Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Σουδάν: Κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε αξιωματούχους

Πόλεμος στο Σουδάν: Κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε αξιωματούχους

Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις για «σεξουαλική βία που συνδέονται με ένοπλες συρράξεις»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως επέβαλε κυρώσεις σε δυο αξιωματούχους στο Νότιο Σουδάν, που κατ’ αυτή ευθύνονται για υποθέσεις σεξουαλικής βίας συνδεόμενες με τον εμφύλιο πόλεμο στο αφρικανικό κράτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζέιμς Νάντο, αντιστράτηγος στις Δυνάμεις Άμυνας του Λαού του Νότιου Σουδάν, και ο Άλφρεντ Φουτούγιο, ο κυβερνήτης στην πολιτεία Δυτική Εκουατόρια, «καταχράστηκαν τα αξιώματά τους στην πολιτική και στρατιωτική εξουσία για να διαπράξουν πράξεις σεξουαλικής βίας».

Η αιτία της επιβολής κυρώσεων

Οι κυρώσεις, όπως και αυτές που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος δυο ηγετικών στελεχών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σηματοδοτούν την «πρώτη φορά» που επιβάλλονται κυρώσεις για «σεξουαλική βία που συνδέονται με ένοπλες συρράξεις».

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, το 2021 δυνάμεις πιστές στον Τζέιμς Νάντο ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 64 υποθέσεις βιασμών ή μετατροπής γυναικών σε σεξουαλικές σκλάβες στην πολιτεία Δυτική Εκουατόρια, ενώ το 2018, οι άνδρες του φέρονται να απήγαγαν εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια,

Κατά το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Νάντο μολονότι ήταν ενήμερος για τα εγκλήματα αυτά «δεν τα απέτρεψε, δεν τα αποθάρρυνε, ούτε τιμώρησε υπεύθυνους», κατά συνέπεια υποκίνησε τη συνέχισή τους.

Τι ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εξάλλου, σύμφωνα με χωριστή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε επίσης χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δυνάμεις υπό τη διοίκηση του κυβερνήτη Φουτούγιο, ο οποίος ανήκει στο Κίνημα Απελευθέρωσης του Λαού του Σουδάν στην Αντιπολίτευση (SPLM-IO), διέπραξαν επιθέσεις στη Δυτική Εκουατόρια κατά τη διάρκεια των οποίων «απήχθησαν 887 άμαχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 43 βιάστηκαν».

Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο να λογοδοτήσουν όσοι διαπράττουν και όσοι επιτρέπουν ή διευκολύνουν εγκλήματα σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων όσο «συνεχίζει να υπάρχει αυτή η μάστιγα», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Το Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος του κόσμου, που απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, συνεχίζει να σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, παρότι επισήμως η ένοπλη σύρραξη τερματίστηκε το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024