Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στοματική υγιεινή στα παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρετε για να έχουν τα πιο υγιή χαμόγελα

Στοματική υγιεινή στα παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρετε για να έχουν τα πιο υγιή χαμόγελα

Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής από νωρίς.

Η υγεία δεν υφίσταται χωρίς την υγιεινή και φυσικά, την στοματική! Για αυτό είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν από νωρίς τις σωστές και αποτελεσματικές συνήθειες για να θωρακίσουν την στοματική τους υγιεινή και για να διατηρήσουν το χαμόγελό τους λαμπερό καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα κατά την παιδική ηλικία είναι η ύπαρξη τερηδόνας, η οποία οφείλεται στον συνδυασμό των λανθασμένων διατροφικών επιλογών και την παραμελημένη στοματική φροντίδα.

Το τερατάκι της… τερηδόνας

Η τερηδόνα προκαλείται από μικρόβια και συγκεκριμένα οφείλεται στην ύπαρξη στρεπτοκοκκικών στελεχών. Αυτά τα μικρόβια μεταβολίζουν τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές με αποτέλεσμα να παράγονται οξέα που διαβρώνουν την αδαμαντίνη στα δόντια.

Για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό τα παιδιά να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να εστιάζουν κυρίως σε τροφές «πλούσιες» σε ασβέστιο, που ενισχύουν την ανάπτυξη των δοντιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο μικρότερα σνακ ενδιάμεσα.

Ειδικά τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην φαίνονται επιβλαβή, μιας και δεν αφήνουν υπολείμματα στα δόντια. Ωστόσο η ζάχαρη «κολλάει» στα δόντια και τρέφει τα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα.

Επιπλέον τα οξέα που περιέχουν, όπως το κιτρικό και το φωσφορικό οξύ, αφαλατώνουν τα επιφανειακά στρώματα του σμάλτου των δοντιών ενώ τα παιδικά δόντια, ειδικά αυτά που ξεκινούν να βγαίνουν, είναι ακόμα πιο ευπαθή λόγω μη ωρίμανσης της αδαμαντίνης.

Συνήθειες στοματικής υγιεινής

Το πρώτο βήμα για να «αντιστρέψουμε» αυτές τις επιδράσεις αλλά και για να διατηρήσουμε δόντια και ούλα υγιή είναι το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί αλλά και βράδυ. Εάν είναι δυνατόν μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του ακόμα και τρεις φορές την ημέρα, μετά τα βασικά του γεύματα.

Βοηθήστε το παιδί να μάθει να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του, εξηγώντας ότι κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα τουλάχιστον 10 φορές προς διάφορες κατευθύνσεις. Για αυτόν τον λόγο μέχρι την ηλικία των 6 ετών, οι ειδικοί προτείνουν να γίνεται με την βοήθεια σας.

Εξίσου σημαντικό είναι να βουρτσίζονται και τα σημεία ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα εκεί που συνήθως η τερηδόνα «τρυπώνει» και χαλάει τα δόντια. Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς στα ούλα επιλέξτε μια μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα, με το αγαπημένο του σχέδιο για να το παρακινήσετε να βουρτσίζει τα δόντια του συχνά.

Απαραίτητο εργαλείο για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι η χρήση της σωστής παιδικής οδοντόκρεμας με χρόνο έναρξης την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, αλλά με ελάχιστη ποσότητα: μέγεθος κόκκου ρυζιού για παιδιά κάτω των 3 ετών και μέγεθος μπιζελιού για παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών.

Είναι σημαντικό να μάθετε από νωρίς στο παιδί να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα, όχι μόνο γιατί μπορεί να περιέχει φθόριο αλλά και γιατί υπάρχουν σε αυτήν και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να μην κάνουν καλό στον οργανισμό του.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024