Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανάσα» για τις τόπλες εμφανίσεις γυναικών στην Καταλονία - «Πρόκειται για ένα ζήτημα ισότητας των φύλων»

«Ανάσα» για τις τόπλες εμφανίσεις γυναικών στην Καταλονία – «Πρόκειται για ένα ζήτημα ισότητας των φύλων»

Αν και η ενέργεια είχε κατοχυρωθεί νομικά, πολλοί την αγνοούσαν

Οι ακτιβιστές στην Καταλονία πανηγυρίζουν αφότου η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε την πόλη και το δημαρχείο της ότι πρέπει να επιτρέπουν στις γυναίκες να πηγαίνουν τόπλες στις δημόσιες πισίνες.

Το να βγαίνεις τόπλες είναι μια ενέργεια που έχει κατοχυρωθεί στην πόλη από τον νόμο περί ισότητας του 2020.

Ωστόσο, ορισμένα δημοτικά κολυμβητήρια απέτρεψαν την πρακτική από τότε που θεσπίστηκε η νομοθεσία, προκαλώντας δεκάδες καταγγελίες κάθε καλοκαίρι. Τώρα οι τοπικές αρχές καλούνται να απαγορεύσουν κάθε μορφή διάκρισης.

Η αποτροπή των γυναικών από το να βγαίνουν τόπλες «αποκλείει μέρος του πληθυσμού και παραβιάζει την ελεύθερη επιλογή κάθε ατόμου σε σχέση με το σώμα του» σημειώνει σε επιστολή της το τμήμα ισότητας και φεμινισμού της καταλανικής κυβέρνησης.

Η επιστολή ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε «να υπερασπιστούν τις διακρίσεις με οποιοδήποτε κίνητρο… συμπεριλαμβανομένου του φύλου ή των θρησκευτικών πεποιθήσεων ή της ενδυμασίας».

Οριζόταν, επίσης, ότι ο θηλασμός θα πρέπει να επιτρέπεται, καθώς και η χρήση ολόσωμων μαγιό, στα οποία θα περιλαμβάνεται και το μπουρκίνι.

Εκπρόσωπος του καταλανικού τμήματος ισότητας δήλωσε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι η επιστολή ήταν απλώς «μια υπενθύμιση» και ενημέρωσε ότι ήταν υποχρεωτικό για τους δήμους να τηρούν τους νόμους.

Το πρόστιμο των 500.000 ευρώ

Η περιφερειακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται η φιλοανεξάρτητη Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC), μπορεί θεωρητικά να επιβάλει πρόστιμο έως και 500.000 ευρώ (430.000 λίρες) σε οποιοδήποτε δημαρχείο βρεθεί να έχει παραβιάσει τον κανόνα.

Σύμφωνα με το BBC, πολλές από τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί κατά δημαρχείων, όπου δεν επιτρέπεται η εμφάνιση τόπλες, προέρχονται από μέλη μιας φεμινιστικής ομάδας με την ονομασία Mugrons Lliures.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα ισότητας των φύλων: Οι άνδρες μπορούσαν να είναι γυμνόστηθοι και οι γυναίκες όχι», δήλωσε η Mariona Trabal, εκπρόσωπος της ομάδας.

«Δεν ξέρουμε γιατί άργησαν τόσο πολύ, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενες», πρόσθεσε η ίδια, σχετικά με την επιστολή.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024