Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποζημιώσεις: Να πληρωθούν για τις ζημιές στις καλλιέργειες ζητούν οι αγρότες

Αποζημιώσεις: Να πληρωθούν για τις ζημιές στις καλλιέργειες ζητούν οι αγρότες

Ετοιμάζουν «φακέλους» στη Δυτ. Ελλάδα – Καταγράφουν ζημιές στη Δυτ. Μακεδονία

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που έχουν επηρεάσει αυτή την εποχή κυρίως τις καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων δυναμικών προϊόντων,  με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται  εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο και τη συμμετοχή των επικεφαλής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί τεκμηριωμένος φάκελος-πρόταση, που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους πληγέντες.

Δίνοντας μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί οι επικεφαλής των Διευθύνσεων επεσήμαναν ότι κατά περιοχή, προϊόν και στάδιο ανάπτυξης η παραγωγή διαφόρων προϊόντων αχρηστεύτηκε τελείως ή υποβαθμίστηκε ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορη η συγκομιδή της.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Με ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδιαμορφώσουμε, θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής με τη συνδρομή και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο αγροτικός κόσμος έχει απελπιστεί και αναρωτιέται τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημά του που συνεχώς δέχεται σοβαρά πλήγματα από τις αλλαγές του καιρού. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με άλλες Περιφέρειες ώστε  να προχωρήσουμε  σε από κοινού ενέργειες. Η περιοχή μας στηρίζεται στην αγροτική μας οικονομία και οφείλουμε να την προστατεύσουμε», τόνισε ο κ Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του και υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας με τις ανθρώπινες δυνάμεις που διαθέτει και το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό καθημερινά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή.

Αποζημίωση διεκδικούν και στην ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας

Την άμεση αποζημίωση των παραγωγών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τις ζημιές, που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα ζητούν οι φορείς της περιοχής.

Αναλυτική παρουσίαση των ζημιών, που έγιναν από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων δύο μηνών, τόσο στις Π.Ε. της Περιφέρειας, όσο και στις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, έκανε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, κατά την διάρκεια σύσκεψης. Σε αυτή ενημέρωσε και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, πως σε κάθε Π.Ε. δημιουργήθηκαν επιτροπές σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, τον ΕΛΓΑ και τους παραγωγούς, ώστε να γίνει γρήγορα και αναλυτικά  η καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν.

Ζήτησε επίσης, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό του οργανισμού για να ανακουφιστούν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα.

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων,  για την κατάσταση που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες τους, σημειώνοντας πως, άμεσα ο ΕΛΓΑ πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε οι αγρότες να πληρωθούν από τις ζημιές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε να γίνει άμεσα εξατομικευμένη εκτίμηση στις πληγείσες καλλιέργειες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα στελέχη του ΕΛΓΑ, ενώ για τις ζημίες σημείωσε πως, ο οργανισμός θα καλύψει τις ζημίες εντός κανονισμού.

Όσον αφορά τις ζημιές εκτός κανονισμού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο που θα λύσει το πρόβλημα καθώς στα ευρωπαϊκά εργαλεία υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν οι αγρότες και να συρρικνωθεί ο χρόνος των αποζημιώσεων.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024