Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη νέα ήττα

Εκλογές 2023: Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη νέα ήττα

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών και ξεκαθάρισε το τοπίο μιλώντας για την επόμενη μέρα στο κόμμα και όλα όσα πρέπει να γίνουν

Η νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές προκάλεσε προβληματισμό στην Κουμουνδούρου καθώς το ποσοστό του κόμματος ήταν μικρότερο από αυτό της 21ης Ιουνίου ενώ την ίδια στιγμή μεγάλωσε η ψαλίδα με τη ΝΔ.

Για αρκετή ώρα μετά το exit poll αλλά και τα πρώτα επίσημα αποτέλεσμα όπου φαινόταν που θα κινηθεί η διαφορά, υπήρξαν διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα χειριστούν το νέο κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών και ξεκαθάρισε το τοπίο μιλώντας για την επόμενη μέρα στο κόμμα και όλα όσα πρέπει να γίνουν , αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε το πρόβλημα, έκανε λόγο ένα ένα αρνητικό αποτέλεσμα, τόσο για το κόμμα όσο και για την κοινωνία και τη Δημοκρατία όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε με νόημα «ότι έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε λέγοντας, ότι «πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει ένας καινούριος κύκλος».

Η επόμενη μέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε παρών για την επόμενη μέρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος και θα βάλουμε μπροστά τις εργασίες για τις οριστικές αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα μας κρίνουν όλους. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη διαδικασία πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη, ωστόσο τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι το κόμμα θα πορευτεί ενωμένο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η διαφορά άνω των 22 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα είναι ένα κακό αποτέλεσμα, ωστόσο, η αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων φάνταζε για πολλούς ένας στόχος μάλλον ουτοπικός.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα τονίζοντας ότι η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό τοπίο, απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος»

Μάλιστα πρόσθεσε τονίζοντας πως «ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. Και πρέπει να γίνει με επιτυχία γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών».

Αναφορικά με τις διαδικασίες που θα κινηθούν εφεξής, ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος δηλώνει «παρών». Όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ουδείς αμφισβήτησε τον πρόεδρο του κόμματος παρά τη νέα ήττα.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως δεσμεύτηκε, θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τις αλλαγές στο χώρο, ωστόσο μένει να φανεί πως θα γίνει αυτό, σε ποιο χρόνο και με ποιους όρους.

Πιθανότατα τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν, σε πρώτη φάση, τα όργανα του κόμματος , προκειμένου να γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, να αναζητηθούν τα αίτια της νέας ήττας, αλλά και να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να κρατήσουμε από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ, είναι οι αναφορές του στην άνοδο των κομμάτων της ακροδεξιάς, μία εξέλιξη που προκάλεσε σοκ στο πολιτικό σύστημα.

«Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης  δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο. Κι αυτό εκπέμπει σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε, ότι «δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα με διολισθαίνοντας μάλιστα σε ένα ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο. Ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά διόγκωσε την Ακροδεξιά.

Σε κάθε περίπτωση όταν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Και σε ότι μας αφορά αυτό αποτελεί προτεραιότητα».

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της κάλπης, λέγοντας πως χτες είχαν ένα δυσμενές αποτέλεσμα και από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει τη διαδικασία της ανασυγκρότησης.

«Παρά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα σε όλες τις δυσκολίες που θα έρθουν, εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τον κόσμο, όπως δεν μας εγκατέλειψε και αυτός. Θα ανασυγκροτηθούμε και θα ξανακάνουμε τη μεγάλη πλειοψηφία με πείσμα και αποφασιστικότητα. Για εμάς προέχει αυτή τη στιγμή μία σταθεροποίηση του χώρου και ο αρχηγός είναι στη διάθεση των μελών του κόμματος» σημείωσε.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024