Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέσα στο αρχοντικό Graceland όπου βρέθηκε το πτώμα του Έλβις

Μέσα στο αρχοντικό Graceland όπου βρέθηκε το πτώμα του Έλβις

Η περίφημη έπαυλη Graceland Mansion αποτέλεσε το σπίτι πολλών μελών της οικογένειας Πρίσλει, από τον Έλβις, την Πρισίλα και την Λίζα Μαρί μέχρι τη θεία του Ντέλτα. Ας δούμε κάθε του εντυπωσιακή γωνιά.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ, γνωστός ως ο βασιλιάς του Rock ‘n’ Roll, εκτιμάται ότι έχει πουλήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δίσκους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες.

Μεγαλώνοντας ως μικρό αγόρι, ζούσε σε ένα μονοκατοικία δύο δωματίων που έχτισαν ο πατέρας του, ο παππούς του και ο θείος του. Η ταπεινή κατοικία θα γινόταν ένα κλάσμα του μεγέθους της πιο διάσημης απόκτησης ακινήτων του. Με τη φήμη και την περιουσία του, ο Πρίσλεϊ αγόρασε το 1957 το σπίτι του Graceland για 102.500 δολάρια στο Μέμφις του Τενεσί.

Ορισμένες από τις τροποποιήσεις του στην Graceland περιλάμβαναν έναν ροζ τοίχο από πετρόλιθο της Αλαμπάμα που περιβάλλει το χώρο, ο οποίος τώρα έχει χρόνια γκράφιτι. Ο Πρίσλεϊ έβαλε επίσης τον Abe Sauer, έναν τοπικό τεχνίτη, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μια σφυρήλατη σιδερένια πύλη σχεδιασμένη σε σχήμα παρτιτούρας με φιγούρες του ίδιου να παίζει κιθάρα.

Η έπαυλη περιλαμβάνει επίσης μια πισίνα σε σχήμα νεφρού και ένα γήπεδο τένις.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Αποικιοκρατικού στυλ με twist

Το εξωτερικό του αρχοντικού είναι σε στυλ Colonial Revival, με δίρριχτη στέγη με πλάγια όψη που καλύπτεται από ασφαλτόπανα. Δύο μονώροφες πτέρυγες βρίσκονται στη βόρεια και τη νότια πλευρά της ιδιοκτησίας. Το αρχοντικό διαθέτει δύο καμινάδες, από μία στη βόρεια και τη νότια πλευρά. Οι μπροστινές και πλαϊνές όψεις του κεντρικού μπλοκ είναι με μαυρισμένο ασβεστόλιθο Tishomingo από τη γενέθλια πολιτεία του Έλβις, το Μισισιπή.

Η Graceland διαθέτει επίσης σκοπευτήριο και εξοπλισμένο στάβλο αλόγων. Ο Πρίσλεϊ είχε επίσης έναν κήπο διαλογισμού που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Bernard Grenadier, τον οποίο χρησιμοποιούσε ως χώρο ηρεμίας και σκέψης.

Η έπαυλη διαθέτει 1.630 τ.μ. χώρου και 23 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ υπνοδωματίων και τεσσάρων μπάνιων. Υπάρχει πρώτος όροφος, δεύτερος όροφος και υπόγειο. Ο Έλβις είχε επίσης δωμάτια για τα τρόπαιά του, τα οποία εκτίθενται τώρα στο μουσειακό τμήμα του πρώτου ορόφου της ιδιοκτησίας. Γνωστός για την αγάπη του για τα αυτοκίνητα διαθέτει επίσης ένα εκτεταμένο γκαράζ.

Μετά το θάνατο του Έλβις το 1977, ο πατέρας του Βέρνον Πρίσλεϊ διετέλεσε εκτελεστής της περιουσίας του. Η Λίζα Μαρί έγινε η μοναδική κληρονόμος της περιουσίας- η κληρονομιά της κρατήθηκε σε καταπίστευμα μέχρι τα 25α γενέθλιά της, την 1η Φεβρουαρίου 1993.

Δείτε το βίντεο

H Πρισίλα είχε μία ιδέα

Μετά το θάνατο του Έλβις, η συντήρηση της Graceland κόστιζε περίπου 480.000 δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με τους LA Times. Αντιμέτωπη με το ακριβό κόστος της περιουσίας, η Πρισίλα σκέφτηκε να το μετατρέψει σε επιχειρηματική ευκαιρία.

Προσέλαβε έναν διευθύνοντα σύμβουλο για να μετατρέψει την Graceland σε μουσείο, καθιστώντας την τουριστικό προορισμό. Η Graceland άνοιξε για το κοινό το 1982, προσελκύοντας περίπου 300.000 επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στον δεύτερο όροφο, όπου βρέθηκε το πτώμα του Έλβις, όταν κηρύχθηκε νεκρός το 1977.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Μια ολόκληρη ιστορία μέσα στους τοίχους της

Το 1968, η Πρισίλα γέννησε εκεί την κόρη τους Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, η οποία πέρασε τα πρώτα της χρόνια στη Graceland μέχρι το διαζύγιο των γονιών της το 1972, οπότε και μετακόμισε στην Καλιφόρνια με τη μητέρα της. Την επισκεπτόταν, όμως, συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας.

Το τελευταίο μέλος της οικογένειας Πρίσλεϊ που κατοικούσε στην έπαυλη Graceland ήταν η θεία του Έλβις, η Ντέλτα, η οποία πέθανε το 1993.

Η περιουσία της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ έχει την πλήρη κυριότητα της έπαυλης Graceland και των προσωπικών αντικειμένων του πατέρα της, από κοστούμια μέχρι αυτοκίνητα. Πριν από το θάνατό της, κατέστησε την έπαυλη μόνιμα διαθέσιμη για ξεναγήσεις.

Το 2006, η Graceland ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό τοπόσημο και πλέον προσελκύει 650.000 επισκέπτες ετησίως. Η έπαυλη είναι τόσο διάσημη που ενέπνευσε ακόμη και ένα εκκλησάκι γάμου στο Λας Βέγκας.

Η έπαυλη αναμένεται να περάσει στα τρία παιδιά της Λίζα Μαρί, μεταξύ των οποίων η Ρίλεϊ Κιου, 33 ετών, και τα δίδυμα Χάρπερ Βίβιαν Αν Λόκγουντ και Φίνλεϊ Άαρον Λοβ Λόκγουντ, 14 ετών. Ο γιος της, ο Μπέντζαμιν Κιου, αυτοκτόνησε στα 27 του χρόνια.

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ απεβίωσε στις 12 Ιανουαρίου σε ηλικία 54 ετών, λίγες ώρες μετά τη νοσηλεία της σε νοσοκομείο μετά από προφανή καρδιακή ανακοπή. Ήταν η μοναχοκόρη του Έλβις και της Πρισίλα.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024