Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα στο επίσημο Ιράν: Ένας σιίτης κληρικός αψηφά το θεοκρατικό καθεστώς και φροντίζει τα αδέσποτα  

Κόντρα στο επίσημο Ιράν: Ένας σιίτης κληρικός αψηφά το θεοκρατικό καθεστώς και φροντίζει τα αδέσποτα  

Το θρησκευτικό κατεστημένο του Ιράν κήρυξε τα σκυλιά «ακάθαρτα» και αποθαρρύνει τους πολίτες να έχουν κατοικίδια.

Ο Σαγιέντ Μαχντί Τσαμπαταμπαέι είναι κληρικός στο Ιράν με πολλούς ακολούθους στο Instagram.

Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται αυτό, η μεγάλη του αγάπη για τα ζώα, που μαζεύει αδέσποτα από τους δρόμους της χώρας του έχουν κερδίσει 80.000 νέους φίλους στο Instagram.

Αυτοί τον ρωτούν για την υγεία τους, πως συνήθισαν τη ζωή στο καταφύγιο, την εξέλιξη τους, ίσως γνωρίζοντας, ίσως και όχι, ότι οι σκύλοι στο Ιράν θεωρούνται ακάθαρτοι, γι’ αυτό και τους κυνηγούν, τους χτυπούν και κάποιες φορές τους πυροβολούν για να μειώσουν τον πληθυσμό τους.

Απέναντι σε αυτό τον παραλογισμό, ο σιίτης τουρμπανοφόρoς κληρικός δεν δίστασε στιγμή, όπως γράφει το Associated Press, να σηκώσει ανάστημα και στη γεμάτη θρησκευτικά σχολεία και τζαμιά πόλη Κομ να στήσει το δικό του καταφύγιο για τους καλόβουλους τετράποδους φίλους του… που δεν ρωτάνε καθόλου ερωτήσεις και δεν κάνουν καθόλου κριτική, σύμφωνα με την Τζορτζ Έλιοτ.

Μια διχασμένη κοινωνία

Ο Τσαμπαταμπαέι έχει γίνει ένας αναπάντεχος σύμβουλος για τα δικαιώματα των ζώων σε μια κοινωνία βαθιά διχασμένη για τον ρόλο της θρησκείας στη δημόσια ζωή.

Το θρησκευτικό κατεστημένο, που κυβερνά τη χώρα από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση, κήρυξε τα σκυλιά «ακάθαρτα» και αποθαρρύνει τους πολίτες να έχουν κατοικίδια. Πολλοί νέοι Ιρανοί, ωστόσο, αγνοούν τις συστάσεις.

ΠΗΓΗ: Instagram

Ο Ταμπαταμπαέι, λάτρης των ζώων, που φορά το μαύρο τουρμπάνι των Σιιτών, το οποίο συμβολίζει πως είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, φιλοδοξεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα.

«Είναι ενδιαφέρον και κάπως αλλόκοτο γι’ αυτούς να βλέπουν μια θρησκευτική μορφή να κάνει τέτοια πράγματα. Τα βίντεο μου φαίνεται πως προκαλούν καλή εντύπωση στον κόσμο. Όπως λένε, νιώθουν ένα κύμα καλοσύνης, γαλήνης και φιλίας παρακολουθώντας τις εικόνες τους», λέει ο ίδιος.

Ένα θεάρεστο έργο

Αυτή η αγάπη του για τα ζώα του δημιούργησε μπελάδες από τους άλλους κληρικούς. Όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του να φροντίζει τους τετράποδους φίλους του με τα ρούχα της εργασίας, ένα θρησκευτικό δικαστήριο διέταξε την καθαίρεση του το 2021.

Η απόφαση αργότερα ανεστάλη, ωστόσο ο ίδιος έχει γίνει πιο προσεχτικός. Φροντίζει, δηλαδή, να φοράει τα καθημερινά του ρούχα όταν ταΐζει τα αδέσποτα του ή καθαρίζει τα κλουβιά τους στο Bamak Paradise, όπως έχει ονομάσει το καταφύγιο, που έφτιαξε πριν από δύο χρόνια.

«Σώζουμε σκυλιά με αναπηρίες που δεν μπορούν να επιβιώσουν στον δρόμο και δυσκολεύονται να βρουν οικογένεια να τα υιοθετήσει. Πολλά από αυτά, εγώ, προσωπικά, τα έχω φροντίσει, επαναφέροντάς τα στη ζωή. Μένουν εδώ έως ότου συνέλθουν εντελώς και ανακτήσουν τη δύναμή τους», προσθέτει.

Τα έξοδα του τα βγάζει στηριζόμενος σε δωρεές φιλόζωων από το Ιράν και  το εξωτερικό. Οι σκληρές αμερικανικές κυρώσεις κάνουν το έργο του πιο δύσκολο, επειδή το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι εντελώς αποκομμένο από τον έξω κόσμο και οι μεταβιβάσεις χρημάτων είναι περίπου αδύνατες.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024