Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σάντερς και Ρεπουμπλικάνοι ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον του στρατιωτικο–βιομηχανικού συμπλέγματος

ΗΠΑ: Σάντερς και Ρεπουμπλικάνοι ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον του στρατιωτικο–βιομηχανικού συμπλέγματος

Μια όχι και τόσο συνηθισμένη «συμμαχία» έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, του αριστερού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς ακόμα και συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, για να ξορκίσει το στρατιωτικό–βιομηχανικό κακό.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου ο μαχητικός γερουσιαστής ηγήθηκε μιας ετερόκλητης ομάδας βουλευτών καταθέτοντας ένα νομοσχέδιο που ζητάει να επιστρέφει το Πεντάγωνο ένα μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού του στο Υπουργείο Οικονομικών, εάν αποτύχει να πραγματοποιήσει λογιστικό έλεγχο των τεράστιων δαπανών του.

Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που στοχεύει το πανίσχυρο αυτό χαρτοφυλάκιο δεν ήρθε έτσι ξαφνικά, καθώς οι στρατηγοί αποδείχτηκε ότι δεν είναι και πολύ νοικοκύρηδες με τα λεφτά των φορολογουμένων.

Ήδη στα τέλη του 2022, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Εθνικών Προτεραιοτήτων, «το Πεντάγωνο για άλλη μια φορά απέτυχε να περάσει έναν βασικό έλεγχο που δείχνει ότι ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματά του». Το Ινστιτούτο  κατείγγειλε μάλιστα το Κογκρέσο πέρυσι, διότι ενέγκρινε το προϋπολογισμό μαμούθ, ενώ δεν είχε λάβει ενημέρωση από τους στρατηγούς οι οποίοι απέτυχαν να δικαιολογήσουν λογιστικά περισσότερο από το 60% των περιουσιακών της στοιχείων του υπουργείου.

Έτσι, ο Νόμος περί Ελέγχου του Πενταγώνου -που αποτελεί μια ενισχυμένη έκδοση νόμου του 2021- είναι η απάντηση στην αχαλίνωτη αύξηση των τιμών από στρατιωτικούς εργολάβους και άλλες μορφές σπατάλης εκτοξεύοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό στα 842 δισ. δολ. για το 2024.

Το νομοσχέδιο στηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Chuck Grassley, Mike Lee, Mike Braun και Rand Paul.

Από μέρους των Δημοκρατικών είναι οι Ed Markey, Tammy Baldwin, Ron Wyden, Elizabeth Warren και Jeff Merkley.

Εκτόξευση έως 50% του κόστους

Πρόσφατα προκάλεσε την οργή γερουσιαστών και πολιτών η αποκάλυψη στο CBS News ότι οι αμυντικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ χρέωναν στο υπουργείο Άμυνας αυξημένες δαπάνες για όπλα σχεδόν 40% έως 50%. Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή για το Υπουργείο Άμυνας, μερικές φορές η υπερχρέωση έφτανε πάνω από 4.000%.

Ενδεικτικά, ενώ ένας πύραυλος Stinger κόστιζε 25.000 δολάρια το 1991, τώρα η εταιρεία Paytheon, που είναι ο μοναδικός προμηθευτής κοστίζει περισσότερα από 400.000 δολάρια για την αντικατάσταση κάθε πυραύλου που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Πρόκειται για επταπλάσια αύξηση, ακόμα και αν συμπεριλάβει κανείς τον πληθωρισμό και ορισμένες βελτιώσεις στο όπλο.

Μιλώντας στο CBS News o πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής διαπραγματευτής συμβάσεων της Raytheon και αργότερα υψηλόβαθμος διαπραγματευτής του Υπουργείου Άμυνας  εξήγησε γιατί πήραν τόσο «αέρα» οι βιομηχανίες.

Δεν ήταν πάντα έτσι, είπε. Οι ρίζες του προβλήματος μπορούν να εντοπιστούν στο 1993, όταν το Πεντάγωνο, προσπαθώντας να μειώσει το κόστος, προέτρεψε τις αμυντικές εταιρείες να συγχωνευθούν και 51 μεγάλοι εργολάβοι ενοποιήθηκαν σε 5 κολοσσούς.

«Το τοπίο έχει αλλάξει τελείως», είπε ο Άσαντ. «Στη δεκαετία του ’80, υπήρχε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ ορισμένων εταιρειών. Και έτσι η κυβέρνηση είχε επιλογές. Είχαν μόχλευση. Έχουμε περιορισμένη μόχλευση τώρα».

Τα πράγματα αγρίεψαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το Πεντάγωνο, για να εξοικονομήσει χρήματα, έκαναν περικοπές 120.000 υπαλλήλων οι οποίοι διαπραγματεύονταν και επέβλεπαν αμυντικές συμβάσεις.

«Ήταν πεπεισμένοι ότι μπορούσαν να βασιστούν στις εταιρείες για να κάνουν αυτό που ήταν προς το συμφέρον των στρατιωτών και των φορολογουμένων», είπε ο Άσαντ.

Είναι απαράδεκτο

«Το Πεντάγωνο και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα μαστίζονται από μια τεράστια ποσότητα σπατάλης, απάτης και οικονομικής κακοδιαχείρισης για δεκαετίες. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε ο Σάντερς ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τσακ Γκράσλι.

«Αν είμαστε σοβαροί να ξοδέψουμε τα δολάρια των φορολογουμένων με σύνεση και αποτελεσματικότητα», είπε ο Σάντερς, «πρέπει να τερματίσουμε τον παραλογισμό ότι το Πεντάγωνο είναι η μόνη υπηρεσία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που δεν έχει περάσει ποτέ από ανεξάρτητο έλεγχο».

«Θα δικαιολογήσετε ακόμα και τις τουαλέτες»

Ο Τσακ Γκράσλι είπε ότι το Πεντάγωνο «θα πρέπει να πληροί τα ίδια ετήσια ελεγκτικά πρότυπα με κάθε άλλη υπηρεσία».

«Από την αγορά καμπινέδων αξίας 14.000 δολαρίων μέχρι την απώλεια αποθηκών γεμάτες ανταλλακτικά, το υπουργείο Άμυνας μαστίζεται από σπάταλες δαπάνες για δεκαετίες», δήλωσε ο γερουσιαστής της Αϊόβα.

«Κάθε δολάριο που σπαταλά το Πεντάγωνο είναι ένα δολάριο που δεν χρησιμοποιείται για την υποστήριξη μελών της υπηρεσίας, την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας ή την ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας».

Sports in

«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει την κοινωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024