Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Σουδάν: Διάσκεψη στη Γενεύη με στόχο την παροχή βοήθειας στην πολύπαθη χώρα

Πόλεμος στο Σουδάν: Διάσκεψη στη Γενεύη με στόχο την παροχή βοήθειας στην πολύπαθη χώρα

Πάνω από 2.000 είναι οι νεκροί στο Σουδάν, ενώ η μεγαλύτερη καταστροφή καταγράφεται στο Νταρφούρ.

Η Γενεύη υποδέχεται σήμερα διάσκεψη υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια να παρασχεθεί στο Σουδάν ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία φτάνει με το σταγονόμετρο στη χώρα αυτή όπου μαίνεται για πάνω από δύο μήνες πόλεμος ανάμεσα σε δύο αντίπαλους στρατηγούς.

Νέα 72ωρη εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ χθες, Κυριακή, ανάμεσα στον τακτικό στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

Τα δύο στρατόπεδα δεσμεύτηκαν να παύσουν οποιαδήποτε μετακίνηση για να επιτρέψουν τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής, η οποία είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο. Μολονότι τα όπλα σίγησαν χθες έπειτα από πολλές μέρες αδιάκοπων βομβαρδισμών, τα φάρμακα και τα τρόφιμα εξακολουθούν να σπανίζουν.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι ημέρες που έπονται της εκεχειρίας είναι συνήθως πολύ δύσκολες. Είναι σαν οι μαχητές να θέλουν να θέλουν να αναπληρώσουν» τις μέρες της κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε η Χάνα Χάσαν, μια κάτοικος του Χαρτούμ.

Στην Ουμντουρμάν, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, ο Σάμι Όμαρ δηλώνει ότι θέλει «πλήρη κατάπαυση του πυρός, διότι μια εκεχειρία δεν φτάνει».

«Μπορεί να σταματάνε τις μάχες, αλλά οι ΔΤΥ δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια (που έχουν υπό κατοχή) και το να διέλθει κάποιος από τα σημεία ελέγχου είναι το ίδιο δύσκολο» με τις ημέρες που πολεμούν, δήλωσε στο AFP.

Πάνω από 2.000 νεκροί

Από τον πόλεμο έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 15 Απριλίου πάνω από 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες ανέρχονται σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος αυτός επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα: πλέον 25 από τα 48 εκατομμύρια των Σουδανών δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η σημερινή διάσκεψη της Γενεύης αποσκοπεί στον συντονισμό αυτής της βοήθειας, την ώρα που όλες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δηλώνουν ότι έχουν λάβει μόνον το ένα πέμπτο των πόρων που ζητούν.

Πέραν της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Γερμανία, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μετέχουν στην διάσκεψη, σύμφωνα με την σαουδαραβική κυβέρνηση.

Για αρκετές εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ μεσολαβούν σε διαπραγματεύσεις στο σαουδαραβικό λιμάνι της Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ των δύο στρατοπέδων που πολεμούν από τις 15 Απριλίου, προκειμένου να καταλήξουν σε εκεχειρία.

Καταστροφή στο Νταρφούρ

Ωστόσο οι πολλές εκεχειρίες που έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν σχεδόν ποτέ γίνει σεβαστές και η ανθρωπιστική βοήθεια που θα δρομολογείτο χάρη σε αυτά τα μέτρα φτάνει με το σταγονόμετρο.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική στο Νταρφούρ, μεγάλη περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι μαρτυρίες για μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων εκεί πολλαπλασιάζονται και σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 150.000 άνθρωποι έφυγαν για το Τσαντ.

Ο πρόεδρός του, ο στρατηγός Μαχάμαντ Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο, μετέβη το Σάββατο στη μεθοριακή πόλη Αντρέ για να «διασφαλίσει το αποτελεσματικό κλείσιμο των συνόρων», ανακοίνωσε το γραφείο του.

Τις τελευταίες μέρες «6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ελ-Τζενέινα», την πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, για την Αντρέ, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Η κατάσταση είναι ειλικρινά σοκαριστική», δήλωσε ο Σεϊμπού Ντιαρά, συντονιστής των MSF για την περιοχή της Αντρέ, ο οποίος έχει δεχθεί «622 τραυματίες, οι περισσότεροι από σφαίρες, σε τρεις μέρες».

Το Νταρφούρ, τόπος που ρημάχτηκε από έναν ιδιαίτερα αιματηρό πόλεμο τα χρόνια του 2000, οδεύει προς μια νέα «ανθρωπιστική καταστροφή», την οποία ο κόσμος πρέπει να εμποδίσει, υπογράμμισε την Πέμπτη ο ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αποστολής του στο Σουδάν, ο Φόλκερ Πέρτες, ο οποίος είναι εφεξής «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο Χαρτούμ, εξέφρασε την περασμένη Τρίτη «ιδιαίτερη ανησυχία» για την κατάσταση στο Νταρφούρ, όπου τα περιστατικά βίας μπορεί να ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024