Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιρλανδία: Πληρώνει μέχρι 84.000 ευρώ για να «ζωντανέψει» τα νησιά της

Ιρλανδία: Πληρώνει μέχρι 84.000 ευρώ για να «ζωντανέψει» τα νησιά της

Περίπου 300.000 επισκέπτες τα επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά ελάχιστοι διαμένουν μόνιμα.

Έχετε κουραστεί από τον θόρυβο και το μποτιλιάρισμα; Δεν τα βγάζετε πέρα με την ακρίβεια; Έχετε την επιθυμία να τα αφήσετε όλα πίσω σας και να ζήσετε σε ένα απομακρυσμένο νησί;

Ε, λοιπόν, δεν χρειάζεται να είναι κάποιο από τα ελληνικά νησιά της άγονης γραμμής, με τις κάτω του υποτυπώδους υποδομές της ταλαιπωρίας, που θα σας κοστίσει και μια περιουσία. Μπορεί να είναι… λίγο πιο μακριά, αλλά και ήσυχα είναι και χωρίς κοσμοπλημμύρα και με τοπία που κόβουν την ανάσα και -το ακόμα καλύτερο- θα σας πληρώσουν για να εγκατασταθείτε.

Τα νησιά

Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει η Ιρλανδία, η οποία πληρώνει μέχρι και 84.000 ευρώ όποιον αποφασίσει να εγκατασταθεί σε ένα από τα παράκτια νησιά της.

Βέβαια, η προσφορά συνοδεύεται και από ορισμένες προϋποθέσεις και προκλήσεις που μπορεί να αποτρέψουν κάποιους από τη δελεαστική πρόταση. Τα συγκεκριμένα νησιά είναι αποκομμένα τον περισσότερο καιρό από την ηπειρωτική χώρα λόγω της παλίρροιας και δεν συνδέονται με αυτήν με γέφυρες ή άλλες υποδομές, σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση.

Περίπου 300.000 επισκέπτες τα επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά ελάχιστοι διαμένουν μόνιμα. Ορισμένα, μάλιστα, έχουν μόλις δύο κατοίκους όλον τον χρόνο, ενώ το μεγαλύτερο έχει πάνω από 700. Συνολικά, περίπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε περίπου 30 νησιά.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, η μείωση τoυ πληθυσμού – ειδικά η απουσία νέων- είναι μια βασική ανησυχία. Μεταξύ 1996 και 2016, ο πληθυσμός των νησιών που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία μειώθηκε κατά 12,8%.

Αλλά οι στόχοι της συγκεκριμένης πολιτικής υπερβαίνουν το δημογραφικό. Το πρόγραμμα «Our Living Islands» περιλαμβάνει 80 δράσεις που έχουν σχεδιαστεί «για να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τις νησιωτικές κοινότητές μας και τους ανθρώπους που ζουν εκεί», δήλωσε η Heather Humphreys, υπουργός Αγροτικής και Κοινοτικής Ανάπτυξης της Ιρλανδίας.

«Είναι όλα σχετικά με τη βελτίωση της στέγασης, την καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, στην υγεία και στην εκπαίδευση, την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και την περαιτέρω ανάπτυξη των υπαίθριων ανέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον τουρισμό και θα υποστηρίξουν βιώσιμες νησιωτικές κοινότητες», επεσήμανε, μιλώντας στο CNBC.

Η βελτίωση των υποδομών και η αύξηση των ευκαιριών εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής για απομακρυσμένη εργασία, αποτελούν επίσης μέρος του 10ετούς σχεδίου, πρόσθεσε.

Η διαδικασία μετακίνησης

Με χαμηλά επίπεδα υποδομής και αρκετή μοναξιά, η εγκατάσταση σε ένα απομακρυσμένο νησί μπορεί να μην είναι για όλους. Και ούτε θα λάβουν όλοι όσοι κάνουν την κίνηση το πλήρες ποσό. Οι επιχορηγήσεις αποτελούν μέρος ενός προγράμματος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται σε όλη τη χώρα. Η αγορά ενός υπάρχοντος, κενού ακινήτου αντιστοιχεί σε 60.000 ευρώ αν βρίσκεται σε απομακρυσμένο νησί, μόλις 10.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα.

Το μεγαλύτερο ποσό, τα 84.000 ευρώ, θα πάει σε όσους επιλέξουν να αναλάβουν εγκαταλελειμμένα ακίνητα. Η μετακόμιση σε ένα τέτοιο ακίνητο στην ηπειρωτική χώρα συνοδεύεται από επιχορήγηση 70.000 ευρώ.

Οι επιχορηγήσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαινίσουν παλιές κατοικίες, που διαφορετικά μπορεί να καταστραφούν και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

Τα εν λόγω ακίνητα πρέπει επίσης να έχουν κτιστεί πριν από το 1993 και να είναι ακατοίκητα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το πρόγραμμα ξεκινά επίσημα την 1η Ιουλίου.

Παρόμοια προγράμματα

Παρόμοια προγράμματα έχουν επίσης ξεκινήσει και σε άλλες χώρες. Η Σαρδηνία, στην Ιταλία, πρόσφερε στους ανθρώπους 15.000 ευρώ για να μετακομίσουν εκεί πέρυσι εάν χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να ανακαινίσουν ένα ακίνητο, και διάφορες πόλεις της χώρας έχουν πουλήσει σπίτια μόνο για ένα ευρώ ή τα έχουν παραχωρήσει δωρεάν στο παρελθόν.

Άλλες ιταλικές πόλεις και περιφέρειες προσπάθησαν να δελεάσουν τους ανθρώπους να μετακομίσουν εκεί με καταλύματα χαμηλού κόστους και ετήσιες επιχορηγήσεις, όπως και αρκετές περιοχές στην Ισπανία και στην Ελβετία.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024