Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Η πολιτική βία στις ΗΠΑ έχει γίνει κυρίαρχη τάση – Τα ανησυχητικά συμπεράσματα

Έρευνα: Η πολιτική βία στις ΗΠΑ έχει γίνει κυρίαρχη τάση – Τα ανησυχητικά συμπεράσματα

12 εκατομμύρια Αμερικανοί θεωρούν δικαιολογημένη τη βία για την αποκατάσταση της εξουσίας του Τραμπ.

Το πόσο κοντά έφτασαν οι ΗΠΑ – ίσως και ο κόσμος ολόκληρος – στην καταστροφή τους με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έγινε κατανοητό σήμερα που αποσφραγίστηκε το νέο κατηγορητήριο εναντίον του για παράνομη κατοχή άκρως απόρρητων στοιχείων για την παγκόσμια ασφάλεια.

Στο μπάνιο, τις ντουλάπες και την κρεβατοκάμαρα του Αμερικανού πρώην προέδρου μπορούσε η Μελάνια, ο Μπάιρον και τα μέλη του βοηθητικού προσωπικού της έπαυλης του στο Μαρ –α- Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα να βρουν και να διαβάσουν πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, για τα… ευαίσθητα σημεία των συμμάχων τους, αλλά και για τα σχέδια αντιμετώπισης επιθέσεων από τους αντιπάλους τους.

Ο Τραμπ την Τρίτη θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο ξανά. Το σημαντικό ερώτημα δεν είναι ούτε αν τελικά θα καταλήξει στη φυλακή, ούτε φυσικά αν θα καταφέρει να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Αυτό που πρέπει να προβληματίζει είναι αν και αυτή η δικαστική του περιπέτεια υπάρχει περίπτωση να αυξήσει τα ποσοστά της δημοτικότητας του, όπως συνέβη με την προηγούμενη για τα χρήματα που έδωσε με παράνομο τρόπο στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να μην δημοσιοποιήσει τις ερωτικές τους συνευρέσεις.

Mainstream η πολιτική βία

Οι αναλυτές για την ώρα λένε πως επειδή το ροζ σκάνδαλο δεν εκλήφθηκε σοβαρά από κανέναν τόνωσε τον εγωισμό του Τραμπ, ενώ αυτή η τελευταία ιστορία που θα μπορούσε εύκολα να ζώσει στις φλόγες τις ΗΠΑ θα του στοιχίσει σε βάθος χρόνου.

Κι ενώ ουδείς αμφισβητεί την προαναφερθείσα εκτίμηση, άρθρο του Guardian που επικαλείται έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο η οποία συμπεραίνει ότι 12 εκατομμύρια Αμερικανοί (4.4%) από το σύνολο των 331,9 εκατομμυρίων θεωρεί δικαιολογημένη τη βία για την αποκατάσταση της εξουσίας του Τραμπ σημάνει συναγερμό και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Κι ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που υποστηρίζουν την πολιτική βία και τις θεωρίες συνομωσίας στις ΗΠΑ έχει μειωθεί δυόμισι χρόνια μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο οπαδών του Τραμπ -μια σκοτεινή σελίδα στην αμερικανική ιστορία- η μελέτη του πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου Chicago Project on Security & Threats (CPOST) πιστοποιεί ότι παραμένει μέχρι σήμερα σημαντικός.

Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα με δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο θα διενεργηθούν προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ο Ρόμπερτ Πέιπε, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και επικεφαλής του CPOST, «αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι ότι η πολιτική βία από τις παρυφές έχει βρεθεί στο κέντρο, έχει γίνει κυρίαρχη τάση, είναι mainstream».

Η θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι άλλη πρόσφατη έρευνα συμπέρανε ότι 142 εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν θα λύσουν τα θεμελιώδη προβλήματα της χώρας, όταν πέρυσι ο  αντίστοιχος αριθμός ήταν 11 εκατομμύρια άτομα.

Επιπλέον 1 στους 5 Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι εκλογές κλάπηκαν από τον Τραμπ, ο ίδιος αριθμός που ήταν σίγουρος γι’ αυτό και το 2021, ενώ ένα 10% θεωρεί ότι η κυβέρνηση διοικείται από σατανιστές παιδόφιλους και ένα 25% πιστεύει στη θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης που αφορά ένα οργανωμένο σχέδιο για την εξάλειψη του λευκού πληθυσμού.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικά ανησυχητικά επίπεδα δυσπιστίας στην αμερικανική δημοκρατία, υποστήριξης των επικίνδυνων θεωριών συνομωσίας και στήριξης της ίδιας της πολιτικής βίας», λέει ο Πέιπε για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει εξίσου μεγάλη αντίθεση στην πολιτική βία, αλλά δεν έχει κινητοποιηθεί»…

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024