science
Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
«Φαινόμενο του παρμπρίζ»: Τα έντομα που σκοτώνουμε ενώ οδηγούμε δεν είναι ασήμαντα

«Φαινόμενο του παρμπρίζ»: Τα έντομα που σκοτώνουμε ενώ οδηγούμε δεν είναι ασήμαντα

Οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό και ο κίνδυνος είναι μεγάλος

Η όψη ενός βρώμικου παρμπρίζ, από διάφορα ζωύφια που έχουν καταλήξει σε αυτό λόγω της οδήγησής μας σε υψηλές ταχύτητες σε έναν αυτοκινητόδρομο, είναι σίγουρα γνώριμη σε κάθε οδηγό.

Ωστόσο, οι επιστήμονες το τελευταίο διάστημα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου αναφορικά με την εξάλειψη του παραπάνω φαινομένου, το οποίο αποκαλούν «φαινόμενο του παρμπρίζ» (windshield phenomenon).

Πρόκειται για τον πιο εύκολο τρόπο να αντιληφθεί κανείς τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αρκεί να παρατηρήσει τον αριθμό εκείνων που σκοτώνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου εξαιτίας της πρόσκρουσης.

Οι πιτσιλιές στο παρμπρίζ αποτελούν έγκυρα οικολογικά δεδομένα και τα νέα δυστυχώς δεν είναι καλά.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι οδηγοί είχαν αρχίσει να παρατηρούν πως το παρμπρίζ τους όλο και λιγότερο λερωνόταν.

Μερικά από τα πρώτα δεδομένα σχετικά με το θέμα προέρχονται από την Εντομολογική Εταιρεία Krefeld, η οποία αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες εντομολόγους.

Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα καθώς τα έντομα συμμετέχουν στην επικονίαση, στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών και στον τροφικό κύκλο, αποτελώντας τη βασική πηγή τροφής πολλών πτηνών.

Έρευνα της οργάνωσης Kent Wildlife Trust απέδειξε πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα, παρά του αεροδυναμικού σχεδιασμού τους, σκοτώνουν περισσότερα έντομα από τα παλαιότερα αμάξια.

Οι λόγοι του φαινομένου

Οι επιστήμονες έχουν δώσει ορισμένες εκτιμήσεις για τη μείωση του φαινομένου του παρμπρίζ.

Οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές και τα αυξανόμενα επίπεδα γεωργικής παραγωγής σημαίνουν ότι οι βιότοποι των εντόμων καταστρέφονται και ως εκ τούτου τα είδη μειώνονται σε αριθμό.

Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο. Καθώς το περιβάλλον μας αλλάζει σταδιακά, τα έντομα εκτοπίζονται. Είτε πρόκειται για φυτά και καλλιέργειες που θερίζονται, είτε για τις εναλλαγές του κλίματος είτε για τη χρήση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τα έντομα, υπάρχουν απειλές για τον πληθυσμό των εντόμων από όλες τις πλευρές.

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνον στην Ολλανδία κάθε μήνα σκοτώνονται 133 δισεκατομμύρια έντομα από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της χώρας, χωρίς να μπορεί κανείς να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.

Υπάρχουν και εκείνοι, βέβαια, που υποστηρίζουν ότι η μείωση των ορίων ταχύτητας θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα.

Ειδικότερα, όσο μικρότερη είναι ταχύτητα κίνησης τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα ένα έντομο να βρεθεί στον δρόμο μας. Αν μάλιστα μιλάμε για ταχύτητες μικρότερες των 55 χλμ./ώρα, τότε ο αριθμός των εντόμων που θα χανόταν θα μειωνόταν και μάλιστα σημαντικά.

Only in

Πώς η Εφορία πιάνει τη φοροδιαφυγή – Σύμμαχος τα drones και η τεχνητή νοημοσύνη

Αυτοψία στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, εκεί όπου η τεχνητή νοημοσύνη και τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία κυριαρχούν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023