Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μυστικά της κάλπης: Η διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που μπαίνουν Βουλή

Τα μυστικά της κάλπης: Η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που μπαίνουν Βουλή

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν ταχύτητες για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, θεωρείται σίγουρο πως δεν θα ανατραπεί, όμως ο φόβος της αποχής είναι αισθητός και μαζί με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, θα παίξει σημαντικό ρόλο. Οχι ως προς την πρωτιά της ΝΔ, αλλά ως προς το ύψος της αυτοδυναμίας, ως προς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και ως προς τον αριθμό των κομμάτων που θα πιάσουν το όριο του 3% και θα μπουν στη Βουλή.

Για αυτό και όλα τα κόμματα έχουν στραμμένο το βλέμμα στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων πασχίζοντας να τους προεσεγγίσουν. Μια δεξαμενή, που πάντως παραμένει ρευστή και δεν αποκλείεται ένας ικανός αριθμός να αποφασίσει τελικά που θα «πάει», κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη.

Όλες οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν την συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας σε υψηλά επίπεδα, δίνοντάς της παράσταση μεγάλης νίκης, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στο τι θα γίνει με τα κόμματα που βρίσκονται στο όριο εισόδου της Βουλής, καθώς από τον αριθμό του θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό και το ύψος της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Rass για το Action 24,  η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και ανέρχεται στις 23,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι ΝΔ: 40,2% ΣΥΡΙΖΑ: 16,8% ΠΑΣΟΚ: 11,5% ΚΚΕ: 7,6% Ελληνική Λύση: 3,8% Πλεύση Ελευθερίας: 3,7% Κόμμα Νίκη: 2,8% ΜέΡΑ25: 2,6% Σπαρτιάτες: 2,2% Άλλο κόμμα 2,4%.

Σε αυτήν την έρευνα η Ελληνική Λύση είναι εντός Βουλής όπως και η Πλεύση Ελευθερίας. Εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, Νίκη, ΜέΡΑ25 και Σπαρτιάτες.

Σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb, που διενεργήθηκε από 15 έως 19 Ιουνίου του 2023, η Νέα Δημοκρατία φτάνει σε ποσοστό 36,6% σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να πέφτει στο 17,8%. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις δυνάμεις του και βρίσκεται στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 6,2% η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,9%, η Ελληνική Λύση στο 3,6% και η Νίκη το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού, βρίσκεται οριακά στο 3%.

Στο σενάριο δε της επτακομματικής βουλής, με βάση τη δημοσκόπηση της MRB οι έδρες των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: 162 για τη Νέα Δημοκρατία, 55 για το ΣΥΡΙΖΑ, 32 για το ΠΑΣΟΚ, 19 για το ΚΚΕ, 12 για την Πλεύση Ελευθερίας, 11 έδρες για την Ελληνική Λύση και 9 έδρες για το κόμμα Νίκη.

Σε ό,τι αφορά την αποχή, ένα ποσοστό 13% δηλώνει ότι είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να μην ψηφίσει σε αντίθεση με το ποσοστό 14,4% που καταγράφηκε στην προηγούμενη μέτρηση της MRB και η οποία αφορούσε το διάστημα 6 με 7 Ιουνίου του 2023. Πάντως είναι γεγονός ότι ένα ποσοστό 85% δηλώνει ότι δεν είναι και τόσο πιθανό να μην πάει να ψηφίσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ποιοι θέλουν να αλλάξουν την ψήφο τους

Ενδιαφέρον στοιχείο από τη μέτρηση της ΜRB είναι η πιθανότητα, οι ψηφοφόροι να αλλάξουν την απόφασή τους την τελευταία στιγμή στην κάλπη. Οσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 3,4% σκέφτονται να αλλάξουν την απόφασή τους, όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,8%. Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι δυσκολότερα αφού 15,6% από τους ψηφοφόρους του δηλώνουν ότι μπορεί να αλλάξουν την απόφασή τους. 18,8% για όσους ψήφισαν σήμερα ΚΚΕ και 3,8 για όσους ψήφισαν Ελληνική Λύση. 5,3% για όσους ψήφισαν το κόμμα Νίκη δηλώνουν ότι ενδέχεται να αλλάξουν απόφαση και 33,7% για όσους ψήφισαν το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στην δημοσκόπηση της Opinion Poll (The Toc) σε σχέση με το εάν οι ψηφοφόροι σκέφτονται να μετακινηθούν σε άλλο κόμμα σε αυτή την κάλπη, το 74,3% απάντησε ότι θα ψηφίσει τον ίδιο σχηματισμό ενώ περισσότερο βέβαιοι για το ότι θα ξαναψηφίσουν το ίδιο κόμμα φαίνονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO (Παραπολιτικά) , διάθεση αλλαγής ψήφου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εκφράζει το 17,1% του συνόλου, με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1% και στο ΠΑΣΟΚ με 18%, ενώ μόλις το 5% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024