Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νίκος Παπαθανάσης: Το market pass είναι καλύτερο από τη μείωση του ΦΠΑ

Για κρυφή ατζέντα στη φορολογία κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παπαθανάσης της ΝΔ, «την αποκάλυψαν οι μαρτυριάρηδες» λέει. Υπεραμύνεται της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ τονίζοντας «είπαμε την αλήθεια για την ακρίβεια. Δεν μπορούμε να την καλύψουμε 100%. Δημιουργήσαμε αναχώματα»

«Λέμε στους επιχειρηματίες: Εργαζόμενοι μπορούν να βρεθούν. Δώστε τους υψηλότερους μισθούς» λέει ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και του επιχειρηματία κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου που άνοιξαν θέματα ευελιξίας και σύγχρονων κανόνων στην αγορά εργασίας.

«Πρέπει ως κυβέρνηση να είμαστε προσεκτικοί με τα θέματα των εργασιακών σχέσεων γιατί επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Κάθε απότομη κίνηση μπορεί να αλλάξει και το περιβάλλον δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από ότι θα λύσει» προσθέτει ο κ. Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης συμμετείχε την 21η Μαΐου για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία και εξελέγη. Προερχόμενος από την αγορά στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, υποστηρίζοντας ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να δώσουμε κίνητρα και ούτε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πάνω από 300.000 Ελληνίδες και Έλληνες βρήκαν δουλειά όταν κάποιοι προφήτες της εποχής έλεγαν ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 25%. Σήμερα είναι κάτω από το 11%. Το 2022 πετύχαμε ανάπτυξη 6%. Και το 2023 αναμένουμε τριπλάσια ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα και θα προχωρήσουμε στην επιστροφή των τριετιών και σε αυξήσεις των μισθών».

Σχετικά με το πρόβλημα της ακρίβειας, εκτιμά πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί, ενώ υπεραμύνεται της πολιτικής της ΝΔ με τη χορήγηση του market pass έναντι της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση κατά επτά μονάδες του ΦΠΑ.

Όπως τονίζει «είπαμε από την αρχή την αλήθεια: Δεν μπορούμε να καλύψουμε 100% την ακρίβεια. Δημιουργήσαμε αναχώματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το καλάθι με τα 60 βασικά προϊόντα σε τιμές σταθερές και σε κάποια χαμηλότερες από τα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου».

Εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η χώρα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα και ένα από τα οφέλη θα είναι «η μείωση κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου δανεισμού των επιχειρήσεων».

Ο κ. Παπαθανάσης σχολιάζει επίσης και τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση: «Δεν μπορεί η αγορά να αιφνιδιάζεται με νέους φόρους. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κοστολογημένα προγράμματα και έχουν κρυφή ατζέντα. Κάποιοι μαρτυριάρηδες… το είπαν. Και τώρα δεν ακούμε τίποτα από τα δύο κόμματα».

Επί ΣΥΡΙΖΑ το ύψος των απευθείας αναθέσεων ήταν υψηλότερο και χωρίς πανδημία

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο δημοσιογράφος του in κ. Χρήστος Κολώνας

Για τα εργασιακά: Οι επιχειρηματίες να δώσουν υψηλότερους μισθούς

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ρωτήθηκε για τις θέσεις του κόμματος του απέναντι στα εργασιακά ζητήματα που άνοιξαν πρόσφατα ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος με αφορμή τη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος μεταξύ των μεταρρυθμίσεων ζήτησε σύγχρονη εργατική νομοθεσία: «Αν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10% θα επιστρέψουν οι τριετίες. Με μεγάλη προσοχή είδαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρέπει να κατανοήσουν οι επιχειρηματίες – σε αυτή τη σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί – κι επειδή υπάρχει πάντοτε το παράπονο ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Λέμε λοιπόν: Εργαζόμενοι μπορούν να βρεθούν. Δώστε τους υψηλότερους μισθούς».

Για την επόμενη τετραετία σημειώνει πως «θα δούμε με μεγάλη προσοχή την αύξηση σε ορίζοντα τετραετίας του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ».

«Θα πρέπει ως κυβέρνηση να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις εργασιακές σχέσεις γιατί επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων και κυρίως η κάθε απότομη κίνηση μπορεί να αλλάξει και το περιβάλλον δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από ότι θα λύσει» υπογραμμίζει.

Για την ακρίβεια: Μεγαλύτερο το όφελος με το market pass έναντι της μείωσης του ΦΠΑ

«Δεν είπαμε ότι δεν έχουν ακριβύνει τα προϊόντα. Είπαμε από την αρχή την αλήθεια: Δεν μπορούμε να καλύψουμε 100% την ακρίβεια», επισημαίνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση: «Δημιουργήσαμε αναχώματα. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, φτιάξαμε το καλάθι με τα 60 βασικά προϊόντα. Οι τιμές σε αυτά έμειναν σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο σταθερές και σε κάποιες περιπτώσεις είναι και χαμηλότερες».

Στα αναχώματα περιλαμβάνει και το market pass και το συγκρίνει με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση κατά 7 μονάδες του ΦΠΑ: «Αν υποθέσουμε ότι  τετραμελής οικογένεια δαπανά μηνιαίως 520 ευρώ με το market pass που επιστρέφει το 10% της αξίας της αγοράς θα έχει όφελος 52 ευρώ. Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το όφελος είναι μόλις 32 ευρώ για την ίδια αξία του καλαθιού».

Ο ίδιος βλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού, ενώ σημειώνει πως ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Για τη φορολόγηση: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κρυφή ατζέντα

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τις προτάσεις τους περί έκτακτων φόρων και υψηλότερης φορολόγησης των μερισμάτων.

«Δεν μπορεί η αγορά να αιφνιδιάζεται με νέους φόρους. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα όταν προσπαθείς να κάνεις ελκυστική την ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή να βγάζεις ξαφνικά από το καπέλο νέους φόρους», λέει και επιτίθεται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι θα φορολογήσουν τα μερίσματα. Είδαμε πράγματα που δεν είχαμε ακούσει. Δικαιολογείται αυτή η στάση τους γιατί τα προγράμματα τους δεν είναι κοστολογημένα κατ’ ουσία. Κοστολογήσαμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 83 δισ. και του ΠΑΣΟΚ στα 44 δισ. ευρώ. Έχουν κρυφή ατζέντα και κάποιοι μαρτυριάρηδες μιλούν πιο ανοιχτά. Και βέβαια το σταμάτησαν διότι κατάλαβαν ότι αυτό αιφνιδίασε την αγορά».

Για το ισοζύγιο: Θα είναι καλύτερη η εικόνα το 2023

Σε σχέση με το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ο κ. Παπαθανάσης διευκρινίζει πως «πρέπει να το δούμε συνδυαστικά με δύο παράγοντες: Πρώτον έχουμε ρεκόρ εξαγωγών. Προσεγγίσαμε το 40% του ΑΕΠ, όσο περίπου της πρωταθλήτριας χώρας, που είναι η Πορτογαλία. Δεύτερον δεν έχουμε πρώτες ύλες, δεν παράγουμε. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης οι εισαγωγές επιβαρύνθηκαν με την εκτίναξη το 2022 των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτές υποχωρούν. Το 2023 θα είναι καλύτερη η εικόνα».

Για την επενδυτική βαθμίδα: Μειώνεται το κόστος δανεισμού

Ο κ. Παπαθανάσης επικαλούμενος και τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η χώρα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Κατά τον ίδιο δύο θα είναι τα οφέλη: Το πρώτο η μείωση κατά μιάμιση μονάδα του επιτοκίου δανεισμού των επιχειρήσεων και το δεύτερο η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων που δεν τους επέτρεπε το καταστατικό των οργανισμών τους ή των χωρών τους να επενδύσουν.

Για ιδιωτικές επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις: Τα ΣΔΙΤ δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις

«Το DNA της ΝΔ είναι να στηρίζει τις επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα. Αν καταφέραμε μέσα στην πανδημία με υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια, αυτό συνέβη γιατί είχαμε σωστή και ελκυστική εικόνα προς την επενδυτική κοινότητα», λέει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τασσόμενος υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων. Υποστηρίζει δε, πως χάρη στην ανάπτυξη βρήκαν δουλειά 300.000 Ελληνίδες και Έλληνες.

Ο κ. Παπαθανάσης ερωτηθείς για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι αυτές έγιναν όπου χρειάστηκε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Αποσαφηνίζει δε, πως «τα ΣΔΙΤ δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις. Πράγματι είχαμε ρεκόρ στα έργα ΣΔΙΤ γιατί θέλουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα, οι φοιτητικές εστίες που θα κατασκευαστούν θα χρειαστούν συντήρηση. Για τα επόμενα 25 χρόνια θα τα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί συμπληρωματικά και ο δημόσιος τομέας πρέπει να ενισχυθεί», καταλήγει.

Για τις απευθείας αναθέσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις περισσότερες

Ο κ. Παπαθανάσης αντεπιτίθεται και στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ: «Στην περίοδο της πανδημίας έπρεπε να καλυφθούν βασικές ανάγκες. Όπως σε εμβόλια και αντισηπτικά. Ο τομέας της δημόσιας υγείας δεν μπορούσε να περιμένει την ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ παιζόντουσαν ζωές. Ας ανατρέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο της διακυβέρνησης του και θα διαπιστώσει πως έκανε περισσότερες απευθείας αναθέσεις».

Για το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του: Δεν ράβουμε κουστούμια

Ερωτηθείς για το αν θα αναλάβει υπουργείο στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον εκλεγεί η ΝΔ, απαντά: «Ο σχηματισμός της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας έχει πει να μην ράβουμε κουστούμια… Γιατί μπορεί να τα ράψουμε, να περάσει η μόδα και να μείνουν στις ντουλάπες…»

Για τη συμμετοχή του στην πολιτική: Μπορείς να επηρεάσεις θετικά τις ζωές των ανθρώπων

Στο ερώτημα «επιχειρηματίας ή πολιτικός», ο κ. Παπαθανάσης λέει: «Όταν μπήκα στην πολιτική μετά την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη είχα έναν στόχο. Με την πολιτική μπορείς να επηρεάσεις θετικά τις ζωές των ανθρώπων».

«Στη φάση της πανδημίας πετύχαμε οι επιχειρήσεις που έκλεισαν να βρίσκονται και πάλι εκεί. Από τα σούπερ μάρκετ δεν έλλειψε τίποτα. Ο κόσμος δεν ποδοπατήθηκε όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Οι θέσεις εργασίας που έκλεισαν ήταν πάλι εκεί».

«Με το χαρτοφυλάκιο μου δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκει δουλειά ένας συμπολίτηας μας, ένα νέο παιδί, ένας άνεργος. Αλλάζει ζωή η οικογένεια του».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024