Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα ακροδεξιά κόμματα επιστρέφουν στο πολιτικό προσκήνιο

Τα ακροδεξιά κόμματα επιστρέφουν στο πολιτικό προσκήνιο

«Τα ακροδεξιά κόμματα επιστρέφουν στις ελληνικές εκλογές καθώς οι συντηρητικοί επανέρχονται στην εξουσία».

Eνα ελάχιστα γνωστό πολιτικό κόμμα, οι «Σπαρτιάτες», που υποστηρίζεται από τον φυλακισμένο νεοναζί, Ηλία Κασιδιάρη, κατάφερε να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας μια πολιτική επιστροφή για την ακροδεξιά.

Το κόμμα των Σπαρτιατών υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει 13 χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως πρώην ηγετικό μέλος της Χρυσής Αυγής – ενός πολιτικού κόμματος νεοναζιστικής καταγωγής που συνδέεται με πολλαπλές βίαιες επιθέσεις και δολοφονίες.

Εν όψει των εθνικών εκλογών, το κοινοβούλιο είχε εισαγάγει αυστηρότερους κανόνες με σκοπό να εμποδίσει τον Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος. Ένα κόμμα που ίδρυσε στη φυλακή είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί κι έτσι ο ίδιος άλλαξε την υποστήριξή του, βάζοντας πλάτη στους «Σπαρτιάτες», όπως αναφέρει το Associated Press σε άρθρο με τίτλο «Τα ακροδεξιά κόμματα επιστρέφουν στις ελληνικές εκλογές καθώς οι συντηρητικοί επανέρχονται στην εξουσία».

«Εχουμε νικήσει έναν αλαζονικό εχθρό… αυτός είναι ένας μεγάλος θρίαμβος για την Ελλάδα και την πατρίδα μας», έγραψε σε tweet ο Κασιδιάρης από τις φυλακές.

Οι «Σπαρτιάτες» και η ΝΙΚΗ

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε συντριπτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής, δίνοντας στον συντηρητικό ηγέτη Κυριάκο Μητσοτάκη μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός. Προκάλεσε μια τραγική ήττα στους κύριους αντιπάλους τους, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρία μικρότερα κόμματα επρόκειτο να αποκτήσουν εθνική εκπροσώπηση» αναφέρει το άρθρο.

Αυτοί είναι οι «Σπαρτιάτες» και το υπερθρησκευτικό κόμμα Νίκη, το οποίο έχει βάση στήριξης στο περιθώριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και απέκτησε οπαδούς λόγω της αντίθεσής του στο κυβερνητικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του COVID-19. Επέστρεψε, επίσης, στη βουλή η εθνικιστική Ελληνική Λύση.

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη

Η Στέλλα Λαδή, πολιτικός επιστήμονας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, είπε ότι η υποστήριξη της ακροδεξιάς έχει εδραιωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Μετά τη νίκη Μητσοτάκη, αυτό είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών και εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας τα επόμενα χρόνια», είπε ο Λαδή στο AP.

«Πρέπει να καταλάβουμε γιατί μια χώρα που παραδοσιακά έκλινε προς τα αριστερά έδωσε 35 έδρες στην ακροδεξιά και τι μπορεί να γίνει για να επαναφέρει τους ψηφοφόρους στο κέντρο χωρίς να διακυβεύεται η μελλοντική σκέψη και οι φιλελεύθερες αξίες».

Η υποστήριξη για τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά αυξήθηκε κατά τα πολιτικά τραυματικά χρόνια της οικονομικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Το κόμμα εκπροσωπήθηκε στο κοινοβούλιο για επτά χρόνια και τέσσερις εκλογικούς κύκλους.

Ο Κασιδιάρης και άλλα μέλη της ηγεσίας του κόμματος φυλακίστηκαν το 2020 αφού καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση για τη σύνδεσή της με πολλαπλές βίαιες επιθέσεις στους δρόμους με στόχο μετανάστες και αριστερούς πολιτικούς ακτιβιστές.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024