Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όριο χρέους: Επόμενος σταθμός η Γερουσία για την συμφωνία

Όριο χρέους: Επόμενος σταθμός η Γερουσία για την συμφωνία

Ο συμβιβασμός Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών συμπεριέλαβε επίσης μέτρα, που προκαλούν έντονες αντιδράσεις

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους, απομακρύνοντας έτσι λίγο περισσότερο το φάσμα της κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Χθες το βράδυ [τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας] το νομοσχέδιο έλαβε 314 ψήφους, 165 Δημοκρατικών και 149 Ρεπουμπλικάνων, ενώ 117 μέλη του σώματος το καταψήφισαν, 71 Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί.

Ποια είναι η διαδικασία

Μένει πλέον να υιοθετηθεί η Γερουσία, που καλείται να ψηφίσει το ταχύτερο, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ να διαβεβαιώνει νωρίτερα χθες πως θα το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών». Καρπός μαραθώνιων και σκληρών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν το τριήμερο της Memorial Day, το νομοσχέδιο επιτρέπει την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, που ήταν η αθέτηση πληρωμών από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος την ερχόμενη Δευτέρα.

Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, δυνητικά καταστροφικό για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμφωνία που, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, δεν ικανοποίησε κανέναν. Πριν από την ψηφοφορία, ο Ρεπουμπλικάνος «speaker» παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην παράταξή του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του και δίνοντας έμφαση στο ότι «σήμερα, θα υιοθετήσουμε τις μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών στην αμερικανική ιστορία».

«Δεν θα αφήσουμε τους εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνους να βυθίσουν την οικονομία μας»

Εξαιτίας της έλλειψης κομματικής πειθαρχίας της άλλης πλευράς, ηγέτες των Δημοκρατικών, μολονότι αντιμετώπιζαν με δυσφορία το ότι είναι αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τον προϋπολογισμό και να περικόψουν δαπάνες, υποσχέθηκαν να προσφέρουν τις ψήφους που έλειπαν για να περάσει το νομοσχέδιο. «Οι Δημοκρατικοί της Βουλής θα φροντίσουν η χώρα να μην κηρύξει χρεοκοπία. Τελεία, αυτό όλο είναι όλο», είπε ο ηγέτης τους Χακίμ Τζέφρις.

«Δεν θα αφήσουμε τους εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνους να βυθίσουν την οικονομία μας και να κάνουν τους Αμερικανούς να υποφέρουν», είπε αργότερα στο ημικύκλιο, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο κ. Μακάρθι θα εξασφάλιζε τουλάχιστον τα δυο τρίτα των ψήφων της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP, δηλαδή 150 ψήφους. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σώμα με ισχνή πλειοψηφία (222-213).

«Μέχρι να προσγειωθώ το Κογκρέσο θα ψηφίσει,»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πήγε χθες βράδυ στο Κολοράντο και πριν από την αναχώρησή του είπε πως ήλπιζε το νομοσχέδιο να έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προτού φθάσει στην πολιτεία της αμερικανικής Δύσης.

«Μέχρι να προσγειωθώ το Κογκρέσο θα ψηφίσει, η Βουλή θα ψηφίσει, και θα έχουμε κάνει άλλο ένα βήμα», δήλωσε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός, που είχε ήδη καλέσει το σώμα «σθεναρά» να υιοθετήσει το νομοσχέδιο την προηγουμένη.

Μετά την ψηφοφορία, έκανε λόγο για «καλή είδηση για την οικονομία και τους Αμερικανούς», καλώντας τη Γερουσία «να εγκρίνει» το νομοσχέδιο «το ταχύτερο για να μπορέσω να το υπογράψω».

«Κακή συμφωνία»

Και στα δύο στρατόπεδα υψώθηκαν φωνές που έκαναν σαφές πως δεν επρόκειτο να ταχθούν υπέρ του κειμένου. Στους Ρεπουμπλικάνους, οι σφοδρότερες επικρίσεις προήλθαν από την πτέρυγα των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, που απαιτούσαν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές δαπανών. Ο βουλευτής του Τέξας Τσιπ Ρόι σφυροκόπησε την «κακή συμφωνία» που «δεν θα έπρεπε να ψηφίσει κανένας Ρεπουμπλικάνος». Ορισμένα μέλη αυτής της ομάδας σκέπτονται ακόμη και να ζητήσουν να αποπεμφθεί ο κ. Μακάρθι από τον θώκο του. Η πρόταση όμως δεν έχει υποστηριχθεί δημόσια ως τώρα παρά από ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, όπως η βουλεύτρια της Νότιας Καρολίνας Νάνσι Μέις, επίσης τάχθηκαν κατά. «Αυτή η ‘συμφωνία’ επισημοποιεί το επίπεδο ρεκόρ στο οποίο έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι η βάση αναφοράς των μελλοντικών», ανέφερε στη δικαιολόγηση της ψήφου της. Στις τάξεις των Δημοκρατικών, μέλη της αριστερής πτέρυγας, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και η Πραμίλα Τζάιαπαλ, αρνήθηκαν να ταχθούν υπέρ του κειμένου που «επέβαλαν», όπως τόνισαν, από τους Ρεπουμπλικάνους.

Πώς λειτουργεί το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αναστέλλει το όριο του χρέους (31,4 τρισεκ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) ως την 1η Ιανουαρίου 2025, δηλαδή μέχρι και την περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Σε αντάλλαγμα, δαπάνες θα περιοριστούν ή θα μείνουν σταθερές, πλην αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, το 2024 και θα αυξηθούν κατά 1%, μη υπολογιζόμενου του πληθωρισμού, το 2025. Προβλέπεται επίσης μείωση κατά 10 δισεκ. δολάρια των κεφαλαίων που είχαν κατανεμηθεί στις υπηρεσίες της εφορίας για να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν τους ελέγχους.

Σύμφωνα με το γραφεί του κ. Μακάρθι, η συμφωνία προβλέπει να ανακτηθούν «δισεκατομμύρια δολάρια» από κεφάλαια που είχαν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού αλλά δεν δαπανήθηκαν, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Ο συμβιβασμός συμπεριέλαβε επίσης μέτρα, που προκαλούν έντονες αντιδράσεις, για τα προνοιακά επιδόματα: αυξάνει από τα 49 στα 54 έτη το όριο ηλικίας για τους άτεκνους ενήλικους που πρέπει να προσφέρουν εργασία για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια, αλλά καταργεί αυτή την υποχρέωση για τους βετεράνους και τους άστεγους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024