Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για ανάχωμα στις πολιτικές της ΝΔ

Διαψεύσαμε όσους πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μονοψήφιο ποσοστό, τονίζει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος. Να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ ο πρωταγωνιστής του πολιτικού σκηνικού, απαντά για τον στόχο στις επικείμενες εκλογές.

«Δεν πανηγυρίζουμε. Με ταπεινότητα θέλουμε να απαντήσουμε στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας», δηλώνει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος για το διψήφιο ποσοστό που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για πρώτη φορά από το 2012. Κάνοντας λόγο για «προγραμματικές διαφωνίες με τη ΝΔ» στις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει «βήμα πίσω» και χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «τοξική αντιπολίτευση», ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανοίγει τα χαρτιά του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου -το οποίο περιγράφει ως «δικαίωση της προσπάθειας» της παράταξής του.

Ο Σπυρόπουλος αποκλείει την πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ και αποδίδει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τον γαλάζιο χάρτη. «Δεν μας χαροποιεί ο «μπλε» χάρτης της Ελλάδας, πρέπει να προβληματίσει όλο τον προοδευτικό κόσμο, έχει ευθύνη ο Τσίπρας», τονίζει.

Κλείνει την πόρτα σε όσα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταγράφηκαν σε άλλο κόμμα και ενδεχομένως θελήσουν να επιστρέψουν: «Εμείς μείναμε στα πολύ δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ και δεν φύγαμε για να πάμε να διεκδικήσουμε μια καρέκλα εξουσίας είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ», επισημαίνει. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά η περίοδος των μνημονίων, παρά τις δυσκολίες, κράτησε όρθια τη χώρα» σημειώνει.

Αναδεικνύοντας το κόμμα του ως μια επιλογή συνέπειας και αξιοπιστίας, ο Σπυρόπουλος ξεκαθαρίζει την φορολογική πρόταση του ΠΑΣΟΚ («δεν μιλήσαμε για καμία αύξηση φόρων»), τάσσεται υπέρ των πετυχημένων μοντέλων του εξωτερικού για την κοινωνική στέγαση και της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με γνώμονα την ανάδειξη του δημόσιου σχολείου και του δημόσιου πανεπιστημίου.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι, σύμφωνα με τον γραμματέα του, να συζητήσει και πάλι με τις νεότερες γενιές, αυτές που βίωσαν έντονα την κρίση χρέους, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος -και η εμπειρία, όμως, «είναι χρήσιμη».

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι «στον αέρα», είναι πλήρως κοστολογημένο, καμία αύξηση φόρων

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος με την δημοσιογράφο του in κ. Μυρτώ Λιαλιούτη

Για το αποτέλεσμα των εκλογών: Ήταν μια δικαίωση

Πώς εξέλαβαν το μήνυμα της κάλπης; «Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει δύσκολα. Το αποτέλεσμα ήταν και μια δικαίωση, αλλά από εκεί και πέρα εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Με ταπεινότητα θέλουμε να απαντήσουμε στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Πριν κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα υπάρχει αυτή η τεράστια μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και πάρα πολλοί δεν πίστευαν πραγματικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Κι όμως συνέβησαν και τα δύο» λέει ο κ. Σπυρόπουλος.

Για την συνεργασία με τη ΝΔ: Δεν κάνουμε βήμα πίσω

Κατηγορηματικό «όχι» για συνεργασία με τη ΝΔ: «Οι προγραμματικές διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικές. Είναι προφανές ότι η ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων ή της κοινωνικής ατζέντας από το ΠΑΣΟΚ στο κομμάτι της υγείας και της παιδείας δεν βρίσκει σύμφωνο τον κύριο Μητσοτάκη. Κι εμείς σε αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω».

Για τις διαφορές με ΣΥΡΙΖΑ: Τοξική αντιπολίτευση ο Τσίπρας

«Είδατε τι έγινε την πρώτη τετραετία; Όσον αφορά απευθείας αναθέσεις, όσον αφορά σκάνδαλα οικονομικά, ακόμα και με βουλευτές της ΝΔ. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να αποτραπεί από μια τοξική αντιπολίτευση.» επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος και συνεχίζει «Χρειάζεται μια υπεύθυνη αντιπολίτευση με ένα λόγο τεκμηριωμένο και σοβαρό […] Για τη σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων σημαντικό ρόλο παίζει η ιδεολογική ταυτότητα, η ιστορική διαδρομή, το πολιτικό πρόγραμμα, η συνέπεια που δείχνουν τα πρόσωπα αλλά και η παράταξη. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει συνέπεια και αξιοπιστία. Αυτά δεν τα έχει δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και του δόθηκε μια τεράστια δυνατότητα. Νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για το αποτέλεσμα.»

Για την κοινωνική στέγαση: να ακολουθήσουμε πετυχημένα μοντέλα

Ο Σπυρόπουλος τάσσεται υπέρ της αντιγραφής των βέλτιστων πρακτικών για την κοινωνική στέγαση: «Έχουμε ένα επιτυχημένο μοντέλο, αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που κατάφεραν να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης χιλιάδες νέες κατοικίες, πράγμα το οποίο θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει και εμείς και μπορούμε και τώρα με μια αναθεώρηση του Ταμείου. Άρα λοιπόν, γιατί να μην εφαρμόσουμε τέτοιες πρακτικές και εδώ; Υπάρχουν χιλιάδες κατοικίες που βρίσκονται στο κράτος είτε σε δημόσιους οργανισμούς που θα μπορούσαν να νοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο. Έχουμε ένα σύνολο πολιτικής για το κομμάτι το στεγαστικό που θα μπορούσε μακροχρόνια να δώσει λύση στο πρόβλημα».

Για τις «αποστρατεύσεις» στελεχών: Η εμπειρία είναι χρήσιμη

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει χώρος για ανανέωση και εμπειρία: «Έχουμε πάρα πολλά νέα στελέχη, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε σημαντικές θέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποστρατεύσεις. Το είδατε και στα ψηφοδέλτια, το είδατε στην συμβουλευτική ομάδα. Η εμπειρία πάντα είναι πολύ χρήσιμη και ξέρετε ακούμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολιτική και κοινωνική εμπειρία. Γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγουμε λάθη, να βλέπουμε με έμπειρο μάτι μια κατάσταση».

Για τις «μεταγραφές αεροδρομίου»: Είμαι αντίθετος, εμείς δεν φύγαμε στα δύσκολα

Για τον Σπυρόπουλο, το κόμμα έχει ανοιχτές πόρτες για τους ψηφοφόρους, αλλά κλειστές για τα στελέχη που μεταπηδούν από κόμμα σε κόμμα: «Είμαι πολύ αντίθετος σε “μεταγραφές αεροδρομίου”, όπως λέμε στελέχη που μεταπηδούν ανάλογα με το ποιος χώρος έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στην αντίστοιχη χρονική στιγμή. Εμείς μείναμε στα πολύ δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ και δεν φύγαμε για να πάμε να διεκδικήσουμε μια καρέκλα εξουσίας είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ».

Για την φορολογική πολιτική: Μιλήσαμε για φορολογικές ελαφρύνσεις

Ξεκαθαρίζοντας την «πράσινη» φορολογική πρόταση, ο Σπυρόπουλος λέει πως το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει για καμία αύξηση φόρων: «Αντίθετα, εδώ και δύο χρόνια πιέζει την κυβέρνηση για μείωση του ΦΠΑ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στα βασικά προϊόντα και στο φόρο καυσίμων. Μιλήσαμε για φορολογικές ελαφρύνσεις όσον αφορά τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, όπως και μείωση του μη μισθολογικού κόστους εταιρειών για να πάρουν μια ανάσα οι εταιρείες. Αυτό το οποίο συζητήσαμε όσον αφορά τα μερίσματα είναι μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική. Έπρεπε να υπάρχουν κάποιες κλίμακες, όπως υπάρχουν παντού».

Για την κοστολόγηση του προγράμματος: Δεν παρουσιάζουμε πρόγραμμα στον αέρα

«Το πρόγραμμά μας ανέλαβε να το φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλά την οικονομία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ήταν στον αέρα. Δεν είμαστε όπως άλλες παρατάξεις και όπως άλλα κόμματα», αναφέρει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Για τις περιφερειακές εκλογές: Προοδευτικές αλλαγές από την κοινωνία

«Οι εποχές των χρισμάτων έχουν παρέλθει. Υπάρχουν σχήματα από την κοινωνία τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν προοδευτικές αλλαγές στους δήμους και τις περιφέρειες», είναι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024