Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν προτείνει την κατάργηση των εταιρειών μισθοφόρων

Ρωσία: Πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν προτείνει την κατάργηση των εταιρειών μισθοφόρων

Ο Βλαντίσλαβ Σούρκοφ, πρώην κορυφαίος συνεργάτης του Πούτιν, πρότεινε να καταργηθούν οι εταιρείες μισθοφόρων καθώς είναι ασύμβατες με τη ρωσική κουλτούρα και η συγκρότησή τους είναι μια ιδέα που εισήχθη στη Ρωσία από τις ΗΠΑ.

Αλλοτε κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Βλαντίσλαβ Σούρκοφ, κάλεσε χθες Δευτέρα να πάψουν να υπάρχουν στη Ρωσία εταιρείες μισθοφόρων, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της Βάγκνερ, κρίνοντας πως παρεμβάλλουν προσκόμματα στην καλή λειτουργία της στρατιωτικής ιεραρχίας (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Alexei Nikolsky/RIA Novosti, επάνω, ο Σούρκοφ, αριστερά, με τον Πούτιν).

«Ο Ρασπούτιν του Πούτιν»

Ο Βλαντίσλαβ Σούρκοφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του στον ρωσικό επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο απέκτησε διάφορα προσωνύμια («Ο Ρασπούτιν του Πούτιν», και «αυτός που χειρίζεται τις μαριονέτες» ήταν δυο από αυτά), πρόσωπο επίφοβο για εχθρούς και φίλους, σημείωσε πως οι «ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες» είναι ιδέα η οποία εισήχθη στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, πως συγκροτήθηκαν για να εμπλακούν σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων.

«Πώς είναι δυνατόν μια στρατιωτική μονάδα να είναι ιδιωτική στη δική μας κοσμοθεώρηση; Είναι τελείως ασύμβατο με τη ρωσική πολιτική, διοικητική και στρατιωτική κουλτούρα», δήλωσε ο κ. Σούρκοφ, ο οποίος έπαψε να εργάζεται στο Κρεμλίνο πριν τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα συνεργάτης του.

Η ύπαρξη εταιρειών μισθοφόρων, όπως το βλέπει ο κ. Σούρκοφ, εγείρει κίνδυνο η Ρωσία να μετατραπεί σε «κάποιου είδους ευρασιατική ζώνη φυλών» και να διασπαστεί η στρατιωτική ιεραρχία την ώρα που η χώρα διεξάγει αυτή που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (ΕΣΕ) – τον πόλεμο – στην Ουκρανία.

«Γιατί τις χρειαζόμαστε σήμερα, όταν έχουμε εμπλακεί ανοικτά στη μάχη για την Ουκρανία; Αυτός δεν είναι πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, είναι η ΕΣΕ», επέμεινε ο κ. Σούρκοφ.

«Ολιγάρχης»

«Ο στρατός πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο με όπλα, αλλά και με ενότητα διοίκησης», πρόσθεσε.

Κορυφαίο στέλεχος στο Κρεμλίνο από το 1999 ως το 2011 και μετέπειτα, ο κ. Σούρκοφ είχε μεγάλη συμβολή στο εγχείρημα του προέδρου Πούτιν να διαμορφώσει το αυστηρά ελεγχόμενο σημερινό πολιτικό σύστημα στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε στον κ. Πριγκόζιν χρησιμοποιώντας τον όρο «ολιγάρχης» και θυμίζοντας το παρελθόν του στον υπόκοσμο της Αγίας Πετρούπολης.

Το 1981, όταν ήταν 20 ετών, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν καταδικάστηκε να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξης για κλοπή και επίθεση, μεταξύ άλλων διότι έσφιξε τον λαιμό γυναίκας ώσπου λιποθύμησε, σύμφωνα με δικόγραφα της εποχής.

«Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να ξέρετε για τον Πριγκόζιν», σύμφωνα με τον κ. Σούρκοφ.

Ο ενδιαφερόμενος δήλωσε χθες ότι η ανταρσία της Βάγκνερ δεν είχε σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης της Ρωσίας, αποτελούσε διαμαρτυρία για τον αναποτελεσματικό τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία και προσπάθεια εξασφάλισης εγγυήσεων για την επιβίωση της εταιρείας μισθοφόρων.

Ο κ. Πριγκόζιν τόνιζε τον περασμένο μήνα πως το προσωνύμιο «ο σεφ του Πούτιν» που χρησιμοποιούν αρκετοί γι’ αυτόν είναι παράλογο, διότι δεν ξέρει καν να μαγειρέψει. Αντιπρότεινε με δόση σαρκασμού να χρησιμοποιείται το παρατσούκλι «ο χασάπης του Πούτιν».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024