Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Άφησαν τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο - Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής» λέει ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη

«Άφησαν τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο – Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής» λέει ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, που πραγματοποιείται στο Αίθριο του Πολιτιστικού κέντρου Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύει στην Κρήτη, όπου το κόμμα του στοχεύει σε μεγαλύτερα ποσοστά στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφού για πρώτη φορά η Κρήτη έγινε όλη «μπλε» στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με τη Νέα Δημοκρατία να παίρνει την πρωτιά και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Άφησαν τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο»

«Έχουμε αποφασίσει να αγνοήσουμε τα fake news και τη λάσπη και να κάνουμε γνωστό στους πολίτες το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκινώντας από το ζήτημα του τουρισμού, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «παρά τη βαρύνουσα σημασία του για την εθνική οικονομία, ο τομέας του τουρισμού δυστυχώς δεν αποτελεί αντικείμενο συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού».

Κάτι που όπως σημείωσε, λειτουργεί εις βάρος της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής για έναν τομέα που, κατά τα άλλα, χαρακτηρίζουμε ως «εθνικό πρωταθλητή» και «ατμομηχανή της οικονομίας» της χώρας.

«Σε μια περίοδο κρίσεων, βαθιών αλλαγών αλλά και πρωτοφανών δημοσιονομικών δυνατοτήτων η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αφήσει τον ελληνικό τουρισμό στον αυτόματο πιλότο» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

 Η νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη χάραξη μίας νέας εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό.

Τα βασικά της χαρακτηριστικά :

• Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

• Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα.

• Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιωκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.

• Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.

Αναλύοντας το τουριστικό προιόν στην Ελλάδα είπε ότι χαρακτηριστικό του αποτελεί η τριπλή συγκέντρωση:

  • Θεματική συγκέντρωση , γύρω από το κυρίαρχο προϊόν «ήλιος και θάλασσα»
  • Γεωγραφική συγκέντρωση, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και
  • Χρονική συγκέντρωση, στους θερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο μιας άλλης εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό υπογράμμισε: «οι αποφάσεις και οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του: των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων που με την καθημερινή τους προσπάθεια κρατάνε τη χώρα και τον κλάδο τους όρθιους. Εμείς βλέπουμε τουρισμός ως ένα όχημα μέσα από το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τον συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Για εμάς οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δεν συνιστούν πρόβλημα»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Για εμάς οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δεν συνιστούν «πρόβλημα» για την ελληνική οικονομία – όπως έχει υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία – αλλά κεντρικό πυλώνα της λύσης του ευρύτερου ζητήματος που μας απασχολεί και αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Για τον  σκοπό αυτό,  το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα:

  • Λύσης στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία 1ης κατοικίας, της επαγγελματικής έδρας, τη νομοθέτηση νέου πτωχευτικού κώδικα.
  • Μείωσης των φορολογικών βαρών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο για όλους στα 10000 ευρώ.
  • Μείωσης του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους, μέσω μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδότηση, με ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων και ιδίως των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και με τον ίδιο στόχο προβλέπουμε τη θεσμοθέτηση:

  • Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για την χρηματοδότησή τους με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις, leasing και factoring.
  • Δομή στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων τους, για την υποστήριξή τους οριζόντια και εξατομικευμένα, αλλά και για την προώθηση συνεργειών και clusters, με στόχο την ενδυνάμωσή τους, την αλλαγή παραγωγικής κλίμακας και δυνατοτήτων.

«Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι «η κατανομή των πόρων του δίνει προοπτική ανάταξης του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας.  Για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, η προοπτική αυτή εξαντλείται στην μετατροπή του Ταμείου σε μηχανισμό περαιτέρω ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών.

Εμείς, αντίθετα, προτείνουμε την ανακατανομή των πόρων με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο, τη διάχυσή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους, φορείς και επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη ευημερία του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τον υγιή ανταγωνισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια έκανε λόγο για «κρεσέντο αλαζονείας και εκβιασμών από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας». «Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ξεκάθαρο: Όποια κοινωνική ομάδα, όποιος παραγωγικός κλάδος τολμά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα, θα περάσει δύσκολα, θα αντιμετωπίζεται ως «πρόβλημα», ως εσωτερικός εχθρός» είπε χαρακτηριστικά.

«Για αυτό σήμερα από εδώ, από τη δημοκρατική Κρήτη, απευθύνω μία πρόσκληση σε όλες και όλους ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και επιλογές: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση της ανατροπής των συσχετισμών. Να γεμίσουμε τον χάρτη με νομούς στο χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να γεμίσουμε τον χάρτη με το μόνο χρώμα που ενοχλεί την αλαζονεία της Δεξιάς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο, αξίζουν μία καλύτερη ζωή»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στον τουρισμό λέγοντας καταγγέλλοντας τη «δυστοπική πραγματικότητα με εξοντωτικά ωράρια, άθλιες συνθήκες εργασίας, ανασφάλεια και επισφάλεια, περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβίασης της όποιας εργατικής νομοθεσίας».

«Οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο, αξίζουν μία καλύτερη ζωή» τόνισε.

«Στη δική μας αντίληψη, τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων στον τουρισμό δεν είναι αντιθετικά. Στόχος μας είναι ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και παραγωγικό μοντέλο.  Που θα επιτρέπει από τη μία την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και από την άλλη την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλουμε ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού και του τόπου»

«Η Νέα Δημοκρατία κάνει πράξη το πρόγραμμά της για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την περιθωριοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των λίγων και ισχυρών, την υποτίμηση της εργασίας, τη μετατροπή της χώρας μας σε μία χώρα «φτηνής ανάπτυξης»» είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: Δεν θέλουμε «φτηνή ανάπτυξη». Θέλουμε ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού και του τόπου. Θέλουμε ανάπτυξη με κανόνες. Θέλουμε ανάπτυξη και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα θωρακίζει την ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των πολιτών. Θέλουμε δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. Και για αυτό χρειάζεται σχέδιο, πολιτική βούληση για ένα ισχυρό και σύγχρονο αναπτυξιακό κράτος. Έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη βούληση. Και θα αγωνιστούμε για να το κάνουμε πράξη» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024