newspaper
Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
Κίνημα FIRE: H Gen Z θέλει να βγει σε πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά δεν μπορεί να αποταμιεύσει

Κίνημα FIRE: H Gen Z θέλει να βγει σε πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά δεν μπορεί να αποταμιεύσει

Η φιλοσοφία FIRE παροτρύνει τους εργαζόμενους να αφαιρέσουν έως και το 70 τοις εκατό του εισοδήματός τους για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Περισσότεροι από τους μισούς της Generation Z, θεωρούν τους εαυτούς τους ευθυγραμμισμένους με το κίνημα FIRE (Financial Investment, Retire Early – Οικονομική ανεξαρτησία και πρόωρη συνταξιοδότηση). Ωστόσο, πολλοί της γενιάς αυτής δεν έχουν αποταμιευμένα χρήματα για τη σύνταξη.

Το πενήντα τρία τοις εκατό των zoomers λέει ότι είναι μέρος του κινήματος FIRE, το οποίο υποστηρίζει την έντονη αποταμίευση και τις επενδύσεις με στόχο την συνταξιοδότηση δεκαετίες νωρίτερα.

Η φιλοσοφία FIRE παροτρύνει τους εργαζόμενους να αφαιρέσουν έως και το 70 τοις εκατό του εισοδήματός τους για πρόωρη συνταξιοδότηση. Αλλά οι περισσότεροι zoomers συνεισφέρουν λιγότερο από το 10 τοις εκατό των μισθών τους σε έναν λογαριασμό συνταξιοδότησης, σύμφωνα με την έρευνα. Και, το 32 τοις εκατό της Γενιάς Ζ δεν έχει καθόλου συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις.

Η έρευνα Credit Karma, η οποία έφτασε σε 1.006 ενήλικες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, παρουσιάζει μια οδυνηρή εικόνα της νεότερης γενιάς Αμερικανών ενηλίκων, που γεννήθηκαν μετά το 1996, και των οικονομικών τους φιλοδοξιών.

Το 36 τοις εκατό της Generation Z αναμένει να συνταξιοδοτηθεί έως τα 50, σύμφωνα με την έρευνα. Το 66% αναμένει να συνταξιοδοτηθεί έως τα 60.

Μια αβάσιμη αισιοδοξία

Άλλες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι η Generation Z εκφράζει αισιοδοξία, ίσως αβάσιμη, σχετικά με το σενάριο μιας πρόωρης εξόδου από την αγορά εργασίας.

Μια δημοσκόπηση της Harris διαπίστωσε ότι το 43 τοις εκατό των zoomers σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 65 , σε σύγκριση με το 37 τοις εκατό των millennials και το 24 τοις εκατό της Generation X, που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1981.

Οι έρευνες και οι μελέτες χωρίζονται σχετικά με το εάν η Generation Z τα πηγαίνει καλύτερα ή χειρότερα από άλλους Αμερικανούς στην προετοιμασία για την τελική συνταξιοδότηση.

Μια πρόσφατη έρευνα από την Bankrate, μια άλλη εταιρεία προσωπικής χρηματοδότησης, διαπίστωσε ότι ένα «εκπληκτικό» 31 τοις εκατό των εργαζομένων της Generation Z δεν είχε εξοικονομήσει τίποτα για τη συνταξιοδότηση τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με το 23 τοις εκατό των millennials.

Οι zoomers που δεν αποταμιεύουν για συνταξιοδότηση προσπερνούν περισσότερα από 500.000 $ σε πιθανές αποταμιεύσεις, σύμφωνα με την ανάλυση Bankrate: δεν είναι μια ευοίωνη αρχή για μια γενιά που ελπίζει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.

«Υπάρχει σίγουρα ένα θέμα που σχετίζεται με τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό, και όχι μόνο με τις νεότερες ομάδες μας», δήλωσε ο Mark Hamrick, επικεφαλής του γραφείου της Ουάσιγκτον για το Bankrate.

Από την πιο φωτεινή πλευρά, αυτοί οι προληπτικοί zoomers που αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση φαίνεται να κάνουν καλή δουλειά. Μια μελέτη από τη BlackRock διαπίστωσε ότι η Generation Z εξοικονομεί 14 τοις εκατό του εισοδήματός της , κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 12 τοις εκατό για τους millennials.

Μια έκθεση της TransAmerica διαπίστωσε ότι ο μέσος zoomer έχει εξοικονομήσει 33.000 $ για τη συνταξιοδότηση , σε σύγκριση με 50.000 $ σε εξοικονόμηση συνταξιοδότησης για τους millennials και 87.000 $ για τη Gen Xers. Αυτή η έκθεση, επίσης, διαπίστωσε ότι οι zoomers εξοικονομούν υψηλότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους.

Υψηλά χρέη

Γιατί, λοιπόν, η Generation Z υστερεί στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις; Επειδή οι zoomers είναι ως επί το πλείστον νέοι στην αγορά εργασίας, εργάζονται με χαμηλούς μισθούς και είναι γεμάτοι χρέη, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών δανείων.

Αν οι zoomers δεν είναι αρκετά προετοιμασμένοι για τη μακρινή συνταξιοδότησή τους, δεν είναι μόνοι. Μια απογοητευτική έκθεση του 2022 από την απογραφή των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα δύο πέμπτα των Αμερικανών ηλικίας 55 έως 64 ετών, όσοι είναι πιο κοντά στην πραγματική συνταξιοδότηση, δεν έχουν συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η γενιά Z έχει φοιτητικό χρέος που είναι 13% υψηλότερο από αυτό που αντιμετώπιζαν οι millennials στην ηλικία τους. Και ενώ ο νόμος CARD Act του 2009 μπορεί να τους βοήθησε να αποφύγουν το χρέος των πιστωτικών καρτών, στην μέγγενη των οποίων οι millennials έπεσαν από νωρίς, οι προσφορές Buy Now Pay Later τους έστησαν την τέλεια παγίδα μέσα στην πανδημία.

Τα συνολικά μέσα επίπεδα χρέους της γενιάς Z, αυξήθηκαν κατά 24,3% μεταξύ 2020 και 2022, σκαρφαλώνοντας από 16.043 δολάρια σε 25.851 δολάρια.

Only in

Πώς η Εφορία πιάνει τη φοροδιαφυγή – Σύμμαχος τα drones και η τεχνητή νοημοσύνη

Αυτοψία στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, εκεί όπου η τεχνητή νοημοσύνη και τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία κυριαρχούν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023