newspaper
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Μάχη Βενιζέλου – Χατζηδάκη για την εισβολή στην Κύπρο, τα Ίμια και την προσπάθεια εισβολής μεταναστών στον Έβρο

Μάχη Βενιζέλου – Χατζηδάκη για την εισβολή στην Κύπρο, τα Ίμια και την προσπάθεια εισβολής μεταναστών στον Έβρο

«Δεν ξέρω πώς το έχετε εισπράξει ως κυβέρνηση, αλλά αλίμονο αν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα αυτά, τότε δεν έχουμε αντίληψη του τι συνέβη» δήλωσε ο Βενιζέλος απευθυνόμενος στον Χατζηδάκη

Να υπογραμμίσει το έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο των εθνικών ζητημάτων και δη την χρονιά της έντασης με την Τουρκία και επί του πεδίου, το 2020, θέλησε ο Κωστής Χατζηδάκης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επιχειρώντας έναν «ακροβατισμό».

Ο Χατζηδάκης κατά την παρουσία του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με τίτλο «70 χρόνια της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ – Διατλαντικές σχέσεις και ο ρόλος της Ελλάδας ως συμμάχου των ΗΠΑ», επιχείρησε να συγκρίνει την μεταναστευτική κρίση στον Έβρο του 2020 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την κρίση των Ιμίων το 1996, κάνοντας μάλιστα λόγο για νίκη «πολιτική και στρατιωτική» της Ελλάδας επί του πεδίου.

Άμεση αντίδραση Βενιζέλου

Η τοποθέτηση Χατζηδάκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος έχει διατελέσει τόσο υπουργός Εξωτερικών, όσο και υπουργός Εθνικής Άμυνας και ήταν ίδιο πάνελ. Ο Βενιζέλος μάλιστα ως καθηγητής, επιχείρησε να εξηγήσει στον Κωστή Χατζηδάκη τις έννοιες, λέγοντας:

«αν θεωρείτε ότι η απόκρουση της μαζικής εισόδου μεταναστών, που είναι ζήτημα αστυνομικού χαρακτήρα, είναι στρατιωτικό επεισόδιο εφάμιλλο αυτών που έχουν συμβεί στο παρελθόν, τότε πρέπει να συνεννοηθούμε για τις έννοιες. Διότι αν ήταν εφάμιλλο θα είχε ακολουθήσει ότι ακολούθησε στις εφάμιλλες περιπτώσεις. Δηλαδή θα είχαν καθίσει σχεδόν υπό στρατιωτική πίεση των συμμάχων οι δύο χώρες στο τραπέζι και θα είχε επιταχυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος».

Δεν είναι συγκρίσιμα συμβάντα

Όπως υπογράμμισε ο Βενιζέλος «δεν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα συμβάντα. Δεν ξέρω πώς το έχετε εισπράξει ως κυβέρνηση, αλλά αλίμονο αν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα αυτά, τότε δεν έχουμε αντίληψη του τι συνέβη». Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συντάχθηκε και ο Βαγγέλης Αποστολάκης, υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ε.τ..  Η «μάχη» στο πάνελ του ΙΔΙΣ έληξε με νίκη σαφώς του Ευάγγελου Βενιζέλου και δίδαγμα ότι σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας οι ακροβατισμοί απαγορεύονται διά ροπάλου.

Πώς ξεκίνησε

Πιο συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης αφού αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς και της μετατροπής της σε τζαμί που πονάει συναισθηματικά την Ελλάδα, αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μίλησε για τις προκλήσεις τις Τουρκίας με τη συζήτηση να συνεχίζεται ως εξής:

Κωστής Χατζηδάκης: «Και εννοώ φυσικά την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 η οποία προφανώς ήταν εξαιρετικά ακραία και προκλητική. Και εδώ πρέπει να πω για να το συνδέσω με αυτά που έλεγα και στην αρχή, ότι αν το καλοσκεφτούμε ήταν και η πρώτη νίκη της Ελλάδας επί του πεδίου απέναντι στην Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες. Και το συνδέω με το τι έγινε στην Κύπρο το ‘74, τι έγινε στα Ίμια το ‘96. Εδώ ήταν μία απάντηση των ενόπλων μας δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας αλλά ήταν και μια απάντηση και σε πολιτικό επίπεδο. Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Κομισιόν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την επομένη μέρα στον Έβρο να δίνουν απάντηση στην Τουρκία. Άρα εδώ υπήρξε μία διπλή νίκη σε αυτό, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Προσέξτε αν θεωρείτε ότι η απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών στον Έβρο είναι επεισόδιο συγκρίσιμο με τα Ίμια ή…»

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν είπα αυτό…»

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ε, μα αυτό είπατε…»

Κωστής Χατζηδάκης: «Αυτό που είπα είναι ότι υπάρχει από το ‘16 και μετά μία σκλήρυνση της στάσης της άλλης πλευράς…»

Να συνεννοηθούμε για τις έννοιες

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Θα το δούμε, θα σας πώ σε αυτό αν μου επιτρέπει και ο κ. Αποστολάκης, αλλά αν θεωρείτε ότι η απόκρουση της μαζικής εισόδου μεταναστών που είναι ζήτημα αστυνομικού χαρακτήρα είναι στρατιωτικό επεισόδιο εφάμιλλο αυτών που έχουν συμβεί στο παρελθόν, τότε πρέπει να συνεννοηθούμε για τις έννοιες. Διότι αν ήταν εφάμιλλο θα είχε ακολουθήσει ότι ακολούθησε στις εφάμιλλες περιπτώσεις. Δηλαδή θα είχαν καθίσει σχεδόν υπό στρατιωτική πίεση των συμμάχων οι δύο χώρες στο τραπέζι και θα είχε επιταχυνθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Δεν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα συμβάντα. Δεν ξέρω πώς το έχετε εισπράξει ως κυβέρνηση, αλλά αλίμονο αν είναι συγκρίσιμα και εφάμιλλα αυτά, τότε δεν έχουμε αντίληψη του τι συνέβη».

Κωστής Χατζηδάκης: «Επειδή ήμουν από την πλευρά της κυβέρνησης δεν το εισπράξαμε ως αστυνομικού χαρακτήρος γεγονός».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τι ήταν στρατιωτικού;»

Οι ένοπλες δυνάμεις ήταν εκεί

Κωστής Χατζηδάκης: «Ήταν κάτι πολύ ευρύτερο οι ένοπλες δυνάμεις μας ήταν εκεί, έτσι και είχε πάρει και διεθνείς διαστάσεις. Όπως επίσης και το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι ήσσονος χαρακτήρος κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Λοιπόν τώρα…»

Ινώ Αφεντούλη: «Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε υβριδικό…»

Υβριδικό είναι από κυβερνοεπίθεση μέχρι το ελληνικό χρέος

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Υβριδικό είναι τα πάντα, από κυβερνοεπίθεση μέχρι το πώς είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος που είναι υβριδικό. Υβριδικό σημαίνει τα πάντα και δεν σημαίνει τίποτα. Εν πάση περιπτώση, λέω δυστυχώς ή ευτυχώς από το ‘16 που είναι μια τομή λόγω του πραξικοπήματος, εμείς διακόψαμε και το διάλογο. Διότι αν δούμε πότε έχουν διακοπεί οι διερευνητικές επαφές και οι επαφές για τα ΜΟΕ δυστυχώς συμπίπτουν με το 2016. Και δεν νομίζω ότι κερδίσαμε τίποτα από τη μη διεξαγωγή των οργανωμένων μορφών διαλόγου τα χρόνια αυτά, τα οποία είναι πολλά, πλέον είναι πάρα πολλά».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Συμφωνώ με τον κ. Βενιζέλο δεν ήταν γεγονός που θα πρέπει να το συγκρίνουμε. Ούτε ήταν στρατιωτική επιχείρηση, ούτε μπορούμε να το θεωρήσουμε νίκη επί του πεδίου στρατιωτική αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο».

Το απόσπασμα μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σημείο 4:30:00 και μετά

Only in

Μπορεί ένα έργο τέχνης να θεωρηθεί πορνό;

Από εγκαταστάσεις που θυμίζουν σεξουαλικά βοηθήματα, μέχρι γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως τραπέζια, ένα «σκάνδαλο» δρόμος / Κείμενο: Ιόλη Μπέη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023