Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Live όλες οι πολιτικές εξελίξεις - Η ορκωμοσία Μητσοτάκη και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Live όλες οι πολιτικές εξελίξεις – Η ορκωμοσία Μητσοτάκη και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Δείτε όλα όσα συμβαίνουν live στο in.

Με την παράδοση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άρχισε σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Λίγα λεπτά μετά τις 11, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσει «άμεσα στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς». Στη συνέχεια (13:00) πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας ενώπιον της ΠτΔ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 5 σήμερα το απόγευμα, η ορκωμοσία της νέας Βουλής την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

LIVE όλες οι εξελίξεις

14:00  Δείτε εδώ στιγμιότυπα από την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

13:50 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, με ανάρτησή του στο Twitter. Αναφέρει: «Συγχαρητήρια Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανεκλογή σου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Ανυπομονούμε να σε συναντήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για τις κοινές μας ευρωπαϊκές προκλήσεις. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη Κυριάκο». Η τελευταία πρόταση του Tweet είναι γραμμένη στα ελληνικά.

13:37  Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα προς τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Το απόγευμα στις 5, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησής του, κατά πάσα πιθανότητα από τον Παύλο Μαρινάκη, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αύριο, Τρίτη αναμένεται να ορκιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, ώστε την Τετάρτη να συγκληθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός να αναχωρήσει για Βρυξέλλες και το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

 13:20 Μετά την ορκωμοσία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αναλάβει, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

«Να υπηρετήσετε την πατρίδα μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα» είπε στον νέο πρωθυπουργό, ο κ. Σαρμάς και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

«Καταφέρατε να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο με τρόπο υποδειγματικό» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Μπορώ απολαμβάνοντας πλέον της εμπιστοσύνης της βουλής, να επιστρέψω στο γραφείο μου και να συνεχίσω το έργο μου» πρόσθεσε ο ίδιος.

13:08 Ορκίστηκε ενώπιον της ΠτΔ, πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δίπλα του σε όλη τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας την οποία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είχε την σύζυγό του Μαρέβα και τα παιδιά τους. Παρούσες στην ορκωμοσία ήταν και οι τρεις αδερφές του, Ντόρα, Κατερίνα και Αλέξάνδρα.

Δείτε το βίντεο από την τελετή ορκωμοσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

12:59 Σε εξέλιξη η τελετή ορκωμοσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

12:55 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του. Σε λίγα λεπτά αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός ενώπιον της ΠτΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του, Μαρέβα, ακολουθούσε ο γιος τους Κωνσταντίνος, ενώ χέρι-χέρι περπατούσαν οι δύο κόρες τους, Σοφία και Δάφνη.

12:44  Την έντονη αντίδραση της εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, προκάλεσε ένα βίντεο σάτιρας του Τάκη Ζαχαράτου, το οποίο χαρακτήρισε ως «βαρύτατη σεξιστική επίθεση».

Στο βίντεο, που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 κατά τη διάρκεια του «μαραθωνίου» για τις δεύτερες εκλογές 2023, ο Τάκης Ζαχαράτος μιμούνταν την Πόπη Τσαπανίδου, ενώ ο κωμικός εμφανίστηκε και ως Ματίνα Παγώνη. Το βίντεο περιλάμβανε φράσεις όπως «θέλω να ολοκληρώσω», «κρατάω το κατάρτι του ΣΥΡΙΖΑ» ή «έφερα το αποσμητικό, την μπούκλα και την ομορφιά στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Για μένα αυτό το βίντεο δεν είναι χιουμοριστικό, δεν είναι σάτιρα. Είναι βαριά, βαρύτατη σεξιστική επίθεση», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

12:25 Αποχώρησε με αιχμές από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αγης Τάτσης, λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δείτε περισσότερα εδώ.

12:10  Μια ημέρα μετά τις εκλογές και την είσοδό τους στην Βουλή, οι Σπαρτιάτες ανακοίνωσαν τη διαγραφή της Δομνίκης Παπαδοπούλου που ήταν υποψήφια βουλευτής στην Λευκάδα, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. Αιτία «η προβολή και η στάση ζωής της», όπως αναφέρει στην «επείγουσα ανακοίνωση» που ανέβηκε στο site του κόμματος, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος, Βασίλης Στίγκας.

Η Δομνίκη Παπαδοπούλου, γνωστή μέσα από την παρουσία της στις τηλεοπτικές οθόνες, έχει εμφανιστεί σε reality και διατηρεί λογαριασμό στο OnlyFans.

11:55  Η νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές προκάλεσε προβληματισμό στην Κουμουνδούρου καθώς το ποσοστό του κόμματος ήταν μικρότερο από αυτό της 21ης Ιουνίου ενώ την ίδια στιγμή μεγάλωσε η ψαλίδα με τη ΝΔ. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών και ξεκαθάρισε το τοπίο μιλώντας για την επόμενη μέρα στο κόμμα και όλα όσα πρέπει να γίνουν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:45 Ανατροπές, καραμπόλες και μια σειρά από αλλαγές στα ονόματα των προσώπων που θα απαρτίζουν την νέα οχτακομματική Βουλή, φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αρκετοί οι κερδισμένοι στη ΝΔ, που με 158 έδρες σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν και βέβαια υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες καθώς ορισμένοι που εξελέγησαν στις 21 Μαΐου, έχασαν την έδρα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μειωμένες δυνάμεις, έλαβε μόλις 48 έδρες και πολλά ηχηρά ονόματα μένουν εκτός βουλής. Οι καραμπόλες όσο προχωρά η ενσωμάτωση των ψήφων, επηρέασαν και τα υπόλοιπα κόμματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:35 Στις 5 το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη σχεδιάσει τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο το μόνο πρόσωπο που δεν θα αλλάξει πόστο, φέρεται να είναι η Λίνα Μενδώνη.

11:15 Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από την ΠτΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσει «άμεσα στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς».

Όπως είπε στη συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου, «εξαρχής στόχος μου ήταν να έχουμε σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Χρειάστηκαν δύο εκλογές για να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα. Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη που εναποθέτει ο λαός στους ώμους μου».

Δεσμεύτηκε ότι θα κάνει πράξη «μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», ενώ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών είπε πως «επιφύλαξε ορισμένες εκπλήξεις».

«Έχουμε οκτακομματική βουλή, η οποία ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Αν δεν ίσχυε η βουλή θα ήταν πεντακομματική» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ωστόσο ότι «η δημοκρατία μας είναι ώριμη να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις» υπογράμμισε.

«Η δημοκρατία μας αποδείχθηκε ανθεκτική μέσα από μια σειρά κρίσεων τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον αισιοδοξία» σημείωσε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

11:02 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

10:50 Τα ποσοστά των κομμάτων με ενσωμάτωση του 99,69% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, είναι τα εξής:

ΝΔ: 40,55% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 48 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,85% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,69% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,64% και 12 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,44% και 12 έδρες

Νίκη: 3,69% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες

10:45 Την έδρα της Β’ Θεσσαλονίκης θα κρατήσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

10:35  Μία μέρα μετά τις εκλογές, στις οποίες η ΝΔ πέτυχε καθαρή νίκη καταλαμβάνοντας 158 έδρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σπεύδει για τη συγκρότηση της νέας του κυβέρνησης. Όπως είχε δηλώσει  έχει σχεδιάσει ήδη την επομένη ημέρα αλλά και τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο το μόνο πρόσωπο που δεν θα αλλάξει πόστο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.  Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:30 Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη μέρα. Η οκτακομματική βουλή γεννά προκλήσεις για τον νέο πρόεδρό της» επεσήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Νωρίτερα στις 9:30, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μετέβη στο Μέγαρο της Βουλής και παρέδωσε στον κ. Τασούλα τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου.

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024