Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι fans δεν ήθελαν τον Μάικλ Κίτον ως Μπάτμαν στην ταινία του Τιμ Μπάρτον;

Γιατί οι fans δεν ήθελαν τον Μάικλ Κίτον ως Μπάτμαν στην ταινία του Τιμ Μπάρτον;

Όταν ο Ρόμπερτ Πάτινσον πήρε τον ρόλο του Μπάτμαν, εκατοντάδες θαυμαστές υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας να αλλάξει ο ηθοποιός. Αυτή φαίνεται να είναι η ιστορία για κάθε ηθοποιό που έπαιξε τον χαρακτήρα, ξεκινώντας από τον Μάικλ Κίτον.

Η ανακοίνωση της επιστροφής του Μάικλ Κίτον στο σύμπαν της DC ως Μπρους Γουέιν/Μπάτμαν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ανυπομονησία από τους θαυμαστές παγκοσμίως. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός πρωταγωνιστεί δίπλα στον Έζρα Μίλερ στην νέα ταινία The Flash και έχει δημιουργηθεί ένα σχετικό σούσουρο, καθώς εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις αφίσες και τα τρέιλερ της ταινίας.

Ωστόσο, το 1988, όταν η Warner Bros. ανακοίνωσε ότι ο ηθοποιός θα υποδυόταν τον χαρακτήρα υπό τη σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον, υπήρξαν μαζικές αντιδράσεις από τους οπαδούς των κόμικς. Πενήντα χιλιάδες από αυτούς έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας παραγωγής απαιτώντας ένα διαφορετικό κάστινγκ.

Πριν την αμεσότητα του Διαδικτύου

«Τότε δεν υπήρχε Διαδίκτυο και παρόλα αυτά… έπεσε το ίντερνετ» αστειεύτηκε πρόσφατα ο μέγας θαυμαστής των κόμικς και σκηνοθέτης, Κέβιν Σμιθ. Σήμερα, είναι σύνηθες να βλέπουμε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους fan όταν τα στούντιο κάνουν ανακοινώσεις για κάστινγκ ή αποφάσεις που θεωρούν ότι δεν είναι κατάλληλες για τα αγαπημένα τους franchises.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, ο Ρόμπερτ Πάτινσον, ο οποίος είχε επιλεγεί ως Μπάτμαν για την ταινία του Ματ Ριβς, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τους θαυμαστές, οι οποίοι δημιούργησαν μια αίτηση στο Change.org ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση. Πριν από αυτόν, η επιλογή του Μπεν Άφλεκ ως χαρακτήρα για το Batman v Superman του Ζακ Σνάιντερ προκάλεσε επίσης αντιδράσεις. Έτσι, τώρα φαίνεται η αντίδραση να αποτελεί παράδοση για τον χαρακτήρα.

Μάικλ Κίτον / Photo: Wikimedia Commons

Τελικά, δικαιώθηκε εκ των υστέρων

Αν και τώρα φαίνεται τέλειος για το ρόλο, ο Μάικλ Κίτον δεν ήταν καν η πρώτη επιλογή του στούντιο. Ο Μελ Γκίπσον, ο Κέβιν Κόστνερ, ο Τομ Σέλεκ, ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Χάρισον Φορντ, ο Ντένις Κουέιντ και ο Τσάρλι Σιν εξετάστηκαν για το ρόλο.

Ο Τιμ Μπάρτον πρότεινε τον ρόλο στον Πιρς Μπρόσναν, αλλά εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν τον ενδιέφερε να υποδυθεί έναν χαρακτήρα κόμικς. Ο σκηνοθέτης σκέφτηκε επίσης τον Γουίλεμ Νταφόε. Ο Κίτον προτάθηκε από τον παραγωγό Τζον Πίτερς, ο οποίος είπε ότι είχε την κατάλληλη «νευρική, βασανισμένη ποιότητα», αφού είδε την ερμηνεία του στον Νικητή (Clean and Sober), μια δραματική απόκλιση από τους πρώτους του ρόλους. Ο Μπάρτον, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει τον ηθοποιό στον Σκαθαροζούμη (Beetlejuice), συμφώνησε.

Το Cinefantastique, ένα περιοδικό για ταινίες φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, ανέφερε ότι ο σεναριογράφος Σαμ Χαμ, ο παραγωγός Μάικλ Ούσλαν και ο δημιουργός Μπομπ Κέιν (ο οποίος είχε προσκληθεί ως σύμβουλος για να προσπαθήσει να κατευνάσει τους οπαδούς) είχαν αμφιβολίες για το κάστινγκ του Μάικλ Κίτον, αν και ο Μπομπ Κέιν αργότερα επαίνεσε την ερμηνεία του ηθοποιού και το όραμα του Μπάρτον.

Δείτε το trailer του φρέσκου The Flash

Είχε άλλο προφίλ ηθοποιίας

Τη δεκαετία του ’80, ο Μάικλ Κίτον ήταν γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους σε ταινίες όπως το Night Shift (Τρελές Νύχτες) και το Mr. Mom (Μίστερ Μαμά), υποδυόμενος χαρακτήρες πολύ διαφορετικούς από τον σκοτεινό και φιλοσοφικό τόνο των κόμικς του Μπάτμαν της δεκαετίας.

«Κινδυνεύω με τον Μάικλ (Κίτον) και τον Τιμ (Μπάρτον)» εξομολογήθηκε ο Τζον Πίτερς στους New York Times ενώ η ταινία βρισκόταν στο στάδιο της παραγωγής. «Η εικόνα του Μπάτμαν είναι ένας χαρακτηριστικός τύπος μοντέλου, είναι ένα πραγματικό πρόσωπο που τυχαίνει να φοράει αυτή την περίεργη πανοπλία. Δεν αναζητούσα έναν τύπο που είναι αστείος και τρομακτικός. Ο Κίτον είναι και τα δύο. Έχει αυτή την εκρηκτική, τρελή πλευρά».

Οι θαυμαστές ήταν επίσης επιφυλακτικοί απέναντι στον Μπάρτον λόγω της κακογουστιάς του Pee-wee’s Big Adventure (Η μεγάλη περιπέτεια του Πι-Γουή), της πρώτης του ταινίας.

Photo: Wikimedia Commons

Η πρώτη φωτογραφία «έκλεισε στόματα»

Σύμφωνα με τον Κέβιν Σμιθ, όταν η Warner κυκλοφόρησε την πρώτη διαφημιστική φωτογραφία για το Batman, όπου ο Μάικλ Κίτον εμφανιζόταν με κοστούμι δίπλα στο Batmobile του, «όλος ο κόσμος βούλωσε το στόμα του». Η φωτογραφία κατέστησε σαφές ότι η ταινία θα πήγαινε σε μια πιο σκοτεινή κατεύθυνση, πιο πιστή στα κόμικς της εποχής. Όταν η ταινία κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 1989, η ερμηνεία του Κίτον και το όραμα του Μπάρτον έτυχαν επιδοκιμασίας από τους κριτικούς, τους θεατές και τους οπαδούς των κόμικς (αν και κάποιοι ήταν δυσαρεστημένοι με κάποιες από τις αποφάσεις του σεναρίου). Το Batman ήταν επίσης οικονομικά επιτυχημένο, καθώς έγινε η πέμπτη ταινία με τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία κατά τη στιγμή της προβολής της, και το όνομα του Κίτον έγινε συνώνυμο του Μπρους Γουέιν και του Μπάτμαν.

Η κριτική της Washington Post για την ταινία χαιρέτισε τον ηθοποιό: «Ο Μάικλ Κίτον ήταν μια ενοχλητική επιλογή, αλλά είναι μια επιλογή που εξαργυρώθηκε λαμπρά στην υλοποίηση. Αυτό που ο Κίτον προσδίδει στον χαρακτηρισμό τόσο του Μπάτμαν όσο και του εκατομμυριούχου-πλέιμποϊ alter ego του, Μπρους Γουέιν, είναι μια ποιότητα συσπειρωμένης συγκέντρωσης, μια επιφυλακτική επαγρύπνηση. Με τη στολή του Μπάτμαν, οι κινήσεις του Κίτον είναι στυλιζαρισμένες, σχεδόν ρομποτικές, και η ακαμψία της κίνησης φέρει συνειρμούς από τον Αρθούρο, σαν να ήταν πράγματι ένας σκοτεινός ιππότης, θωρακισμένος για μάχη».

Άλλαξαν τα γούστα τους

Χρόνια αργότερα, μετά την επιτυχία της ταινίας και της συνέχειάς της, η Warner Bros. αποφάσισε ότι ήθελε μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση του Μπάτμαν για την τρίτη ταινία της. Ζήτησαν από τον Τιμ Μπάρτον να παραιτηθεί από σκηνοθέτης, μετά από αυτό και ο Κίτον αποφάσισε να αποχωρήσει από την ταινία, απορρίπτοντας 15 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Βαλ Κίλμερ πήρε τότε τον ρόλο του χαρακτήρα, ο οποίος προκάλεσε ανάμεικτες απόψεις. Παρόλο που ορισμένοι κριτικοί επαίνεσαν αργότερα την ερμηνεία του, η ταινία κατακρίθηκε ότι απέφευγε το αρχικό όραμα του Μπάρτον. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ φόρεσε την κάπα στην τέταρτη ταινία πριν ο Κρίστιαν Μπέιλ επιλεγεί από τον Κρίστοφερ Νόλαν για την επανεκκίνηση του Batman Begins. Οι θαυμαστές δεν πείστηκαν για τον Μπέιλ με βάση τη σωματική του διάπλαση. Από τότε, όπως και ο Κίτον, θεωρείται ένας από τους καλύτερους Μπάτμαν όλων των εποχών.

Δείτε τους ηθοποιούς που έχουν παίξει τον Batman μέσα στα χρόνια 

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024