Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντιηλιακό: το must have της καθημερινής περιποίησης για όλους

Αντιηλιακό: το must have της καθημερινής περιποίησης για όλους

Στην αντίληψη των πολλών αντιηλιακό σημαίνει μπάνιο στη θάλασσα αλλά στην πραγματικότητα αντιηλιακό θα πρέπει όλοι να φοράμε, όλο τον χρόνο, όπου και αν βρισκόμαστε

Σε μία χώρα που λούζεται με ήλιο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, το αντιηλιακό είναι ή θα έπρεπε να είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας όλων. Ξυπνάς, πλένεις πρόσωπο, πλένεις δόντια, βάζεις ενυδατική με αντιηλιακό (ή ενυδατική και μετά αντηλιακό), χτενίζεσαι και έτοιμος-η. Πολλές από τις γυναίκες θα προσθέσουν και το βήμα του μακιγιάζ σε όλο αυτό και είμαστε όλοι καλυμμένοι από την παραπάνω περιγραφή των μίνιμουμ κινήσεων της προσωπικής πρωινής περιποίησης πριν τη δουλειά.

Δυστυχώς όμως, πολλοί στην παραπάνω περιγραφή, και δη οι άνδρες, δεν θεωρούν ότι η ενυδάτωση και η αντιηλιακή προστασία τους αφορά. Για αυτό με απλά λόγια παρακάτω, διαβάστε τα βασικά οφέλη που θα έχετε αν αποκτήσει η επιδερμίδα σας την προσοχή που της αξίζει.

 Ο ήλιος μας είναι απαραίτητος αλλά πέραν της ζωοφόρου ενέργειάς του, μας στέλνει και ένα ευρύ φάσμα βλαβερών ακτινών UV που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση ποικίλων δερματικών παθήσεων. Ακόμα και ήπια ηλιακά εγκαύματα κρύβουν κινδύνους που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαροί. Είναι γνωστό πλέον ότι όσο περισσότερο είμαστε συνεπείς με την αντιηλιακή προστασία, τόσο βοηθάμε στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος, όπως είναι το επιθετικό μελάνωμα. Για αυτό δίνουμε βάση σε ένα υγιές δέρμα που σημαίνει επιπλέον και διατήρηση των πρωτεϊνών του δέρματος όπως η κερατίνη που ευθύνονται για τη διατήρηση της λείας και υγιούς επιδερμίδας.

Ένα αντιηλιακό μπορεί να γίνει η ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας σας και ένας τρόπος να επιβραδύνετε την εμφάνιση ρυτίδων, σκούρων κηλίδων και χαλάρωσης. Το αντιηλιακό δηλαδή μπορεί να θεωρηθεί ως μία ωραιότατη αντιρυτιδική κρέμα προσώπου!

Όπως και να έχει με το αντιηλιακό μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ασφαλές μαύρισμα, μακριά από εγκαύματα, αλλεργίες, πρόωρη γήρανση καθώς και να απολαύσουμε όλα τα οφέλη του ήλιου, όπως είναι η σύνθεση της Βιταμίνης D αλλά και η αίσθηση μίας χαράς καθότι έχει πάνω μας ως γνωστόν και αντι-καταθλιπτική επίδραση.

Τι σημαίνουν αυτά τα SPFUVAUVB;
Για να ξέρουμε τι αντηλιακό θα διαλέξουμε καλό είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνουν αυτοί οι δείκτες.

Ξεκινώντας με το SPF, ήτοι Sun Protection Factor, μας δείχνει το επίπεδο προστασίας που προσφέρει ένα αντιηλιακό από τις ακτίνες UVB. Δηλαδή, αν το δέρμα σου καίγεται μετά από 10 λεπτά στον ήλιο και επιλέξεις ένα αντιηλιακό με SPF 30 θα μπορέσεις να παραμείνεις στον ήλιο χωρίς να καείς για περίπου 300 λεπτά (συντελεστής 30 φορές περισσότερο). Αυτό βέβαια είναι μία γρήγορη, αν όχι πρόχειρη, εκτίμηση γιατί παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματος ή ακόμα και η ποσότητα του αντιηλιακού που θα εφαρμοστεί έχουν τη σημασία τους.

Η υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου, αποτελείται από διαφορετικούς τύπους ακτινών που ταξινομούνται βάσει του μήκους κύματος, όπως η UVA (μακρύτερο μήκος κύματος), και UVB (μεσαίο μήκος κύματος).

Η UVA δεν απορροφάται από το στρώμα του όζοντος και αποτελεί το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη και ευθύνονται κυρίως για την γήρανση του δέρματος (Α: Ageing).

Η ακτινοβολία UVB αντιθέτως αποτελεί μόνο το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην γη αλλά είναι η ισχυρότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και ευθύνεται για το 96% των περιπτώσεων ηλιακού εγκαύματος.

Όσο για τα αντιηλιακά που παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB ονομάζονται ευρέως φάσματος.

Tips

1.     Τσεκ ημερομηνία λήξης. Όσο πιο παλιό, τόσο λιγότερο προστατευτικό.

2.     Συνδυαστικά με το αντιηλιακό, φοράμε καπέλο, γυαλιά και φροντίζουμε την ενισχυμένη ενυδάτωση του οργανισμού με νερό και χυμούς.

3.     Βάζουμε αντιηλιακό και στο σώμα εφόσον είναι ακάλυπτο, ειδικότερα αν υπάρχουν τατουάζ.

4.     Τόσο πριν όσο και μετά, το δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση. Μην παραβλέπετε και τα προϊόντα After Sun που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την αποκατάσταση της υγρασίας που χάνεται κατά την έκθεσή μας στον ήλιο.

5.     Αν σε ενοχλεί το αντιηλιακό κατά την άθληση ή σε ενοχλεί γενικότερα στα μάτια τότε αναζήτησε προϊόντα που είναι κατάλληλα για σένα. Πλέον, τα αντιηλιακά λαμβάνουν όλους υπ’ όψη ακόμα και το περιβάλλον.

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024