Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Η Πλεύση Ελευθερίας καραμπινάτο παράδειγμα κόμματος που προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου

Τσίπρας: Η Πλεύση Ελευθερίας καραμπινάτο παράδειγμα κόμματος που προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου

«Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη είναι να υπάρξει την επόμενη μέρα μεγάλος κατακερματισμός στην αντιπολίτευση» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

«Η Πλεύση Ελευθερίας είναι καραμπινάτο παράδειγμα κόμματος που προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Kontra24. Όπως είπε, υπήρχαν κόμματα στη Βουλή που «δεν είχαν τη μιντιακή στήριξη που είχε αυτό το κόμμα».

«Κάποια άλλα, όμως, τα οποία εκτιμούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν παίρνουν ψήφους από τη δική τους δεξαμενή αλλά από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, προωθήθηκαν σκανδαλωδώς» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για παρατυπίες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Εγώ διάβασα μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας, είχε σοβαρότατες παρατυπίες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όλα τα κόμματα ήταν και είναι υποχρεωμένα να έχουν τρεις ομογενείς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλιώς είναι άκυρα, και δεν είχε στην προηγούμενη εκλογική περίοδο, έβαλε τώρα. Άρα λοιπόν εδώ υπήρξαν δύο μέτρα και δυο σταθμά. Κάποια κόμματα έμειναν έξω επειδή είχαν ένα σύμβολο στο σήμα τους και κάποια κόμματα ήταν απολύτως παράτυπα και μπήκαν εντός» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Το θέμα όπως είπε έχει δημοσιευτεί και είναι ζήτημα εμπλοκής και της Singular.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και είναι «ο σχεδιασμός Μητσοτάκη είναι να υπάρξει την επόμενη μέρα μεγάλος κατακερματισμός στην αντιπολίτευση. Λένε κάποιοι ότι τον Μητσοτάκη δεν τον ευνοεί αν μπουν μικρά κόμματα κτλ. Ανοησίες. Ο Μητσοτάκης θέλει μια Βουλή απαξιωμένη. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν είναι να έχουμε επτακομματική και οκτακομματική, αν γίνεται. Για να μην έχει νόημα η Βουλή. Για να έχουμε γραφικά πρόσωπα μέσα στη Βουλή. Να μην ασχολείται λοιπόν ο κόσμος με την αντιπολίτευση που γίνεται μέσα στη Βουλή.

Να έχει όλα τα ΜΜΕ υπό έλεγχο, σχεδόν όλα, και άρα, ποια είναι; Εγώ θα το πω με τρεις λέξεις: Είναι η στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε». Και είναι μια μακιαβελική αντίληψη Αν έχετε διαβάσει τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι, θα καταλάβετε τι εννοώ».

Τσίπρας για Ροδόπη: Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να στήσει με έναν ερασιτεχνικό τρόπο μια άθλια παγίδευση

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να στήσει με έναν ερασιτεχνικό τρόπο μια άθλια παγίδευση. Και δείχνει την ανευθυνότητά του στη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Διότι έχουν περάσει πάρα πολλές κυβερνήσεις στη χώρα από το ’74 και μετά και καμία δεν έπαιξε τόσο χυδαία με ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα όπως αυτό της Θράκης» είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφερθείς στο θέμα της Ροδόπης.

«Και καμία άλλη κυβέρνηση και κανείς άλλος πρωθυπουργός της Δεξιάς, θα πω εγώ, όχι της προοδευτικής Παράταξης, δεν αξιοποίησε και δεν εργαλειοποίησε τόσο χυδαία την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Την προηγούμενη τετραετία για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του ακόμα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα για να παγιδεύσει εμένα, τον πολιτικό του αντίπαλο, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην αρένα την προεκλογική, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως της Θράκης. Αλλά τόσο ερασιτεχνικά το έκανε, που μου έστειλε ένα παλιόχαρτο στο οποίο είχε αναφορά στον ίδιο τον βουλευτή του, τον υποψήφιο βουλευτή του.

Ο προηγούμενος που ζήτησε δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές, από τους τέσσερις που εκλέγονται στη Θράκη, ξέρετε ποιος ήταν; Ήταν ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος και το κάνανε μέσα στη Βουλή και ομόθυμα απάντησαν τότε όλα τα κόμματα -και η ΝΔ- ότι αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, ότι δεν μπορείς από Έλληνες πολίτες οι οποίοι ορκίζονται να υπηρετούν το Σύνταγμα και την πατρίδα, να τους ζητάς δηλώσεις μετάνοιας και εθνικοφροσύνης» τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή ήδη στην Άγκυρα τρίβει τα χέρια του κάποιος με αυτή την εξέλιξη. Διότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη μουσουλμανική μειονότητα με όρους εκφοβισμού, με όρους εκβιασμού, με όρους πίεσης, διότι αυτό θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Μητσοτάκης επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Δημοκρατία τύπου Όρμπαν»

«Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια Δημοκρατία τύπου Ουγγαρίας, τύπου Όρμπαν. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές, θέλει να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Δεν θέλει να είναι απλά πρωθυπουργός, θέλει να είναι ένας ανεξέλεγκτος ηγεμόνας» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στον «έλεγχο μεγάλου μέρους της ενημερώσης και της πληροφόρησης των πολιτών».

«Γίνεται δηλαδή η Ελλάδα από συνώνυμο της ανθρωπιάς να γίνεται συνώνυμο μιας απάνθρωπης πολιτικής αντιμετώπισης;» διερωτήθηκε και κάλεσε όσους «δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες  θέλουν την επόμενη μέρα να υπάρχει ζωντανή η ελπίδα της δικαιοσύνης σ’ αυτό τον τόπο, της αντίστασης της κοινωνικής και της πολιτικής, δεν θέλουν να γίνει η «Ορμπανοποίηση» της πολιτικής ζωής του τόπου από έναν πολιτικό που ξεκίνησε να θέλει να μοιάζει στον Μακρόν, και έχει καταντήσει να μοιάζει και να είναι φτυστός με τον Όρμπαν» να το δείξουν στην κάλπη.

Τσίπρας για μεταναστευτικό: Γίνεται δηλαδή η Ελλάδα από συνώνυμο της ανθρωπιάς να γίνει συνώνυμο μιας απάνθρωπης πολιτικής αντιμετώπισης;

«Δείτε τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό. Δεν πήγε ούτε να δει τους πρόσφυγες διασωθέντες στην Καλαμάτα. Και το μόνο που έκανε ήταν να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που θέτει ερωτήματα. Ούτε ερωτήματα δεν μπορούμε να θέτουμε σ’ αυτή τη χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο στην Πύλο.

«Γίνεται δηλαδή η Ελλάδα από συνώνυμο της ανθρωπιάς, όπως πάντοτε ήταν, -αυτό είναι η Ελλάδα, αυτό ήταν πάντα, είχε αξίες, υπερασπίζεται αξίες η Ελλάδα- γίνεται τώρα συνώνυμο μιας απάνθρωπης πολιτικής αντιμετώπισης, και δεν θα θέσουμε ερωτήματα;» τόνισε.

Τσίπρας για φράχτη στον Έβρο: Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να τον μετατρέψει ο κ. Μητσοτάκης σε εθνικό σύμβολο

«Το πρόβλημα δεν είναι ο φράχτης αυτός καθαυτός, και επί των ημερών μας υπήρχε. Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να το μετατρέψει ο κ. Μητσοτάκης σε εθνικό σύμβολο. Και το πρόβλημα είναι ότι θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σύνθετο μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με φράχτες. Το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Τραμπ στις ΗΠΑ, φωτογραφιζόταν – ξέρετε, δεν είναι πρωτόλεια αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ξαναγίνει, έχουν γίνει κι άλλη φορά. Αυτό λοιπόν το οποίο επιχειρεί να κάνει αυτή την ώρα ο κ. Μητσοτάκης, είναι να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση, την εντύπωση ότι το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να λυθεί με φράχτες. Δεν λύνεται με φράχτες. Διότι η ανθρώπινη απελπισία είναι αυτή η οποία θα βρει χαραμάδα διαφυγής, αν θέλετε, όσο ψηλός κι αν είναι ο φράχτης ο οποίος θα οικοδομηθεί» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Δεύτερον, διότι πρακτικά, το ζήτημα του φράχτη μπορεί επιχειρησιακά να σε βοηθήσει σε κάποια σημεία και γι’ αυτό κι εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να υλοποιηθεί, αλλά το μεγάλο ζήτημα, επαναλαμβάνω, είναι αν θα υπάρχουν νόμιμες οδοί μετανάστευσης και δυνατότητας οι πρόσφυγες να μπορούν να ζητούν άσυλο» επισήμανε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι να συμφωνήσουμε όλοι στην ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και μια νέα Συνθήκη ευρωπαϊκή για τη μετανάστευση και για το άσυλο, που θα κάνει δυο πράγματα: Πρώτον, δεν θα επιρρίπτει όλη την ευθύνη, όλο το βάρος, στις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά θα τη μοιράζει μεταξύ όλων των χωρών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη. Και δεύτερον, θα προβλέπει μόνιμες και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πήραμε το μήνυμα της κάλπης»

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και αν αυτό έφερε αλλαγές στα πρόσωπα ή την επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος ο κ. Τσίπρας είπε: «πήραμε το μήνυμα της κάλπης. Και εφόσον πήραμε το μήνυμα της κάλπης, έπρεπε πρωτίστως να σταθούμε όρθιοι και να δώσουμε τη μάχη, δεν είχαμε πάρα πολύ χρόνο να κάνουμε αναλύσεις

Αλλά, ναι, ήταν μήνυμα της κάλπης αυτό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές που έχουν να κάνουν όχι τόσο, κατά την άποψή μου, στο ποιες είναι οι θέσεις του και το τι λέει, αλλά στο πώς το επικοινωνεί με τους πολίτες. Θέλει κατά τη γνώμη μου να προχωρήσουμε μπροστά, με ενότητα αλλά και με ένα σχέδιο σημαντικών αλλαγών, που θα διαμορφώσει μια νέου τύπου επικοινωνία με τον πολίτη. Διότι δεν μπορείς να πορεύεσαι χωρίς να μην παίρνεις το μήνυμα από την κοινωνία, πρέπει να παίρνεις τα μηνύματα από την κοινωνία.

«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το κρίσιμο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε ήταν ένα κόμμα που άλλαζε εν κινήσει και αλλάζει εν κινήσει. Είναι ένα κόμμα το οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες, αλλά κι ένα κόμμα που δεν σταματάει να δίνει τη μάχη για να υπερασπίζεται τις αξίες του και τους ανθρώπους που θέλει να εκπροσωπήσει».

«Στην πολιτική μου διαδρομή ούτε μία φορά δεν λιποτάκτησα και δεν φυγομάχησα»

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις κάλπες της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Στην πολιτική μου διαδρομή ούτε μια φορά δεν λιποτάκτησα σε πολύ δύσκολες στιγμές και δεν φυγομάχησα. Σας θυμίσω το 2015 κάποιοι πολιτικοί μου αντίπαλοι έλεγαν ότι θα φύγω με ελικόπτερο. Εγώ όχι μόνο δεν έφυγα με ελικόπτερο, αλλά έμεινα και έδωσα τη μάχη. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν έδωσε τέτοια μάχη. Όλοι οι προκάτοχοί μου εγκατέλειψαν. Έδωσα τη μάχη, έμεινα όρθιος, ξέρω να δίνω τη μάχη στα δύσκολα».

«Αισθάνομαι ότι το χρέος μου απέναντι στη χώρα το έχω πράξει και με το παραπάνω, όταν με καλούσε η ιστορία να το πράξω. Όμως το χρέος μου δεν είναι μόνο απέναντι στη χώρα, είναι και απέναντι στην Παράταξη που εκπροσωπώ. Άρα, χωρίς να αισθάνομαι ότι η ιστορία μου χρωστάει, θα είμαι την επόμενη μέρα μάχιμος για να δημιουργήσω μέσα από τη συμβολή μου τις προϋποθέσεις σύντομα η προοδευτική Παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είναι και θα παραμείνει ο κορμός της. Διότι είναι το μόνο κόμμα εξουσίας στον προοδευτικό χώρο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024