Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρίζα Κωχ για την εκτέλεση του πατέρα της: «Δεν τον πρόλαβα, ξέρω όμως...»

Μαρίζα Κωχ για την εκτέλεση του πατέρα της: «Δεν τον πρόλαβα, ξέρω όμως…»

«Ξέραμε ότι αν είχε ζήσει...»

Καλεσμένη της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Θανάση Αναγνωστόπουλου ήταν η Μαρίζα Κωχ.

Η δημοφιλής ερμηνεύτρια μίλησε στους παρουσιαστές της ΕΡΤ για τη συγκλονιστική της ιστορία της ζωής της.

Η ίδια αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια και στη γνωριμία των γονιών της. Ο πατέρας της ήταν Γερμανός αξιωματικός του Ναυτικού: «Είμαι παιδί πρώην κατακτητή, αλλά όσα μάθαμε από τη μητέρα μου για τον πατέρα μου ήταν τόσο όμορφα και συγκινητικά που θέλησα να έχω σε ό,τι κάνω στη ζωή μου το όνομά του. Τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο ήταν όλα νωπά στη σκέψη των ανθρώπων. Οπότε εγώ είχα ένα χρέος παραπάνω, να γίνω κάτι αγαπητό».

Η Μαρίζα Κωχ περιέγραψε τον κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκαν οι γονείς της: «Η μητέρα μου ήρθε να χειρουργηθεί στην Αθήνα και μια φίλη της την πήγε να βγάλουν φωτογραφίες. Τις έβγαλαν αλλά εκείνες τις μέρες ο πατέρας μου -αξιωματικός του γερμανικού Ναυτικού- είχε εγκατασταθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Είδε μια πανέμορφη κοπέλα και διέταξε και του έδωσε ο φωτογράφος τις φωτογραφίες και του είπε να τον ειδοποιήσει όταν πάει να τις πάρει. Όταν εμφανίστηκε η μητέρα μου πήγε να του τις αρπάξει. Την καθίζει στο παγκάκι. Καθώς ήταν παπαδοπούλα και ήξερε τη γλώσσα του Ευαγγελίου, άρχισε να καταλαβαίνει τι της έλεγε, της μιλούσε αρχαία Ελληνικά. Της έδωσε νέο ραντεβού. Παρότι ήταν νευριασμένη και φοβισμένη, παρακαλούσε να της δώσει νέο ραντεβού. Της εξήγησε ότι αυτό που έχει στον λαιμό της, μια βελούδινη κορδέλα, ήταν επικίνδυνο».

«Δεν πρόλαβα τον πατέρα μου»

Δυστυχώς για εκείνη και την οικογένειά της, ο πατέρας της βρήκε τραγικό τέλος επί κατοχής.

«Δεν πρόλαβα τον πατέρα μου, ξέρω όμως ότι με αγκάλιασε. Ήμουν πέντε μηνών όταν τον εκτέλεσαν οι ίδιοι οι Γερμανοί, ξέρουμε ότι ήταν στο κρατητήριο, δεν ξέρουμε τι έγινε μετά. Ξέρουμε όμως ότι ο Νίκος Κούνδουρος ήταν πάνω στο καμπαναριό του Αγίου Διονυσίου, μου ορκίστηκε ότι τα παιδιά της ΕΠΟΝ δεν βάρεσαν καμία τουφεκιά. Τους άφησαν να φύγουν, άδειασαν το αρχηγείο και το κρατητήριο. Έφυγαν όλοι αλλά στο τέλος βρέθηκαν εκτελεσμένοι άνθρωποι στο υπόγειο. Ο Θεός ξέρει. Ξέραμε ότι αν ζούσε, δεν χρειαζόταν να μας ψάξει. Ήξερε ότι στη Σαντορίνη θα έβρισκε τα χνάρια μας. Η μητέρα μας δεν μας άφησε να ελπίζουμε ότι μπορεί να ζει γιατί φόρεσε τα μαύρα και έμειναν για πάντα» είπε η Μαρίζα Κωχ.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024