Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Πάνω από 1.000 Αφγανοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις από τον Αύγουστο του 2021

Αφγανιστάν: Πάνω από 1.000 Αφγανοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις από τον Αύγουστο του 2021

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς

Περισσότεροι από 1.000 άμαχοι στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις και άλλα βίαια περιστατικά από το 2021, όταν αποχώρησαν από τη χώρα οι διεθνείς δυνάμεις και κατάλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Από τις 15 Αυγούστου 2021 ως τον φετινό Μάιο, 1.095 άμαχοι σκοτώθηκαν και 2.679 τραυματίστηκαν, επεσήμανε η UNAMA, ένα γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις για την ασφάλεια που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν.

Από τι προκλήθηκαν οι θάνατοι

Οι περισσότεροι θάνατοι, άνω των 700, προκλήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, περιλαμβανομένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε δημόσιους χώρους όπως τεμένη, σχολικά ιδρύματα και αγορές.

Αν και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν μειωθεί δραστικά από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας παραμένουν, κυρίως λόγω του Ισλαμικού Κράτους. Η τζιχαντιστική οργάνωση ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις, σύμφωνα με την UNAMA, η οποία επεσήμανε ότι, αν και μειώθηκε ο αριθμός των βίαιων περιστατικών, αυτά είναι πιο αιματηρά.

Τι δείχνει η έκθεση

«Τα στοιχεία της UNAMA υπογραμμίζουν όχι μόνο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων από αυτές τις επιθέσεις, αλλά και ότι παρατηρείται αύξηση των αιματηρών επιθέσεων αυτοκτονίας μετά την 15η Αυγούστου του 2021, με μικρότερο αριθμό επιθέσεων να προκαλούν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», σημειώνεται στην έκθεση.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι επικεντρώνονται στην ασφάλεια της χώρας και έχουν εξαπολύσει σειρά επιδρομών εναντίον του ΙΚ τους τελευταίους μήνες.

Σε απάντηση στην έκθεση του ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν σημείωσε ότι η χώρα αντιμετώπιζε προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στη διάρκεια των δεκαετιών πολέμου, προτού αναλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν και βελτιώσουν την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024