Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συνέβη στην τελευταία εμφάνιση του Έλβις Πρίσλεϊ, δύο μήνες πριν από το θάνατό του;

Τι συνέβη στην τελευταία εμφάνιση του Έλβις Πρίσλεϊ, δύο μήνες πριν από το θάνατό του;

Ο Έλβις Πρίσλεϊ ήταν μόλις 42 ετών όταν πέθανε. Δύο μήνες πριν, στις 26 Ιουνίου του 1977, είχε δώσει μία συναυλία, στην Ινδιανάπολη, που έκανε το κοινό του παραληρεί.

Πριν από 46 χρόνια, το βράδυ της Κυριακής, στις 26 Ιουνίου του 1977, ο Έλβις Πρίσλεϊ έδωσε την τελευταία του συναυλία. Η τελευταία συναυλία του «Βασιλιά» στην Ινδιανάπολη, στην αίθουσα Market Square Arena, ήταν η 55η συναυλία του για εκείνη τη χρονιά.

Παρά την κλονισμένη υγεία του και την κατά καιρούς ταλαιπωρημένη εμφάνισή του, η παρουσία του και μόνο εξακολουθούσε να είναι αρκετή για να ξεπουλήσει τις συναυλίες σε όλη τη χώρα.

Aντίγραφα από τις συναυλίες του Πρίσλεϊ στην Ινδιανάπολη είναι διαθέσιμα στο κύκλωμα των συλλεκτών εδώ και χρόνια και αποδεικνύουν ότι η φωνή του ήταν σε καλή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, η οποία ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με τις περισσότερες από τις εμφανίσεις του 1977.

Ο Τζέιμς Μπάρτον, ο επί σειρά ετών κιθαρίστας του Έλβις και επικεφαλής του συγκροτήματος, δήλωσε ότι ο «Βασιλιάς» δεν είχε ποτέ τον πλήρη έλεγχο της φωνής του – ακόμη και στις τελευταίες περιοδείες του, όταν η υγεία του ήταν μερικές φορές υπό αμφισβήτηση: «Ω ναι, ήξερε το εύρος της φωνής του. Ω ναι, απολύτως. Είχε τέλειο τονισμό. Θέλω να πω ότι ο τύπος μπορούσε να διασχίσει τη σκηνή και να ξεκινήσει ένα τραγούδι που πιθανώς είχε να τραγουδήσει χρόνια – αλλά να ήταν εκεί. Ήταν τόσο φυσικό ταλέντο, καταλαβαίνετε; Ήταν μια ευλογία από τον Θεό». Κι ενώ η εικόνα του ήταν ελαφρώς «πειραγμένη» από τα έξτρα κιλά και την ταλαιπωρία από τον εθισμό στα χάπια και το αλκοόλ, ένα βίντεο δείχνει ότι η σκηνική του παρουσία ήταν ασυναγώνιστη μέχρι το τέλος.

Δείτε την τελευταία συναυλία του στις 26 Ιουνίου του 1977

Τα έδινε όλα

Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία το 1972, ο Έλβις μίλησε για το πώς ο ίδιος και η ζωντανή του μπάντα αφήνουν τα πάντα στη σκηνή σε κάθε συναυλία: «Νομίζω ότι είναι επειδή το απολαμβάνουμε – και το απολαμβάνουμε αδιάκοπα. Ξέρετε, κάνουμε δύο συναυλίες τη νύχτα για πέντε εβδομάδες, αλλά ποτέ δεν το αφήνουμε να πάει μόνο του. Ποτέ δε βαριόμαστε. Κάθε τραγούδι είναι σαν να το κάνουμε για πρώτη φορά και αυτό είναι ένα από τα μυστικά. Το συναίσθημα είναι εκεί κάθε φορά».

Ο Πιτ Τάουνσετ, ο κιθαρίστας των The Who, είπε ότι πιστεύει πως οι τεράστιες πιέσεις γύρω από τη «μηχανή» που ήταν ο Έλβις είναι αυτές που τελικά οδήγησαν στο θάνατό του σε τόσο νεαρή ηλικία: «Αυτό είναι μια τρομερή τραγωδία όταν σκέφτεσαι πόσο αξιοπρεπής τύπος φαινόταν να είναι όταν διαβάζεις τι συνέβη. Ξέρετε, κατέρρευσε στο τέλος. Και είναι εύκολο να κατηγορήσεις το Βέγκας, αλλά δεν ήταν μόνο το Βέγκας. Ήταν όλο το φορτίο που κουβαλούσε…».

Ο Έλβις Πρίσλεϊ πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στις 16 Αυγούστου 1977 στην έπαυλή του Graceland στο Μέμφις του Τενεσί. Ήταν 42 ετών.

Photo: YouTube

Το τέλος του ροκ εν ρολ

Ο πρόωρος θάνατος του Έλβις ήταν το τέλος της εποχής για το ροκ εν ρολ όπως το ήξερε ο κόσμος.

Χρόνια κατάχρησης αλκοόλ και συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησαν στο τέλος ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της ιστορίας σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Ωστόσο, δύο μήνες πριν από το θάνατό του ο Έλβις ανέβηκε στη σκηνή για την τελευταία του συγκλονιστική εμφάνιση που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

Παρά τα εκτεταμένα προβλήματα υγείας και τους αγώνες του με τον εθισμό, ο Βασιλιάς έδωσε μια ερμηνεία του «Are You Lonesome Tonight» που έμεινε στην ιστορία.

Παρουσίασε το τραγούδι στο κοινό και ξεκίνησε αυτό που θα γινόταν η τελευταία καταγεγραμμένη εμφάνιση της καριέρας του.

Χτυπώντας την κιθάρα του, η αλάνθαστη φωνή του «Βασιλιά» ακούγεται με την αθάνατη εναρκτήρια ατάκα: «Are You Lonesome Tonight» καθώς το πλήθος ουρλιάζει και σχεδόν σκεπάζει τα φωνητικά του.

Ο σταρ έδειχνε ξεκάθαρα πιο πρησμένος από τον νεότερο εαυτό του, και ενώ το σώμα του ήταν στα όρια, η φωνή του ήταν ακόμα τόσο δυνατή όσο ποτέ.

Όταν φτάνει στο ομιλητικό μέρος του τραγουδιού, ο Έλβις αρχίζει να σκοντάφτει και να ξεχνάει τα λόγια του, γελώντας με το κοινό για τη λήθη του.

Δείχνει αμήχανος και είναι εμφανώς ιδρωμένος, ωστόσο μόλις αρχίσει να τραγουδάει ξανά, τα λόγια επανέρχονται φυσικά και ολοκληρώνει την ερμηνεία με απίστευτη φωνητική ικανότητα.

Το τέλος του τραγουδιού σημαίνει το τέλος μιας εποχής – μόλις 56 ημέρες αργότερα ο Έλβις θα πέθαινε.

Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, ο Έλβις πάλευε με διάφορα προβλήματα υγείας: Γλαύκωμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, ηπατική βλάβη και διογκωμένο έντερο, τα οποία πιθανώς προκλήθηκαν από κατάχρηση ναρκωτικών.

Το βράδυ της Τρίτης, 16 Αυγούστου 1977, ο Έλβις ήταν προγραμματισμένο να πάει στο Μέμφις για την έναρξη μιας ακόμη περιοδείας.

Εκείνο το απόγευμα, η σύντροφός του, Τζίντζερ Άλντεν, τον βρήκε σε αναισθησία στο πάτωμα ενός μπάνιου. Οι προσπάθειες να τον συνεφέρουν απέτυχαν και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στις 3.30 το απόγευμα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, επαίνεσε τον Πρίσλεϊ ότι «άλλαξε μόνιμα το πρόσωπο της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας».

Η κηδεία του Πρίσλεϊ πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, το Graceland, στις 18 Αυγούστου. Περίπου 80.000 άνθρωποι παρατάχθηκαν σε πομπή προς το νεκροταφείο Forest Hill, όπου ο Πρίσλεϊ θάφτηκε δίπλα στη μητέρα του.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024