Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εφορία: Αναλυτικός οδηγός με 30 «κλειδιά» για λιγότερο φόρο

Εφορία: Αναλυτικός οδηγός με 30 «κλειδιά» για λιγότερο φόρο

Λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί διορθώνονται με τροποποιητική δήλωση

Εκπτώσεις φόρου, κούρεμα τεκμηρίων αλλά και φοροαπαλλαγές βρίσκονται πίσω από τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Με έξι στους δέκα φορολογουμένους να μην έχουν πατήσει ακόμη το κουμπί της υποβολής για τη φορολογική τους δήλωση, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τα 30 «κλειδιά» που ξεφουσκώνουν το ραβασάκι της Εφορίας:

Νέοι επιτηδευματίες. Κερδίζουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή (4,5% από 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ) εφόσον συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1. Επίσης φορολογούμενοι που υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, δικαιούνται προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50% (κωδικός 327-328).

Φιλοξενία. Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.

Φοιτητική κατοικία. Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής – δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

Απαλλαγή από e-αποδείξεις. Τους κωδικούς 023-024 του Ε1 θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εμφανίσουν δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις που καλύπτουν το 30% του εισοδήματός τους και συγκεκριμένα:

  • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
  •  Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα 80% και άνω.
  • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.-         Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.-  Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Οι φυλακισμένοι.

Ψαλίδι στα τεκμήρια. Οσοι είναι 65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης. Στους κωδικούς 013-014 πρέπει να επιλέξουν  X πάνω στη λέξη ΝΑΙ.

Εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Δικαιούνται έκπτωση φόρου 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα. Στους κωδικούς 019-020 επιλέγουν X πάνω στη λέξη ΝΑΙ.

Εμποροι 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο. Στους κωδικούς 027-028 θα πρέπει να επιλέξουν X πάνω στη λέξη ΝΑΙ.

Ασφαλιστικές εισφορές. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Εκπρόθεσμες δηλώσεις. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Δηλώσεις με επιφύλαξη. Υποβάλλονται ηλεκτρονικά και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τροποποιητικές δηλώσεις. Λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί διορθώνονται με τροποποιητική δήλωση. Οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν σε διαγραφές,  συμπληρώσεις ή διορθώσεις στη φορολογική δήλωση δεν επιβαρύνονται με πρόστιμο εφόσον υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023. Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ πέραν της διορθωτικής φορολογικής δήλωσης Ε1 συνυποβάλλονται εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3. Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι, για να μη φορολογηθούν με συντελεστές 15% – 45% για εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2022, θα πρέπει, μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Κάλυψη τεκμηρίων. Στους κωδικούς 781-782 αναγράφονται μεταξύ άλλων τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, οι εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, οι χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, τα έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, τα κέρδη από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, Τζόκερ, Πάμε Στοίχημα. Με τα χρήματα που προέρχονται από τις παραπάνω πηγές μπορούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ανακαίνιση – επισκευή ακινήτων. Οι κωδικοί 627-628 αφορούν όσους εντός του φορολογικού έτους 2022 πλήρωσαν με ηλεκτρονικό χρήμα παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ.

Κενές κατοικίες. Δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης για τις κενές και ημιτελείς κατοικίες. Δεν συμπληρώνονται στο Ε1 αλλά στο Ε2.

Εκπτωση στα εισοδήματα από ακίνητα. Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές 15%-45% αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτά ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Ανάλωση κεφαλαίου. Ο κωδικός 787-788 μπορεί να ακυρώσει τα τεκμήρια και να γλιτώσει τους φορολογουμένους από την πληρωμή έξτρα φόρου για εισόδημα που δεν έχουν αποκτήσει. Στον κωδικό αυτό δηλώνεται η ανάλωση κεφαλαίου και ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα προηγούμενων ετών χωρίς να υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή, μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα που είχε πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.

Εκπτωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Στους κωδικούς 001-002 επιλέξτε Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ.

Εκπτωση φόρου 3%. Η εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος έως 31 Ιουλίου 2023 οδηγεί σε έκπτωση φόρου 3%.

Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς παππούδες, γιαγιάδες και προς παιδιά, εγγόνια, είναι αφορολόγητη για τον φορολογούμενο που παραχωρεί την κατοικία. Σημείωστε ότι το τεκμήριο κατοικίας εφαρμόζεται και για την δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία.

Δαπάνες µε e-αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν  το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτες, e-banking). Οσοι δεν κατάφεραν το 2022 να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% στο ακάλυπτο ποσό.

Προστατευόµενα τέκνα. Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος 777 έως 1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά ή έχουν ένα έως τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι,  φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα θα δουν και στο φετινό εκκαθαριστικό να μην έχει επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022.

Σκάφος σε ακινησία. Δεν υπολογίζεται τεκμήριο διαβίωσης.

Ανενεργά µπλοκάκια. Οι επιτηδευματίες γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

Επαγγελµατίες που προχώρησαν σε προσλήψεις. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για τρεις μήνες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Αγρότες. Μειωμένος κατά 50% είναι ο φόρος εισοδήματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες καθώς και για όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία. Θα πρέπει να συμπληρωθούν οι κωδικοί 035-036.

Βοηθητικό προσωπικό. Δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί έναν νοσοκόμο.

Κάτοικοι εξωτερικού. Σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια διαβίωσης στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην αλλοδαπή, ακόμη κι αν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

Οι δόσεις. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να πληρωθεί:-Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. -Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.-Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024