Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Gen Z: Ευαίσθητοι, αγενείς και περίεργοι - Η πιο δύσκολη γενιά για να συνεργαστεί κανείς

Gen Z: Ευαίσθητοι, αγενείς και περίεργοι – Η πιο δύσκολη γενιά για να συνεργαστεί κανείς

H γενιά που δεν «σηκώνει» πολλά - Δεν θα τους πείτε πότε και πώς να δουλεύουν.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς μόλις εισχώρησαν στο εργατικό δυναμικό, η Gen Z έχει ήδη δημιουργήσει μια κακή εικόνα στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα 1.300 διευθυντικών στελεχών, τρεις στους τέσσερις συμφωνούν ότι η Gen Z είναι πιο δύσκολη στη συνεργασία από άλλες γενιές — τόσο πολύ που το 65% των εργοδοτών δήλωσε ότι πρέπει να τους απολύει πιο συχνά.

Ένας στους οκτώ έχει διακόψει τη συνεργασία του με ένα Gen Zer, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε διευθυντικά στελέχη των ΗΠΑ και σε διάφορους κλάδους, οι οποίοι αναφέρουν ότι τους φαινόταν πιο δύσκολο να χειριστούν μια εργασιακή σχέση με έναν νέο της γενιάς αυτής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη γλώσσα.

«Αισθάνομαι κάπως απογοητευμένος με το τι μπορώ και τι δεν μπορώ να πω», είπε στην The Post διευθυντής τουριστικής επιχείρησης.

«Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν ή να προκαλέσω κάποιον. Έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θα μου θυμώσουν μια μέρα και θα με κάνουν »cancel»».

Για τον Alexis McDonnell, έναν δημιουργό περιεχομένου σε μια εταιρεία τεχνολογίας στο Ντάλας, ανέφερε πως «η μεγαλύτερη διαφορά που παρατήρησα ήταν απλώς μια διαφορά στον επαγγελματισμό».

«Πιστεύω ότι η πανδημία έχει παίξει μεγάλο ρόλο καθώς αυτή πρόκειται για την πρώτη τους δουλειά μετά το κολέγιο και τα τελευταία τους χρόνια να πέρασαν χωρίς να κοινωνικοποιούνται», είπε ο McDonnell στην The Post.

Η «περίεργη» συμπεριφορά στο γραφείο

Το γεγονός ότι ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας μπορεί να έχει περιορίσει την ιδέα του κλασικού γραφείου για κάποιον της Gen Z.

Στην πραγματικότητα, το 36% των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφερε κακές δεξιότητες επικοινωνίας μεταξύ των νέων που προσλαμβάνουν.

«Όλοι εμφάνισαν την ίδια περίεργη συμπεριφορά γραφείου», είπε ο Πίτερ, ο οποίος ζήτησε να αποκρύψει το επώνυμό του.

«Δεν ήξεραν πώς να συμπεριφέρονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Είτε πρόκειται για μια ιεραρχία είτε για κάτι τόσο απλό όπως όταν κάποιος βρίσκεται μπροστά σου, τον κοιτάς στα μάτια».

Ένα άλλο σημαντικό παράπονο ήταν η απόσπαση της προσοχής, με το 36% των διευθυντών να συμφωνούν ότι η Gen Z δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.

«Έπαιζαν με τα τηλέφωνά τους ενώ κάναμε ομαδικές κλήσεις», είπε ένας άλλος διευθυντής.

Ένας ανώνυμος διευθυντής ηλεκτρικών κατασκευών συμφωνεί ότι ο εθισμός τους στα τηλέφωνα βλάπτει την κουλτούρα του γραφείου: «Είναι ζόμπι μέσω τηλεφώνου. Η αίθουσα του μεσημεριανού ήταν μια απόλαυση – η συζήτηση ήταν μέρος της διασκέδασης. Τώρα οι περισσότεροι απλώς κρατούν το κεφάλι τους κάτω και σκρολάρουν».

Σύμφωνα με μελέτη, το 37% των διευθυντικών στελεχών θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι της Gen Z δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για οτιδήποτε.

Δεν θα τους πείτε πότε και πώς να δουλεύουν

Πολλά αφεντικά αναφέρουν επίσης ότι, η Gen Z έχει πολύ διαφορετικές προσδοκίες όταν ξεκινάει μια νέα δουλειά, όπως ότι θέλουν να καθορίζουν οι ίδιοι πότε και πώς θα δουλεύουν.

«Θα έλεγα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά, ενώ ακόμη και οι millennials και οι προηγούμενες γενιές κατάλαβαν ότι έρχεσαι στη δουλειά και κάνεις ό,τι σου ζητάει ο εργοδότης».

Ο Nathan Punwani, ένας γιατρός από την Αριζόνα που εργάζεται με νέους της Gen Z, είπε στην The Post ότι αυτή η φιλοσοφία έχει εισχωρήσει ακόμη και στον ιατρικό τομέα. «Αρχίζουν να ζητούν πράγματα όπως: «δεν θέλω να βλέπω ασθενείς». Όταν ήμουν στη θέση τους, δεν απαντούσα ποτέ έτσι σε κανέναν από τους προϊσταμένους μου όταν μου έλεγαν να κάνω κάτι. Στην πραγματικότητα θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη».

Προσβάλλονται εύκολα;

Οι διευθυντές παρατηρούν ότι είναι δύσκολο να σχολιάσουν χωρίς να παρεξηγηθούν.

Στην πραγματικότητα, το 35% είπε ότι οι εργαζόμενοι της Gen Z προσβάλλονται πολύ εύκολα.

«Χρειάζεται λίγη περισσότερη υπομονή για να τους αντιμετωπίσεις», είπε στην The Post ο Danny, ο οποίος εργάζεται στο μάρκετινγκ και απασχολεί τρεις υπαλλήλους της Gen Z.

«Πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί πιστεύω ότι είναι λίγο πιο εύθραυστοι και ευαίσθητοι. Και πρέπει να αντιμετωπίσετε τη στάση τους, εάν δεν δέχονται καλά τα σχόλια».

Οι εργοδότες διαπιστώνουν επίσης ότι οι Gen Z τείνουν να προσβάλλονται πιο εύκολα σε πολιτικό επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα της Deloitte το 2022 διαπίστωσε ότι, παρόλο που μόλις εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό, το 37% των Gen Zers δηλώνουν ότι έχουν ήδη απορρίψει μια δουλειά ή μια ανάθεση βάσει των πιστεύω τους.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024