Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Misgendering: Πώς να χρησιμοποιήσετε τις ουδέτερες αντωνυμίες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές

Misgendering: Πώς να χρησιμοποιήσετε τις ουδέτερες αντωνυμίες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές

Οι αντωνυμίες με ουδέτερο φύλο.

Η αυξανόμενη ορατότητα των τρανς την τελευταία δεκαετία έχει φέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις σχετικά με τις αντωνυμίες, από διασημότητες που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες αντωνυμίες μέχρι την ολοένα και διευρυνόμενη σειρά των νεοαντωνυμιών.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντωνυμίες φύλου πέρα από το «αυτός» και το «αυτή» συχνά εξακολουθούν να νιώθουν σύγχυση απόλυτη απόρριψη. Το misgendering προσθέτει μόνο άγχος και ανησυχία στα τρανς άτομα που ήδη καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους, ειδικά για τα cisgender άτομα, να εκπαιδεύονται σχετικά με τη χρήση αντωνυμιών. Τα τρανς άτομα δεν θα έπρεπε να είναι οι de facto εκπαιδευτές φύλου του κόσμου, όπως αναφέρει και άρθρο του Them.

Από την κατανόηση του τρόπου χρήσης των ουδέτερων αντωνυμιών φύλου μέχρι τη γνώση του τρόπου χρήσης του «αυτοί», υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι cis άνθρωποι μπορούν να δείξουν συμπαράσταση στα τρανς άτομα στη ζωή τους απλά και μόνο με το να αναφέρονται σωστά σε αυτά. Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε μια σειρά από ολοκληρωμένους οδηγούς για όλα τα πράγματα που αφορούν τις αντωνυμίες.

Οι αντωνυμίες με ουδέτερο φύλο

Με απλά λόγια, οι αντωνυμίες είναι απλώς ένας τρόπος αναφοράς σε κάποιον χωρίς να χρησιμοποιείται το όνομά του στην καθημερινή ζωή.

Οι ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες έγιναν δημοφιλείς για πρώτη φορά στα τέλη του 1700, καθώς οι εφημερίδες έψαχναν για έναν τρόπο να δημοσιεύσουν ιστορίες χωρίς να γνωρίζουν το φύλο του θέματος. Παραλλαγές νεοσυνώνυμων όπως το thon και το hir προτάθηκαν ως εναλλακτικές λύσεις για αυτόν και αυτή σε τέτοιες καταστάσεις. Στα τέλη του 20ου αιώνα, αυτοί/αυτοί και τα νεοπροσώνυμα όπως ze/zir , xe/xem και sie/hir αγκαλιάστηκαν στη συνέχεια από queer και τρανς κοινότητες.

Μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 2010, ωστόσο, οι αντωνυμίες που κάλυπταν το κοινωνικό φύλο βρέθηκαν πραγματικά στο προσκήνιο. Καθώς τα τρανς άτομα έγιναν πιο ορατά, οι συζητήσεις για τις αντωνυμίες άρχισαν να γίνονται όλο και πιο συχές. Γνωστές προσωπικότητες όπως οι Sam Smith και Lil Uzi Vert χρησιμοποίησαν όλες τις αντωνυμίες «they», που ονομάστηκε «λέξη της χρονιάς» από το Merriam-Webster Dictionary το 2019.

Gender Neutral pronouns like "Ze", "zim" "xe" "xim"

Η αντωνυμία they/them

Η gender neutral αντωνυμία they (το, στα ελληνικά), που χρησιμοποιείται για το ουδέτερο φύλο έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο συνώνυμο της ευρύτερης συζήτησης για τη γλώσσα που περιλαμβάνει το φύλο. Αν και οι αντωνυμίες they/them μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ουδέτερος τρόπος αναφοράς σε κάποιον αν δεν γνωρίζετε πώς αναφέρεται στον εαυτό του, συχνά αντικατοπτρίζουν τη συγκεκριμένη έμφυλη εμπειρία ενός ατόμου.

Various gender pronouns.

Σημειώνεται ότι επικρατεί μια σύγχυση με τη συγκεκριμένη αντωνυμία. Το να προτιμάει κάποιος τις αντωνυμίες they/them δεν είναι συνώνυμο του να είναι non binary. Εξάλλου, οι αντωνυμίες περιγράφουν την ταυτότητα κάποιου – δεν την καθορίζουν.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024