Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Τα ετερώνυμα έλκονται στην πολιτική; Προσεχώς οι απαντήσεις

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: «Είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών»

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: «Είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών»

Πανέτοιμος δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού με την διαμεσολάβηση της ΕΕ, πάντα στο πλαίσου του ΟΗΕ.

Μιλώντας στο περιθώριο του παγκυπρίου συνεδρίου της ΕΤΥΚ (Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου), ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «ειδικότερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και ενδεχομένως λόγω των εκλογών που υπήρχαν στη χώρα, είδαμε μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας, είδαμε να δημιουργείται και ένα νέο κλίμα στις σχέσεις Αθηνών – Άγκυρας».

«Εκείνο που προσδοκούμε είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών και εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας».

Μετά τις τουρκικές εκλογές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «βρίσκεται σε επαφές με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ, όπως και με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για να δούμε πώς αυτή η πρόταση, η καινούργια προσέγγιση που έχουμε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την ανάγκη η ΕΕ να έχει ένα ενεργότερο, πρωταγωνιστικό ρόλο -γιατί θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να δημιουργήσει ή να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων μέσα από τη λύση του Κυπριακού- και πώς μπορεί να προχωρήσει».

Όπως επεσήμανε υπάρχουν «ορόσημα» που βοηθούν τις εξελίξεις αυτές. «Έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλος Ιουνίου, υπάρχει προηγουμένως μια σημαντική Σύνοδος που θεωρώ θα υπάρξουν συζητήσεις στο περιθώριο, είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Λιθουανία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκείνο που προσδοκούμε είναι να δημιουργηθούν δεδομένα που θα οδηγήσουν στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών. Όλοι θα κριθούμε μέσα από τις εξελίξεις, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις».

Τρία δεδομένα

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση στην Τουρκία, αναμένεται ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση στην Κύπρο, άρα υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι τρία σημαντικά δεδομένα».

«Την ίδια στιγμή υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο» προσέθεσε, και «είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αποσταθεροποιητικές τάσεις που δημιουργούνται, η αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχουν δεδομένα ακριβώς, και είναι μερικά από αυτά που και εμείς αξιοποιούμε στις προσπάθειές μας, που, ναι, πρέπει να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα -και ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα, από το αποτέλεσμα θα κριθούν όλα- προς την κατεύθυνση σπασίματος του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών».

Προσέθεσε δε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα, με απόλυτη συναίσθηση του τι λέω, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που μοιραστήκαμε σε κάποιο βαθμό με κράτη-μέλη της ΕΕ από τα οποία ζητήσαμε να μεσολαβήσουν ή να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ΕΕ. Και για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία, πάντα μιλάμε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ να έρθει να υποστηρίξει τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών».

Only in

Μιχάλης Μυτακίδης: Όποιος έχει ζήσει ως αλητάμπουρας στο Πέραμα είναι μετάλλιο που δεν το βγάζει από το λαιμό

«Ονειρεύομαι να κάνω πολιτιστικά πράγματα εδώ» τονίζει ο Μιχάλης Μυτακίδης ή BD Foxmoor των Active Member που κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Πέραμα. «Πρώτα είμαι αλητάμπουρας από το Πέραμα και μετά υποψήφιος για το νόμπελ λογοτεχνίας»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023