Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νίκος Σοφιανός: Κόμμα μιας θητείας, ανάχωμα στον ριζοσπαστισμό η Πλεύση Ελευθερίας

Μετά την επανεκλογή Ερντογάν ΗΠΑ και ΕΕ, που θέλουν να φέρουν στην σφαίρα επιρροής τους την Τουρκία, θα ανοίξουν θέματα κυριαρχίας με την Τουρκία, εκτιμά ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ. Επικρίνει την ΕΕ για την πολιτική της στο μεταναστευτικό δηλώνοντας ότι το διαχειρίζεται ως κάνουλα με βάση τις ανάγκες για εργατικό δυναμικό, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους.

Κοινωνικοταξικά το ΚΚΕ βλέπει διεργασίες που γίνονται σε τμήματα εργαζομένων οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως «το ζήτημα δεν είναι απλά να αλλάζει ο Μανωλιός τα ρούχα του και να τα βάζει αλλιώς» δηλώνει στο in o κ. Νίκος Σοφιανός. «Για να ρηγματωθεί το σκηνικό της εναλλαγής των κυβερνητικών κομμάτων και να ανοίξουν νέοι δρόμοι πρέπει να το πάρουμε αλλιώς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το μέλος του Π.Γ. εκτιμά ότι με βάση έρευνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπάρχουν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας -30% στην πρώτη περίπτωση και 50% στη δεύτερη- που αντιδρούν και διαφωνούν με τις πολιτικές τους και δυνητικά μπορούν να στραφούν στο ΚΚΕ, καθώς ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται, όπως λέει, σε αυτές τις πολιτικές.

Το σύνθημα «όλοι μας και μόνοι τους» περιγράφει την «προγραμματική σύγκλιση» των άλλων κομμάτων λέει και θεωρεί ότι «ο λαός επέλεξε τη ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου ως το μικρότερο κακό, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν υπερψηφίσει το 50% και 70% των νομοσχεδίων, αντίστοιχα».

Στις εκλογές του Μαΐου το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του και έγινε ένα θετικό βήμα για την ρηγμάτωση, λεει και υπογραμμίζει ότι το κόμμα στην Αττική που βρίσκεται η καρδιά της χώρας «είναι η τρίτη πολιτική δύναμη με σημαντική αύξηση των ποσοστών του, με διψήφια ποσοστά σε πολλούς εργατικούς δήμους και γειτονιές».

Σημειώνει τους αγώνες που δίνει το ΚΚΕ καθημερινά και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για αποτροπή πλειστηριασμών, για την ασφάλεια των εργαζομένων και την υποχρεωτικότητα της συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.  «Έχουμε έναν κόσμο σε κίνηση,  ο οποίος μπορεί με καλύτερους όρους να βγει στην αντεπίθεση, να διεκδικήσει τα πάντα που αφορούν τη ζωή του, την ποιότητα, το μέλλον του με ένα ΚΚΕ πιο ισχυρό που θα χαροποιήσει πολύ περισσότερο κόσμο αν θέλετε και από αυτούς οι οποίοι θα μας ψηφίσουν εκ νέου και περισσότεροι στις εκλογές της Κυριακής» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πιστεύει ότι παρά το εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση της ΝΔ σε λαϊκές – εργατικές περιοχές δεν υπάρχει συντηρητικοποίηση της κοινωνίας αναλύοντας την στάση όσων βγήκαν, μαζί με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κομμουνιστών, στους δρόμους για τα Τέμπη που απέρριψαν την κυβερνητική προπαγάνδα για ανθρώπινο λάθος και υιοθέτησαν το σύνθημα «τα κέρδη τους, οι ζωές μας». Μια γυναίκα πέθανε στην καρότσα αγροτικού στην τουριστική Κω γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο, λέει και συμπληρώνει «αυτή είναι η κοινωνία τους και το κράτος τους…και αυτά τα παραδείγματα μπορούν να κλονίσουν ένα κόσμο να κάνει το βήμα προς το ΚΚΕ».

Ο ριζοσπαστισμός που υπάρχει στον κόσμο, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σοφιανού, επιχειρούν ορισμένοι να τον εγκλωβίσουν «σε κόμματα αναχώματα και μια χρήσης, όπως της κ. Κωνσταντοπούλου, δηλαδή σε κόμματα μιας κοινοβουλευτικής θητείας». Οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή μπορούν να υλοποιηθούν, υποστηρίζει, και συνδυαστικά με τις διεκδικήσεις, όπως ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη για τις απεργίες που έμεινε ανενεργός είναι εφικτές αλλαγές για το λαό. Η άμεση επαναφορά των τριετιών αποτελεί μια διεκδίκηση που μπορεί να επιτευχθεί γιατί δίνουν πραγματική αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων και όχι το 2029 χωρίς αναδρομικά που προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν, τονίζει.

Η μειoνότητα δεν πρέπει να εντάσσεται στα παιχνίδια των ανταγωνισμών των κομμάτων, αναφέρει σχετικά με το θέμα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη και την επίθεση της ΝΔ και δηλώνει ότι ψεύδεται όποιος  λέει ότι δεν γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό προξενείο προσπαθούν εδώ και χρόνια να παρέμβουν και να χειραγωγήσουν την μειονότητα.

Για το μεταναστευτικό, επιρρίπτει ευθύνες και στα τρία «συστημικά κόμματα» που έχουν κυβερνήσει καθώς συμφωνώντας με τις αποφάσεις της ΕΕ  έχουν μετατρέψει την Ελλάδα ως χώρο κράτησης ενώ οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πάνε στην χώρα προορισμού. Ο φράχτης στον Έβρο δεν λύνει το πρόβλημα γιατί εκείνος που θέλει να περάσει θα βρει τρόπο ακόμη και αν κινδυνεύει να πνιγεί ή αν πνιγεί.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα σημειώνει ότι ναυάγησε η επένδυση ενός κόσμου στον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα με αριστερό προφίλ που θα κυβερνήσει και θα αλλάξει τα πράγματα. «Ο κόσμος το είδε έτσι, βιάστηκε. Είδε ουσιαστικά ότι είτε με τον Μητσοτάκη, είτε με τον Τσίπρα η ζωή του επιδεινώνεται.

Η σύγχρονη εποχή μπορεί δώσει τη δυνατότητα για μια σχεδιασμένη κοινωνικοποιημένη οικονομία η οποία δουλεύει στην εντέλεια, υποστηρίζει και δηλώνει πως «ο σοσιαλισμός ως προοπτική αυτής της κοινωνίας είναι μονόδρομος». Θεωρεί πως ανατράπηκε γιατί μπήκαν οι κανόνες της αγοράς σε μια σοσιαλιστική οικονομία με αποτέλεσμα η συσσώρευση πλούτου και ιδιωτικού κεφαλαίου να φέρει και διεκδίκηση της εξουσίας.

Θα είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, «για να μην χαθούν και άλλες τετραετίες» και για να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης αφού οι δημότες πληρώνουν 200 εκατομμύρια το χρόνο τέλη ενώ τα έσοδα από ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις είναι μηδενικά. Χάθηκαν χρήματα, λέει, στον Μεγάλο Περίπατο ενώ το γήπεδο του Βοτανικού γίνεται με λεφτά του Δημοσίου.

Όλοι μας θα υπερασπιστούμε την καθημερινότητα, το σπίτι, το εισόδημα, τη δουλειά, τη ζωή του καθενός μας. Γι αυτό και έχει σημασία η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ. Ερμηνεύεται και σαν χειραφέτηση από μια λογική μιζέριας ότι δεν γίνεται τίποτα, δεν αλλάζουν τα πράγματα και να λέει ο καθένας ότι μπορεί.

Το μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νίκος Σοφιανός με τον δημοσιογράφο του in κ. Ανδρέα Παναγόπουλο

Για τη Ροδόπη: Όλοι ξέρουν ότι ο Ερντογάν και το προξενείο προσπαθούν να χειραγωγήσουν την μειονότητα

O κ. Σοφιανός τονίζει πως εδώ και χρόνια είναι γνωστή η προσπάθεια Ερντογάν και τουρκικού προξενείου να χειραγωγήσουν την μειονότητα και πως «όποιος λέει δεν το ξέρει, λέει ψέματα». Η μειoνότητα δεν πρέπει να εντάσσεται στα παιχνίδια των ανταγωνισμών των κομμάτων, αναφέρει σχετικά με το θέμα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη και την επίθεση της ΝΔ και ξεκαθαρίζει πως «εμείς θεωρούμε ότι οι μουσουλμάνοι πολίτες που βρίσκονται στη Θράκη τουρκογενούς προέλευσης, πομακικής προέλευσης, τσιγγάνικης προέλευσης, πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και εννοείται και τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Χρειάζονται πολιτικές και όσον αφορά τη γλώσσα και όσον αφορά το θρήσκευμα… Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα και πρέπει να δίνεται με ίσους όρους και με σεβασμό στη γλώσσα μιας μειονότητας, η οποία είναι αναγνωρισμένη σαν μουσουλμανική».

Για την επανεκλογή Ερντογάν: Θα μπουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας με την Ελλάδα

Εκτιμά πως μετά την επανεκλογή Ερντογάν επειδή θέλουν οι Αμερικάνοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσουν την Τουρκία στη δική τους σφαίρα επιρροής, θα ανοίξουν θέματα κυριαρχίας. «Αναγνωρίζοντας το ρόλο και το ειδικό βάρος που έχει η Τουρκία, θα μπουν για συζήτηση, θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και ζητήματα κυριαρχίας. Αυτό φαίνεται καθαρά» σημειώνει και δεν θεωρεί τυχαίο το ζήτημα που θέτει η Άγκυρα με την «αποστρατικοποίηση νησιών».

Για το μεταναστευτικό: Βλέπουν τους μετανάστες ως κάνουλα εργατικού δυναμικού

Ο φράχτης στον Έβρο δεν λύνει το πρόβλημα γιατί εκείνος που θέλει να περάσει θα βρει τρόπο ακόμη και αν κινδυνεύει να πνιγεί ή αν πνιγεί, υπογραμμίζει ο κ. Σοφιανός και επικρίνει ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν συμφωνήσει με την ΕΕ και «έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα κράτησης, επειδή είναι πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλου αυτού του κόσμου, ο οποίος θέλει να περάσει και να πάει σε χώρες προορισμού». Το ΚΚΕ  είναι αντίθετο και «λέμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο μετανάστης, ο πολιτικός πρόσφυγας, ο διωκόμενος πρέπει να έχει το δικαίωμα να πάει στη χώρα προορισμού, να επανενωθούν οικογένειες, να επανενωθούν παιδιά. Δεν μπορείς να τον κρατάς υποχρεωτικά στην Ελλάδα Καταγγέλλουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι αντιμεταναστευτική και έχει τη στήριξη και των δύο και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας με διαφορετικές να το πω έτσι συνταγές για το εσωτερικό ακροατήριο, αλλά στην ουσία συμφωνούν με αυτό ότι η Ελλάδα είναι σαν πύλη εισόδου, χώρα στην οποία μένει υποχρεωτικά μετανάστης μέχρι να αποκτήσει τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω».

Για τον ριζοσπαστισμό: Δεν πρέπει να εγκλωβίζονται οι πολίτες σε κόμματα μιας χρήσης

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι «οι συνθήκες αλλάζουν τους συσχετισμούς, αλλάζουν η δράση και ο προσανατολισμός, τα αιτήματα, οι στόχοι, το κατά πόσο δεν θες να διαχειριστείς αυτό το σύστημα, αλλά να το ανατρέψεις, να το αλλάξεις». Και όπως υπογραμμίζει ο κ. Σοφιανός αυτό «μπορεί να εμπνεύσει ένα ριζοσπαστισμό που υπάρχει στον κόσμο και ο οποίος είναι θολός ή επιχειρείται να τον εγκλωβίσουν σε κόμματα αναχώματα σε κόμματα μιας χρήσης σαν το κόμμα της Κωνσταντοπούλου ή το κόμμα του Θεοδωράκη και πιο πριν του κυρίου Καρατζαφέρη πιο πριν, κόμματα δηλαδή μιας κοινοβουλευτικής θητείας. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε και γι’  αυτό είναι και σημαντική ενίσχυση του κόμματος μας στις εκλογές».

Για την απήχηση του ΚΚΕ: Να το πάρουμε αλλιώς και να απεγκλωβιστούμε από τα άλλα κόμματα

Ναυάγησε η επένδυση ενός κόσμου στον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα με αριστερό προφίλ που θα κυβερνήσει και θα αλλάξει τα πράγματα, λέει το μέλος του Π.Γ του ΚΚΕ, θεωρεί πως οι πολίτες ψήφισαν ΝΔ ως το μικρότερο κακό και εκτιμά ότι η τρίτη θέση του κόμματος στην Αττική είναι εξαιρετικά σημαντική και έγινε ένα θετικό βήμα ενώ σε πολλούς Δήμους και εργατικές γειτονιές τα ποσοστά είναι διψήφια. «Εμείς βλέπουμε κοινωνικοταξικά διεργασίες που γίνονται, δηλαδή τμήματα εργαζόμενων αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το θέμα δεν είναι απλά να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα αλλιώς. Δεν είναι απλά μια εναλλαγή των κυβερνητικών κομμάτων. Για να μπορέσει να αλλάξει κάτι και να ανοίξουν άλλοι δρόμοι, πρέπει να το πάρουμε αλλιώς. Πρέπει να απεμπλακούμε δηλαδή από αυτόν τον εγκλωβισμό  διάλεξε το ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Δημοκρατία που υποτίθεται έχουν ανταγωνιστικά σχέδια αλλά επί της ουσίας η έκθεση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενα είναι το κοινό τους Ευαγγέλιο». «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, οι θέσεις του, η στρατηγική του, το πρόγραμμά του, η ιδεολογία του, έχουν ήδη εμπνέουν και έχουν περιθώρια να εμπνεύσουν κι άλλο το λαό μας, τη νεολαία, την εργατική τάξη, όλους αυτούς τους ανθρώπους που νιώθουν την εκμετάλλευση και το πόσο άδικη είναι αυτή η κοινωνία στην οποία ζούμε» υπογραμμίζει.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Είναι πόλεμος του ΝΑΤΟ με την Ρωσία

Η Ελλάδα εμπλέκεται στον πόλεμο παρά την θέληση του ελληνικού λαού και με την υποστήριξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει, ο κ. Σοφιανός και σημειώνει ότι το μακελειό το πληρώνει ο ουκρανικός λαός. «Ούτε Ζελένσκυ, ούτε Πούτιν και ούτε Μπάιντεν και ούτε Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι πολεμάνε με τους Ρώσους και τους συμμάχους τους. Αυτοί πολεμάνε και ο Ζελένσκυ ο αχυράνθρωπος, βγάζει τη δουλειά, δηλαδή διευρύνει το νατοϊκό χώρο ευθύνης. Σε αυτό αντιδρά η Ρωσία το πληρώνει αυτό το μακελειό ουκρανικός λαός, άσχετα με το αν είναι ρωσόφωνους ή αν έχει την ουκρανική γλώσσα. Γι αυτό και μιλάμε για 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους στη Ρωσία».

Για τον σοσιαλισμό: Η σύγχρονη εποχή δίνει εργαλεία για να λειτουργήσει στην εντέλεια

Ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα ανατράπηκε το 1991 σαν κορύφωση μιας σειράς αλλαγών που γίνονταν στο εσωτερικό της σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής κοινωνίας, λέει ο κ. Σοφιανός. Δηλώνει πως δεν μπορεί αν συγκρίνεται το 1917 με την σύγχρονη εποχή και συμπληρώβνει «ο σοσιαλισμός σαν προοπτική αυτής της κοινωνίας είναι μονόδρομος. Γιατί ο άλλος δρόμος είναι η κοινωνία των λίγων, η οποία διαμορφώνει όρους για να ζουν κάπως και οι πολλοί. Οι κίνδυνοι είναι τέτοιοι που πρέπει να μας οδηγούν στο ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, μπορούμε να ξεμπερδεύουμε με την οικονομία του κεφαλαίου, την κοινωνία της εκμετάλλευσης. Η σύγχρονη εποχή έχει τη δυνατότητα για μια σχεδιασμένη κοινωνικοποιημένη οικονομία, η οποία δουλεύει στην εντέλεια γιατί δίνει αυτές τις δυνατότητες. Η επιστήμη, η τεχνολογία, η γνώση που υπάρχει σήμερα, την οποία όμως την έχουν στα χέρια τους οι καπιταλιστές».

Για τον Δήμο Αθηναίων: Στόχος είναι να μην χάσουμε κι άλλες τετραετίες

Και σε αυτές τις εκλογές θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Λαϊκή Συσπείρωση», «με στόχο να μη χάσουμε κι άλλες τετραετίες σε αυτή την πόλη». Το μοντέλο διοίκησης που υπέρετουν οι κ. Καμίνης και Μπακογιάννης είναι «άγρια φορολεηλασία, 200 εκατομμύρια το χρόνο εισπράττει το δημόσιο από τους Αθηναίους, και μηδενικά έσοδα από το τουριστικό, το ξενοδοχειακό, το επισιτιστικό».  Επίσης κάνει λόγο για «πεταμένα στο ναυάγιο του περίπατου του Μπακογιάννη 260 εκατομμύρια» και «η μεγαλύτερη επένδυση για να φτιάξουν οι συστημικές τράπεζες και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ιδιόκτητο γήπεδο με λεφτά του Δημοσίου στο Βοτανικό», επιλογές που υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024