρα από τη μέλισσα παίζει και ο μελισσοκόμος, ρόλος που πρέπει να αναγνωριστεί και να τύχει της εκτίμησης που του αναλογεί», τονίζουν οι μελισσοκόμοι.

Sports in

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Αντίο με το… καλημέρα στη Μαδρίτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε εύκολα με 2-0 σετ (6-4, 6-4) από τον Τιάγκο Μοντέιρο και αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024