Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας δεν αλλάζουν

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας δεν αλλάζουν

Ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα μιλάει στα «ΝΕΑ» για την επανεκλογή Ερντογάν, τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την προοπτική πρόσκτησης των F-35 από τη χώρα μας

Μία προσπάθεια από την Τουρκία να δείξει «καλό πρόσωπο» περιμένει στη νέα εποχή Ερντογάν ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας (υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα) Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι κάθε ευκαιρία συνεννόησης και ύφεσης είναι ευπρόσδεκτη, «αλλά με δεδομένες τις κόκκινες γραμμές μας». Με έμφαση τονίζει, μάλιστα, ότι «οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι της γείτονος δεν αλλάζουν».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στα κόμματα «διαμαρτυρίας» δεξιά της ΝΔ σημειώνει ότι διαχρονικά αυτά «πολιτεύτηκαν με όρους λαϊκισμού, ανορθολογισμού και φοβικότητας», για να προσθέσει ότι η ορθόδοξη πίστη «δεν πρέπει να αποτελεί πολιτικά εμπορεύσιμο αγαθό».

Τι αλλάζει με την επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία; Τι να περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση και ποιες πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς; Θεωρείτε ότι το μορατόριουμ πρέπει να συνεχιστεί;

Με εδραιωμένη την απόλυτη πολιτική του κυριαρχία, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να βγάλει το «καλό πρόσωπο» της Τουρκίας προς τη Δύση προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά οφέλη. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει ότι οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα βαίνουν σε πορεία εξομάλυνσης.

Ξέρουμε όμως ότι οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι της γείτονος δεν αλλάζουν. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επιμείνουμε στη στάση εγρήγορσης και στην προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού η ισχύς γίνεται πάντα σεβαστή απ’ όλους.

Οι όποιες ευκαιρίες συνεννόησης λόγω της ύφεσης στις εντάσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά οι κόκκινες γραμμές μας είναι δεδομένες και δεν αποκλίνουμε καθόλου απ’ αυτές, για παράδειγμα είναι μοναδική και σαφής η επίδικη διαφορά, δηλαδή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ. Και φυσικά χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Οσο για το μορατόριουμ, ήταν και είναι σε ισχύ κι αυτό δεν είναι κακό.

Σε αυτά τα τέσσερα χρονιά υπήρξαν πράγματα για τα οποία μετανιώσατε ή θα κάνατε κάτι διαφορετικό; Κατά την κρίση με την Τουρκία, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;

Περιθώρια κριτικής και αυτοκριτικής ασφαλώς και υπάρχουν, αλλά είναι άλλο να αγωνίζεσαι στο πεδίο κι άλλο να είσαι απ’ έξω κριτικάροντας. Η ένταση με την Τουρκία δεν ήταν στιγμιαία αλλά είχε μεγάλη διάρκεια για αρκετούς μήνες σε στεριά (Εβρος), αέρα (παραβιάσεις – υπερπτήσεις) και θάλασσα (Νότιο Αιγαίο). Ηταν μια διαρκής κατάσταση, για αυτό και δεν ξεχωρίζω κάποιο στιγμιαίο χαρακτηριστικό.

Μπήκε και η τέταρτη υπογραφή για τα F-35 και η υπόθεση φαίνεται να δρομολογείται. Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τον ρόλο της χώρας στην περιοχή;

Η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι σε εξαιρετικό σημείο, έχει βαθιές ρίζες, εξελίσσεται και ενισχύεται. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα, τον πλέον αξιόπιστο και συνεπή εταίρο και σύμμαχο στην περιοχή.

Η πρόσκτηση των F-35 είναι σε καλό δρόμο αφού οι αρμόδιες επιτροπές σε Κογκρέσο και Γερουσία εγκρίνουν η μία μετά την άλλη την πώληση των F-35. Εχουμε δρόμο ακόμα αλλά είμαστε σε πολύ καλό σημείο.

Είστε πρώτος σε σταυρούς στην Καβάλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να βάλει φρένο στην όποια έπαρση δημιούργησε το ποσοστό της 21ης Μαΐου. Υπάρχει κίνδυνος αλαζονείας και κατά πόσο τελικά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί «λευκή επιταγή» για μια κυβέρνηση;

Το εκλογικό σώμα με τίμησε με την ψήφο του και γι’ αυτό δεν αισθάνομαι αλαζόνας αλλά ευγνώμων. Η δουλειά όμως δεν τελείωσε ακόμα. Η ΝΔ στις επαναληπτικές εκλογές πρέπει να λάβει εντολή διακυβέρνησης της χώρας με όρους αυτοδυναμίας γιατί μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί την αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από το έργο της τετραετίας που αναγνωρίστηκε από τον ελληνικό λαό στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Επομένως συνεχίζουμε την προσπάθεια όχι με έπαρση αλλά με ένταση και ορθό πολιτικό λόγο.

Εκλέγεσθε στη Βόρεια Ελλάδα. Σας ανησυχούν τα υψηλά ποσοστά των κομμάτων που εμφανίζονται δεξιότερα της ΝΔ και πού αποδίδετε αυτή την κατάσταση;

Πάντα θα υπάρχουν τα λεγόμενα «κόμματα διαμαρτυρίας». Διαχρονικά αυτά τα κόμματα πολιτεύτηκαν με όρους λαϊκισμού, ανορθολογισμού και φοβικότητας, αλλά ουδέποτε άθροισαν σημαντικές δυνάμεις για να ανακόψουν την πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές όμως επιλέγουμε όχι διαμαρτυρία ή μίζερη αντιπολίτευση αλλά κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα με σαφείς και ξεκάθαρους όρους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η σταθερή πορεία που με πολύ κόπο δρομολόγησε η κυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας πρέπει να συνεχιστεί. Και βέβαια η ορθόδοξη πίστη δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα ενός μικρού κόμματος κι ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικά εμπορεύσιμο αγαθό.

Βλέπουμε τα εθνικά θέματα να μπαίνουν στην προεκλογική ατζέντα και στην Ελλάδα. Είναι σωστό και κατά πόσο σας ανησυχεί;

Το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον εμφανίζει ακόμα περισσότερες αστάθειες, προκλήσεις και δυνητικούς κινδύνους σε σχέση με το 2019 όταν αναλάβαμε. Η ανάγκη για στιβαρή διακυβέρνηση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στα εθνικά θέματα, καθώς το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας ενισχύθηκε σημαντικά την προηγούμενη τετραετία.

Ο συνδυασμός του έργου που έχει παραχθεί με τις προκλήσεις του μέλλοντος επιβάλλει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα των εθνικών θεμάτων. Και επί τη ευκαιρία επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αυτό που γίνεται στη Θράκη, με την ανάμειξη του τουρκικού προξενείου και την ανεξήγητη ανοχή από κομμάτια του πολιτικού συστήματος, πρέπει να μας προβληματίσει ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο.

Η ΝΔ μιλά για τις μεγάλες επενδύσεις που πέτυχε και προβάλλει ιδιαίτερα όσα έγιναν στον τομέα των εξοπλιστικών. Θεωρείτε ότι αντιμετωπίσατε όμως τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων;

Εάν δεν υπάρχει το αγαθό της ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη, ούτε προοπτική, ούτε κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Αυτή είναι μια αντικειμενική αρχή. Επομένως η προσπάθεια ισχυροποίησης της πατρίδας μας μέσω των εξοπλιστικών που ενίσχυσαν τη στρατιωτική της ισχύ έχει αντίκτυπο και στη γενικότερη εικόνα.

Αλλωστε οι ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι είναι κοντά στην κοινωνία και εν καιρώ ειρήνης. Κι αυτό πρέπει να το συνυπολογίζουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως η καθημερινότητα των πολιτών σε μια σειρά από πεδία κοινωνικής δράσης ήταν και παραμένει αναμφισβήτητα βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι εκεί έχει επιδειχθεί έργο, αλλά ασφαλώς υπάρχουν περιθώρια να γίνουν περισσότερα. Ας μην ξεχνούμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε όρθια τη χώρα μέσα σε μια σειρά από παγκοσμίως πρωτοφανείς κρίσεις, όπως ήταν η πανδημία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024